Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

25. 03. 2023. 13:12 >> 07:29
9

POMOĆNIK DIREKTORA UPRAVE ZA DIJASPORU

Jakupi: Pravo građana da slobodno biraju, prošla vremena ucjena i pritisaka

Pravo je svakog građanina da slobodno bira i prošla su vremena pritisaka i ucjena, rekao je za Portal RTCG Arben Jakupi, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom u Vladi Crne Gore.

Komentarišući predstojeći drugi krug predsjedničkih izbora i najave da se sprema masovan dolazak garađana koji su privremeno van granica, Jakupi je rekao da u Upravi zasad nemaju informaciju da će se dogoditi masovniji dolazak.

"Brojka se kreće između dvije i četiri hiljade naših građana koji su privremeno van granica Crne Gore. Treba imati na umu da nije vrijeme praznika i da je jedini realni dolazak i odlazak dijaspore za vikend te to u mnogome otežava dolazak. Naša dijaspora je jako brojna mnoge od njih ne interesuje politički život, tako da će doći manji broj", cijeni Jakupi.

On je rekao i da od onih koji dolaze mnogi neće glasati samo za jednog kandidata, već se mnogi javljaju da će doći i podržati drugog kandidata. 

Jakupi kaže da nije u pitanju nezakonita praksa, jer svaki državljanin Crne Gore koji se nalazi u biračkom spisku i posjeduje pasoš Crne Gore može nesmetano ostvariti glasačko pravo.

"Svakom pojedincu se može desiti da u određenom periodu napusti granice Crne Gore, te to što se u momentu održavanja izbora nalazi van države ne znači da krše bilo koji propis Crne Gore. Da je sreće mnogi od njih bi svoje pravo ostvarivali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore, kao što je praksa u većine razvijenih zemalja", pojašnjava Jakupi. 

On kaže da je zasad potvrđeno osam čarter letova u vezi sa periodom održavanja izbora. 

"Pa sve u da su popunjeni do posljednjeg mjesta, riječ je o 1.600 građana Crne Gore. U ovom momentu dijaspora ne osjeća nikakvu ugroženost vitalnih interesa države već razumiju demokratiju i političke procese te se neće značajnije odazivati. A kada god je nacionalni interes u pitanju prvi će biti na braniku države kao što su to pokazali nebrojeno puta do sada", tvrdi Jakupi. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније