Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dragana Lalević, TVCG ]

25. 03. 2023. 20:07   >>  26. 03. 2023. 18:12 6

UPRKOS EVROPSKOJ PREPORUCI

Vlada ne ukida ljetnje i zimsko računanje vremena

Večeras prelazimo na ljetnje računanje vremena pa kazaljke u dva sata treba pomjeriti na tri sata. Građanima koje smo pitali to ne smeta, no Evropska komisija je još 2019. godine predložila da se ukine sezonsko pomjeranje sata. Iz našeg nadležnog ministarstva kažu da će se i ubuduće nastaviti ta praksa u našoj zemlji. Meteorolozi upozoravaju da to nije prirodno računanje vremena.

Iako stručnjaci kažu da pomjeranje kazaljki remeti naš bioritam i utiče na smanjenje radne sposobnosti, svakodnevno funkcionisanje, pa i u vožnji, građanima Podgorice to ne smeta .

Razlozi za pomjeranje sata su brojni, od uštede svijeća u 18.vijeku, kada je prvi put uvedeno u Americi do uštede uglja u 20. vijeku, pa električne energije u 21. vijeku te duža dnevna svjetlost u popodnevnim časovima kako bi se bolje koristilo vrijeme.

Meteorolozi kažu da to negativno utiče na neke vremenske prilike. Branko Micev, meteorolog, smatra da ako je zenitni položaj sunca između 12 i 13 časova treba očekivati maksimalnu temparturu oko 15 časova.

"Ona se desi u 17 časova zato što se vrijeme promijenilo, znači promijenili smo na vještački način da je osjećamo u pet časova popodne", smatra sagovornik RTCG. 

Zato se, kaže Micev, treba usmjeravati prema suncu, a evo koji model računanja vremena je za njega najbolji. 

"Naše ponašanje je usklađeno sa kretanjem sunca, iz tih razloga priorodno je da imamo zimsko vrijeme, i ono da ostane trajno. Brojne države u svijetu permanentno koriste to vrijeme", ocijenio je Micev. 

Evropski parlament je 2019. godine izglasao ukidanje sezonskog pomjeranja sata i predložio da u martu 2021. godine poslednji put to urade zemlje koje se odluče na ljetnje računanje. Konačna odluka je, ipak, na Vladi svake zemlje a Crna Gora je daleko od preporuka. 

Ako je suditi prema najavama iz ministarstva, građani Crne Gore će još dugo svakog marta i oktobra pomjerati kazaljke na zidnom satu.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su nam saopštili da trenutno računamo vrijeme po Zakonu iz državne zajednice sa Srbijom koji je usklađen sa evropskim ali iz 2001. godine.

Zanimljivo je da ni posljednji nacrt Zakona o ljetnjem računanju vremena, koji je u skupštinskoj proceduri, ne predviđa promjenu prakse da se dohvatimo ručnog i zidnog sata makar dva puta godišnje.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније