Друштво

[ М.В. ]

24. 03. 2023. 16:20   >>  17:45 4

СУМЊИВ УГОВОР

"Нова Побједа" осам година незаконито користи државну имовину

Компанија "Нова Побједа" користи незаконито већ скоро осам година простор у државној згради у Булевару револуције 15 у Подгорици, захваљујући одлуци ранијег руководства Управе за имовину. Простор гдје се, између осталог, налази та штампарија овог листа, дат је фирми "Нова Побједа" 2015. године без накнаде, без закључка Владе и непосредно, што су нам потврдили у Управи за државну имовину и катастар. Тај простор "Нова Побједа" користи и данас, скоро осам година касније, а плаћа само трошкове текућег одржавања иако се ради о ексклузивној локацији. За то вријеме, држава троши милионе на закуп простора за потребе својих институција. Овакав уговор Владе и "Нове Побједе" изазива и озбиљне сумње да се ради о кршењу Закона о државној имовини, јер је давање државне имовине без накнаде једино предвиђено између Владе Црне Горе и општина.

Портал РТЦГ очекује одговоре инспекције везано за уговор о закупу имовине између Владе Црне Горе и компаније "Нова Побједа", који је потписан 2015. године. Уговор је потписао ранији директор Управе за имовину Блажо Шарановић, који није одговорио на питања нашег портала о детаљима тог правног посла. Нијесу само приватне фирме корисници државне имовине без накнаде, она је у неким случајевима уступана и невладиним организацијама. Наш портал је у сазнању да се државна имовина у основним школама без накнаде уступа појединцима, и да је они користе и за становање. Уз то су нека школска дворишта продавана или без накнаде уступана појединцима који су покретали приватне пословне подухвате. 

Забринути у Министарству европских послова

Министарство европских послова (МЕП) упозорило је Владу да штампарија "Побједе" у старој згради "Побједе" у Подгорици изазива потенцијалну опасност од потпуног колапса електро-инсталација у згради и пожара. Зато је затражена реакција Владе. 

У Министарству европских послова озбиљно су забринути због стања сигурности у објекту у коме се налази "Побједина" штампарија.  Како се наводи у Информацији МЕП-а достављеној Влади, у старој згради "Побједе" и сада је смјештена штампарија "Побједе", која пријети здрављу запослених. 

"Штампарија у вријеме рада осим звучних ефеката производи и испарења која могу имати штетне посљедице по здравље запослених. Такође, штампарија представља великог потрошача електричне енергије па рад штампарије узрокује огромно оптерећење по електро мрежу у згради, што повремено доводи до кратких спојева, варничења и избијања осигурача, а све ово до потенцијалне опасности од потпуног колапса електро-инсталација у згради или чак пожара", пише у документу који је Министарство европских послова доставило Влади. 

Након разматрања овог документа, Влада је задужила Министарство финансија да до краја марта 2023. године нађе рјешење за просторне капацитете Министарства европских послова. 

Министарство европских послова (раније Канцеларија за европске интеграције) се од 2017. године налази у старој згради дневног листа "Побједа", у Булевару револуције 15 у Подгорици.

Простор осим "Побједе" дат и Монтенегро Бонусу

У згради су, осим Министарства, смјештена и два сектора Генералног секретаријата Владе и то Сектор за стратешко планирање и координацију политика Владе и Сектор за информисање јавности о Европској унији и процесу приступања ЕУ, као и дио служби дневног листа "Побједа" са штампаријом и државне компаније Монтенегро Бонус. 

Трагом ове информације, обратили смо се Управи за катастар и државну имовину питањима о коришћењу овог простора, одакле су нам одговорили да је компанији "Нова Побједа доо" простор дат у закуп, без накнаде, а притом није закључен по неком Закључком Владе Црне Горе и закључен је непосредно.

"Објекат у којем је смјештена штампарија "Побједа“ (стара зграда Побједе) је у својини Црне Горе, док је субјект располагања Влада Црне Горе. Управа за имовину као правни претходник Управе за катастар и државну имовину је дана 1. децембра 2015.године закључила Уговор о закупу пословног простора са закупцем "Нова Побједа“ д.о.о. Подгорица Надаље, некадашња Управа за имовину је са истим закупцем закључила Анекс наведеног уговора дана 15. маја 2018. године. Анексом Уговора процентуално је дефинисана закупљена површина објеката у износу од 30 одсто од укупне површине корисног простора зграде", пише у одговору Управе за катастар и државну имовину. 

Плаћају текуће одржавањa, дијеле трошкове за струју

У члану шест основног Уговора прописано је да се Закупац обавезује на име закупнине дијела пословног простора за период важења Уговора покрива трошкове који обухватају трошкови текућег одржавања простора (редовне поправке и инсталације), трошкови 24-часовно обезбјеђење објеката, трошкови одржавања хигијене, трошкови комуналија (вода,смеће), појашњавају из управе.

"Закупац ће са закуподавцем за период важења уговора дијелити трошкове у проценту од 65% на терет закупца а 35 % на терет закуподавца а који обухватају трошкове утрошка електричне енергије с обзиром на површину коју користи сходно члану један овог уговора, трошкови лож уља као и трошкове средстава за хигијену. Анексом основног уговора о закупу пословног простора чланом три мијења се члан шест и сад гласи "Закупац се обавезује да на име закупнине дијела пословног простора за период важења Уговора покрива трошкове који обухватају трошкове текућег одржавања пословног простора, редовне електро и водоводне инсталације, трошкове одржавања хигијене, коминалија (вода,смећеи др.). Закупац ће са закуподавцем за период важења Уговора односно анекса Уговора дијелити трошкове у проценту 30% на терет закупца а 70% на терет закуподавца, а који обухватају трошкове утрошка електричне енергије обзиром на површину коју користи сходно члану један овог анекса, трошкови лож уља као и трошкове средстава за хигијену", наводи се у одговорима. 

Закон не препознаје критеријуме за давање имовине без накнаде

Из Управе за државну имовину и катастар тврде да уговор о закупу предметних простора није закључен по неком Закључку Владе Црне Горе. А уз то је закључен и непосредно.

"Сходно мишљењу Министаства финансија из 2020.године, а које је достављено некадашњој Управи за имовину, не пропознаје се могућност давања на коришћење без накнаде државне имовине невладним организацијама, нити физичким или правним лицима. Таква могућност давања државне имовине без накнаде је једино предвиђена између Владе Црне Горе и Општина (члан 33 и 35 Закона о државној имовини). Такође Закон о државној имовини не препознаје ни критеријуме на основу којих би се могла државна имовина дати на коришћење без накнаде", појашњавају из Управе за имовину.

Наведеном мишљењу, истичу, иде у прилог исход инспекцијског надзора Дирекције за инспекцијски надзор над државном имовином.

"Који је био крајем 2022.године, и указано је Управи за катастар и државну имовину да мора отклонити неправилности које се односе на давање на коришћење државне имовине без накнаде из претходног периода, а у складу са Законом о државној имовини", саопштили су из ове управе. 

Институт за медије добио простор у центру града за 330 еура

Посебно је занимљив примјер имовине државе на адреси Светог Петра Цетињског 9, у самом центру Главног града. Ту су, између осталог, смјештени Феријални савез Црне Горе и Институт за медије Црне Горе (ИМЦГ). Из Института за медије су казали да је уговор потписан 2012. године. 

"Што се тиче вашег питања, ИМЦГ користи просторије на основу уговора из 2012. године. Мјесечна накнада износи 330 еура и она је у складу с уговором компензована за уступање просторија ИМЦГ за организовање обука владиним службма за односе с јавношћу и давања услуга истраживања јавног мњења за потребе Владе Црне Горе", пише у одговорима из Института на наша питања.

Иначе, док држава даје простор практично бесплатно фирмама попут "Нове Побједе", грађани Црне Горе сваке године плаћају милионе за изнајмљивање објеката, земљишта и опреме за потребе државних институција. За ту намјену предлогом буџета за ову годину опредијељено је више од 12 милиона еура.

Држава плаћа закуп приватним фирмама

Новац из државног буџета за куповину некретнина и закуп пословног простора од 2016. године до 2019. године (у вријеме док је важио уговор о закупу објекта за потребе "Нове Побједе") према подацима МАНС-а у износу од 9,5 милиона слили су се углавном на рачуне компанија Челебић, Цијевна комерц, Бемакс и ББ солар.

У неким случајевима држава је папрено плаћала закуп за потребе неких државних институција појединицима одвећ познатим у бизнису или политици. Од тога је годинама добро приходовао бизнисмен Ацо Ђукановић. Својевремено је изнајмио Влади преко 1.000 квадратних метара у Улици Краља Николе два, гдје су биле смјешетене државне институције Завод за метрологију и Агенција за заштиту личних података. 

За закуп објеката и пословног простора Управа за имовину 2018. године потрошила је чак 4,7 милиона еура, а због чињенице да нема сређеног регистра државне имовине, јавности је недвољно познат податак колико некретнина је у власништву државе. 

Пратите нас на

Коментари 4

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије