Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

01. 04. 2023. 20:10   >>  20:11

DAN BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA

Žene koje piju rijetko traže pomoć ljekara

Zavisnici od alkohola i članovi njihovih porodica sledeće sedmice mogu da potraže pomoć psihijatra i psihologa, bez uputa, u sklopu Dana otvorenih vrata u Centru za mentalno zdravlje “Podgorica“, saopšteno je iz Doma zdravlja.

Danas je obilježen “ - 1. april”, pod parolom "Budi pametan, budi trijezan".

Psihijatrica Branka Prurilja rekla da je alkoholizam hronična bolest zavisnosti koja ne uključuje samo fizičke i psihičke, već i psihosocijalne probleme pacijenta, njegove porodice i okoline.

“Ne radi se ni o lošoj navici, kako se često u narodu misli već o pravoj bolesti koja ima svoju etiologiju, simptome, tok, prognozu i liječenje. Zabrinjava činjenica da je po broju oboljelih alkoholizam na trećem mjestu iza oboljenja i malignih oboljenja. Naročito zabrinjava podatak da djeca rano počinju sa uzimanjem alkohola”, istakla je Prurilja.

Prvu časicu, kaže ona, često probaju u krugu porodice, na slavi, rođendanu, svadbi, a veliki uticaj na omladinu imaju i mediji.

Žene, navodi ona, rijetko traže pomoć ljekara.

Dr Anđela Golubović je rekla da alkoholičari često za svoje greške koje naprave u pijanom stanju krive druge.

“Po principu „Nije problem što ponekad pijan dolazi kući, već što supruga tada ne zna da postupa sa njim“ ili „Nije problem što on ponekad pije na poslu, već poslovođa želi da ga premjesti sa radnog mjesta i „smješta mu igru“. Često upoređuju sopstveno pijenje, sa pijenjem drugih ljudi koji piju više, a radi umanjivanja značaja sopstvenog pijenja, pa su česte rečenice alkoholičara „Svi drugi piju više od mene“ ili „Moj šef pije više od mene“”, navela je Golubović govoreći o primjerima.

Navodi da se u Crnoj Gori tolerantan odnos prema pijenju alkoholnih pića vidi kroz kult „umjerenog pijenja“, koji je, kaže, pogrešan.

“Umjereno pijenje predstavlja rizik za kasniji razvoj bolesti, a za prevenciju i suzbijanje alkoholizma bi mnogo bolje bilo razvijati kult „trjezvenosti“. Alkoholičari rijetko kad dolaze na liječenje dobrovoljno, već je taj dobrovoljni pristanak formalne priode”, navela je Golubović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније