Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. Јанковић

03. 04. 2023. 06:53 >> 06:54

AKCIONI PLAN

Za dvije konferencije o ekonomiji izdvojeno 130.000 eura

Od ukupno 70.580.286,43 eura koliko je bilo određeno za aktivnosti predviđene Akcionim planom za sprovođenje operativnog programa za primjenu strategije pametne specijalizacije 2021-2022, realizovano je samo 39.147.935,97 eura. To pokazuju podaci iz izvještaja o realizaciji planiranih mjera.

Kako se navodi u dokumentu, prilikom prikupljanja podataka o izvještavanju realizacije aktivnosti iz Akcionog plana za 2021-2022. godinu od nadležnih institucija, dostavljene su i određene aktivnosti čija sredstva prethodno nijesu bila predviđena planom.

Tako je Privredna komora Crne Gore pored aktivnosti koje su bile predviđene planom, organizovala i konferenciju o plavoj ekonomiji, a sa temom “Inovacije za održivo korišćenje morskih i pomorskih resursa u našim morima” koja je koštala čak 30.000 eura.

“Konferencija je realizovana kao aktivnost tri projekta finansirana od EU kroz programe MED i ADRION. Jedan od zaključaka Konferencije koja je u fokusu imala pametan rast i ulogu inovacija u njegovom dostizanju. Jedan od zaključaka skupa bio je i da je ovo tema od posebnog značaja za jadranskojonski makroregion i cijeli Mediteran, koja naglašava potrebu za donošenjem inovativne strategije za makro regionalnu saradnju u sektoru plavog rasta sa pratećim akcionim planom, kao i korišćenje cirkularnih i održivih praksi za podsticanje inovativnih procesa. Troškovi za realizaciju konferencije su iznosili 30.000 eura”, navodi se u dokumentu.

Komora je u saradnji sa UNDP-jem izradila Mapu puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji.

“Jedno od važnih polazišta za izradu ovog dokumenta bilo je navođenje cirkularne ekonomije u Strategiji pametne specijalizacije koja upravo prepoznaje značaj inovacija za prelazak na ovakvu vrstu poslovanja. Troškovi za realizaciju konferencije su 100.000 eura”, piše u dokumentu.

Pored toga, Komora je, kako se navodi, održala veliki broj radionica, okruglih stolova i konsultacija u saradnji sa drugim institucijama, koje su povezane sa prioritetnim oblastima Strategije pametne specijalizacije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u 2022. godini navodi se u dokumentu, objavilo javni poziv za dodjelu podrške za uvođenje inovacija u sektor poljoprivrede u vrijednosti od 200.000 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније