Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

25. 04. 2023. 16:49 >> 16:56

IJZ

Skup povodom 50. godina od iskorijenjavanja malarije u Crnoj Gori

U Institutu za javno zdravlje Crne Gore održan je “Stručni skup” povodom 50. godina od eradikacije malarije u Crnoj Gori, na kojem su učešće uzeli direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, dr Igor Galić, prof. dr Novica Vujošević spec. epidemiolog, dr Nebojša Sekulić, spec. epidemiolog i doc. dr Igor Pajović.

"Malarija je bolest uzrokovana parazitima koje prenosi ženka komarca iz roda Anofeles, a glavni izvor bolesti je čovjek koji ima malariju. U Crnoj Gori malarija se najintezivnije javljala u južno primorskom dijelu, te se procjenjuje da je na malaričnom području živjelo oko 100.000 stanovnika", saopšteno je iz IJZ-a.

Podsjećaju, organizovano utvrđivanje i proučavanje malarije u Crnoj Gori započeto je osnivanjem Stalne bakteriološke stanice na Cetinju , a nakon toga i osnivanjem antimalaričnih ambulanti 1923. godine, u Podgorici, Rijeci Crnojevića, Virpazaru, Starom Baru, Ulcinju i Kotoru-Grblju.

"Eradikacija malarije od strane SZO zvanično je potvrđena 1973. godine. Prema procjenama SZO tokom 2021. i 2022.godine u svijetu je registrovano oko dvestapedeset miliona slučajeva malarije. Kako bi bili spremni u slučaju pojave malarije ili neke druge zarazne bolesti koju prenose komarci Institut za javno zdravlje Crne Gore pokrenuo je niz aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Kako je saopštno, s tim u vezi, po prvi put u Crnoj Gori, izrađen je “Program za nadzor i kontrolu vektora sa akcionim planom za period od 2023. do 2025. godine “ koji je usvojila Vlada i prepoznala kao bitan iskorak u sveukupnom sistemu javnog zdravstva.

"Crna Gora je kao mediteranska zemlja u velikom riziku od pojave problema sa vektorima i njima prenosivim bolestima, stoga je bilo neophodno izraditi ovakav program, pristupajući multisektorski sa aspekta struke kroz One health koncept, u čijoj realizaciji su učestvovali Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Crne Gore, Biotehnički fakultet, Specijalistička veterinarska laboratorija, Uprava za bezbjednost hrane itd"m navodi se u saopštenju.

Program ima nekoliko glavnih ciljeva među kojima su povećanje stepena informisanosti o kontroli vektora i vektorskih bolesti u Crnoj Gori, smanjenje rizika introdukcije i nastanjivanja invazivnih vektorskih vrsta na teritoriji države kao i niz drugih ciljeva kao što su edukacije zainteresovanih strana, testiranje novih metoda kontrole vektora (nepesticidnih) i njihovo uvođenje u praksu, čijom primjenom ne postoje negativni efekti po okolinu.

Takođe kroz određene projekte, poput ERI-Health, vrši se identifikacija tj. determinacija komaraca koji su prisutni u južnom dijelu države kao i njihovo testiranje na prisustvo pojedinih virusa koji mogu izazvati različite zarazne bolesti kod ljudi.

U susret toplijem vremenu koje slijedi nakon zimskih dana i aktivnost komaraca će se povećavati kako temeparura vazduha bude rasla kao i dužina fotoperioda. Zbog toga je neophodno uključiti stanovništvo kako bi pomogli da smanjimo rizik od potencijalnih infekcija koje prenose vektori

Na sledećem linku možete preuzeti video materijal koji je snimljen povodom obilježavanja 50. godina od eradikacije malarije .

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније