Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

21. 03. 2023. 09:58 >> 09:58

CEGAS UPOZORAVA

Unutrašnji nadzor u tužilaštvima u višegodišnjem zaostatku

Centar za građanske slobode (CEGAS), prateći unutrašnji nadzor državnih tužilaštava, uočio je nepostojanje interne kontrole među tužilaštvima, iako ga Zakon eksplicitno nalaže. Kako navode u saopštenju, SDT niko nije kontrolisao, za vrijeme Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a konstatovan je i značajan izostanak nadzora u drugim tužilaštvima.

"Odgovornost za ovakav vid propustra je izostala. Nad SDT-om je prvi put vršen nadzor za 2016. godinu, pa je tek u 2021. započet, 29. januara, odlukom v.d. VDT-a, koja se zbog kadrovskih promjena mijenjala dva puta tokom iste godine, sa posebnim osvrtom na nadzor nad SDT-om. Po Zakonu o državnom tužilaštvu Crne Gore, Vrhovno državno tužilaštvo, najmanje jedanput godišnje vrši analizu rada državnih tužilaštava, pa je jasno o kojem se zaostatku radi", navode u ovoj NVO.

Prema podacima iz državnog tužilaštva, nadzor nad višim državnim tužilaštvima u Podgorici i Bijelom Polju, izvršen je u četvrtom kvartalu 2022. godine, dok je nadzor nad SDT-om i dalje u toku.

U CEGAS-u ističu da ne čudi dužina trajanja nadzora, s obzirom na značajna kašnjenja i stalne kadrovske izmjemjene, ali čudi činjenica da Vrhovno državno tužilšatvo na pitanje CEGAS-a, o postojanju dokumenta Plana nadzora za 2023. godinu, dobija odbijajuće rješenje, u kojem se navodi da Vrhovno državno tužilaštvo ne posjeduje akt/dokument koji sadrži tražene podatke.

"Kako u 2022. godini nije vršen nadzor od viših državnih tužilaštava ka osnovnim, čudi činjenica da, Više državno tužilaštvo Podgorica, još uvijek nema izrađen poseban plan nadzora za 2023, već nas je informisalo da je ono u aktu Programa rada za 2023. predviđeno, ali nije jasno određeno nad kojim osnovnim tužilaštvima će biti sproveden nadzor. Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, na isto pitanje CEGAS-a, o Planu nadzora za 2023. godinu, odgovara da je u toku proces ocjenjivanja državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, pa tek nakon što budu svi ocijenjeni, da će biti i utvrđen Plan nadzora za ovu godinu. Više državno tužilaštvo Podgorica smatra, da ima vremena za donošenje posebnog plana nadzora za 2023, iako smo pri kraju prvog kvartala, što čini lošu praksu za davanje mogućnosti transparentnosti i praćenja od strane civilnog sektora", navode u saopštenju.

Uzimajući u obzir značaj unutrašnje kontrole u tužilačkom sistemu, CEGAS je mišljenja, da Planovi nadzora moraju biti definisani i jasni najdalje u prvom mjesecu tekuće godine, kako bi i ovaj vid kontrole bio dovoljno određen i transparentan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније