Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Јанковић

31. 03. 2023. 06:48 >> 22:30

MIŠLjENjE OMBUDSMANA

Resursni centar “1. jun” da obrazloži zašto je odbio kandidate za posao

Javna ustanova Resursni centar za obrazovanje i osposobljavanje „1.jun“ u Podgorici, treba da obrazloži razloge za donošenje odluke da ne zaposleni pojedine kandidate koji su se prijavili da rade u toj ustanovi. To proističe iz mišljenja zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežane Mijušković.

Ombudsman je dobio pritužbu majke čiji su se sinovi prijavili na konkurs za dvije tražene pozicije: noćni čuvar i vozač u toj obrazovnoj ustanovi. Jedan od zaključaka u ovom postupku je da je kandidatima ipak povrijeđeno pravo na pravni lijek.

U pritužbi je navedeno da nije pojašnjeno zašto su kandidati odbijeni, te da odluka koja je donijeta “ne ispunjava kriterijume i da nije jasno obrazloženo po kojim uslovima je izabran kandidat”.

“Majka smatra da su njenim sinovima povrijeđena prava u postupku; da nije data pravna pouka; da traži da se donese odluka o izboru kandidata u skladu sa zakonom; da moli da joj se dostavi odluka o izboru”, piše u mišljenju Ombudsmana u koje je Portal RTCG imao uvid.

Kako bi utvrdio činjenice, Zaštitnik je zatražio pojašnjenje i od Resursnog centra odakle su naveli da su za poziciju nočni čuvar izabrali jednog od nekoliko kandidata koji su se prijavili za taj posao, a da za poziciju vozača niko nije ispunio uslove. Kazali su da kandidat o kojem je riječ u pritužbi, nije ni imao položen vozački ispit za „D" kategoriju, a što su oni konkursom zatražili.

Ombudsman je utvrdio da je kandidatima povrijeđeno pravo na obrazloženu odluku i pravo na pravni lijek.

“Zaštitnik takođe ukazuje da su nacionalni organi u obavezi da dovoljno i jasno izlože osnove na kojima zasnivaju svoju odluku i time omoguće stranki da uspješno ostvari pravo na ulaganje pravnog lijeka. Obrazloženje odluke se izvodi i iz razloga pravne prirode jer se pravni stavovi izraženi u odluci mogu ispitati samo ako je dato potpuno i logično obrazloženje”, navodi se u dokumentu.

Mijušković je dala preporuku da se u ovakvim i sličnim situacijama obrazloži kojim se razlozima rukovodio poslodavac pri donošenju odluke, sa uputstvom o pravnoj zaštiti, čime bi se izbjegla proizvoljnost.

“I omogućilo kandidatima da shvate suštinske razloge na temelju kojih je donijeta odluka i kako bi mogli procijeniti i djelotvorno ostvariti svoje pravo na ulaganje odgovarajućeg pravnog sredstva nadležnom organu, ukoliko su nezadovoljni takvom odlukom o izboru”, zaključila je Mijušković .

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније