Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

22. 03. 2023. 15:04 >> 15:06
2

HITAN OPOZIV

Torlakova sporna serija vakcina povučena i iz Crne Gore

Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak povukao je 15. marta seriju BCG vakcina protiv tuberkuloze, što je istog dana uradio i Montefarm, kao distributer vakcine u Crnoj Gori. Kako je saopšteno, obavijestili su sve javne zdravstvene ustanove da spornu seriju odmah vrate u skladište.

Iz Montefarma su naglasili da su hitan opoziv sporne serije primili istog dana kada ju je Torlak povukao.

"Proizvođač TORLAK-Beograd je seriju 2710822 povukao iz upotrebe zbog, kako je u opozivu navedeno, potencijalnog odstupanja u proizvodnji te da očekivani imunski odgovor kod izuzetno malog broja pacijenata može biti nepotpun", saopšteno je iz Montegrarma.

Iz Ministarstva zdrvalja Srbije je saopšteno da je povučeno ukupno 834 bočice BCG vakcine. Dodaju da nije došlo do nestašice ove vakcine, kao i da nijedno porodilište nije ugroženo.

"Roditelji nemaju razloga za zabrinutost, bebe u porodilištima primaju provjerene, bezbjedne i kontrolisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure prije stavljanja u upotrebu", piše u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja Srbije nije odgovorilo na pitanja BBC-ja na srpskom o tome da li je i koliko beba primilo vakcinu iz povučene serije.

BCG je liofilizovana vakcina koja se sastoji od živih, oslabljenih bacila mikobakterije bovis, navodi se u uputstvu za upotrebu koje je izdao "Torlak".

Odbrana od tuberkuloze preko BCG vakcine je celularna i ne dolazi do stvaranja antitijela kao kod nekih drugih vakcina.

Bebe primaju BCG vakcinu prije izlaska iz porodilišta, a ukoliko su rođene van bolnice ili iz nekog drugog razloga nije bilo moguće izvršiti vakcinaciju, djeca treba da je prime do navršenih 12 mjeseci života.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније