Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

18. 04. 2023. 16:10 >> 16:13
1

PROTEST UMJETNIKA ISPRED VLADE

Pejović: "Očekujemo korigovanje koeficijenata do petka ili pravimo novi GKU"

Oko 100 radnika u umjetničkom sektoru u institucijama kulture protestovalo je danas ispred Vlade Crne Gore, kako bi još jednom skrenuli pažnju na loše rješenje u Granskom kolektivnom ugovoru.

Kako je istakao predsjednik Slobodnog sindikata kulture Vukan Pejović, na današnjem sastanku u Ministarstvu kulture, ponuđena su neka rješenja i očekuju da se do petka održi sjednica Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje GKU, na kojem bi se usvojio i njihov zahtjev o povećanju koeficijenata umjetnicima.

Ukoliko se to ne desi, kako je dodao, GKU pada, i ponovo će se raditi, a pregovori će ovog puta biti sa Slobodnim sindikatom kulture.

"Rješenjem ovog problema ćete demonstrirati sposobnost da rješavate nastale probleme i da ne može samovolja pojedinaca iz Sindikata kulture ili bilo koje organizacije da bude jača od čitave Vlade Crne Gore", poručio je Pejović sa skupa.

Podsjećamo, umjetnici nijesu zadovoljni Granskim kolektivnim ugovorom na osnovu kojeg je umjetničkoj struci plata uvećana svega 20 eura, odnosno nijesu dobili predviđeno povećanje od 20 do 25 odsto, kao što je to ostalim zaposlenima u ustanovama kulture.

Na transparentima je pisalo "Da nam se djeca ne bi mlatila šipkama, vodimo ih u pozorište, galeriju, muzej, na koncert", "Kultura je ono što nam ostaje kad je sve drugo zabranjeno", "Bez kulture država je samo teritorija, a čovjek samo ljuštura".

"Mi imamo samo jedan zahtjev koji nosi sa sobom borbu protiv diskriminacije, vraćanje dostojanstva umjetničkom pozivu, a samim tim borbu za kulturu u ovoj državi. Zahtijevamo da dobijemo obećano uvećanje od 25 odsto i da se održi sjednica Odbora do kraja nedjelje", poručio je Pejović sa skupa.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније