Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Бу

30. 03. 2023. 11:46   >>  11:47

DIZDAREVIĆ

"Spoljni faktori ključni za pojavu raznih vrsta alergije"

Spoljni faktori su ključni za pojavu raznih vrsta alergije, kazala je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore internistkinja-alergološkinja dr Denisa Dizdarević. Istakla je da je danas oko 30 odsto stanovništva ima neku alergiju, te da se predviđa da će za nekih deset, dvadeset godina to biti svaki drugi stanovnik na planeti.

"Alergijske bolesti su danas česte bolesti, obično se javljaju u proljeće. Polen je glavni razlog sezonskih alergija i taj period traje od aprila do novembra. Postoje i druge vrste alergija kao što su one na hranu, ljekove i broj alergijskih oboljenja je u porastu", navodi dr Dizdarević..

Ističe da danas oko 30 odsto stanovništva ima neku alergiju, sa predviđanjem da će za nekih deset, dvadeset godina to biti svaki drugi stanovnik na planeti.

Dakle, ističe doktorka, ni malo optimistička prognoza.

Navodi da su spoljni faktori ključni za pojavu raznih vrsta alergije.

"Posebno aero- zagađenje, moderan način života, povećana upotreba antibiotika, razvoj tehnike, industrije što sve slabi naš imuni sistem i uzrokuje pojavu raznih vrsta alergije. Dakle,industrijalizacija,klimatske promjene dovele su do povećanja i auto imunih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, arteroskleroza, kao i porast dijabetesa i drugih bolesti savremenog doba", upozorava dr Dizdarević.

Ističe da pretjerana sterilnost, odvojenost od prirode, izoliranost, može imati čak kontra reakciju i izazvati slabljenje imuniteta.

"Naravno,treba preduzimati preventivne mjere,posjetiti ljekara, koristiti propisanu terapiju u cilju ublažavanja dejstva alergena i na kraju, dodaje ona, alergijske bolesti su često kompleksne,udružene i treba pribjeći konstantnom liječenju sa dugotrajnom terapijom", navodi Dizdarević. 

Ističe da je veoma važno početi sa terapijom dvije,tri nedjelje prije početka simptoma, te da su tada učinci liječenja najdjelotvorniji.

"Ono što mi možemo učiniti da se zaštitimo je da se manje izlažemo direktno alergenima u ranim jutarnjim satima, često provjetravamo prostorije u kojima boravimo, i naravno preduzimamo pravovremenu terapiju", zaključuje Dizdarević. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније