Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина бизнис [ R.B. ]

31. 03. 2023. 14:26   >>  14:25

MKI

Obuka PSC inspektora korak ka članstvu u Pariskom memorandum

Crna Gora je na dobrom putu da pristupi punopravnom članstvu u Pariškom memorandum, čime bi se ispunilo jedno od glavnih mjerila za zatvaranje poglavlja 14 u procesu pristupanja Evropskoj uniji, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

“Pariski memorandum predstavlja izuzetno važan instrument koji ima za cilj ujednačavanje i koordinaciju inspekcijskih postupaka u lukama zemalja članica”, navodi se u saopštenju.

Države potpisnice Memoranduma su se, kako se precizira, obavezale da organizuju jedinstven sistem kontrole stranih brodova, kako bi se zadovoljili standardi sigurnosti na moru, zaštita morske okoline, kao i radni i životni uslovi posade na brodovima. Države su dužne da se međusobno savjetuju, sarađuju i razmjenjuju informacije.

Crnogorska delegacija predvođena generalnim direktorom Direktorata za inspekcijske poslove, Mirsadom Ćatovićem, boravila je u radnoj posjeti Lisabonu.

U toku obuke vođeni su razgovori sa sekretarom Pariškog memoranduma Maartenom Vlagom, kao i sa predstavnikom Evropske agencije za pomorsku sigurnost Mikaelom Kheki koji su zaduženi za praćenje Crne Gore u njenom procesu napredovanja ka punopravnom članstvu.

“Obukom su obuhvaćeni svi segmenti inspekcijske procedure, primjena modernih softwerskih rešenja u nadzoru, relevantnih konvencija, kao i primjene novih tehnologija u vršenju inspekcijskog nadzora”, navodi se u saopštenju.

Pristupanjem Memorandumu, inspekcijski nadzor sigurnosti plovidbe u Crnoj Gori biće podignut na veći nivo čime će se doprinijeti da se smanji broj uplovljavanja brodova u vode Crne Gore koji ne zadovoljavaju sigurnosnie standarde.

“Naši inspektori sigurnosti plovidbe biće povezani sa inspekcijskim službama u drugim evropskim zemljama, a pregledi će se obavljati koristeći iste procedure, istu bazu podataka, iste zapisnike i ostale formulare”, rekli su iz MKI.

Stvaranjem tako ujednačenog i koordiniranog postupka kontrole brodova, povećava se stepen sigurnosti i bezbjednosti plovidbe i zaštite životne sredine kao i radnih i životnih uslova članova posade, a inspektori će na osim što će imati uvid u prethodne preglede i njihove rezultate, izbjeći nepotrebne ponovne preglede.

Uspješan završetak ove edukacije je preduslov da bi naša država postala punopravna članica Pariškog memoranduma, krovne pomorske institucije u inspekcijskom nadzoru stranih brodova.

Ćatović je kazao da je posljednjeg dana organizovan završni test znanja, kao i dodjela sertifikata o završenoj obuci.

“S obzirom na to da su stečeni svi neophodni preduslovi, očekujemo da će, na prvom narednom zasijedanju Port State Control komiteta, koji će se održati u Sloveniji, Upravni odbpor Pariškog memoranduma donijeti odluku o punopravnom članstvu Crne Gore u toj organizaciji”, rekao je Ćatović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније