Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

28. 04. 2023. 15:43 >> 15:45

SVJETSKI DAN ZAŠTITE I ZDRAVLjA NA RADU

Usluge medicine rada ponovo na državnom budžetu

Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji je pripremljen i u proceduri je usvajanja, između ostalog, predviđeno je vraćanje medicine rada na državni budžet, kako bi se ojačali kadrovski kapaciteti i unaprijedio kvalitet usluga u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Novim zakonskim teksto građanima će biti omogućeno da o trošku države određena profesionalna oboljenja dokazuju u referentnim centrima iz regiona u ovoj oblasti medicine.

“I danas kada se obilježava Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu, naglašavamo da je prioritet Ministarstva zdravlja reforma zdravstvenog sistema sa sveobuhvatnijom organizacijom pružanja kvalitetnih zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite, što je i nametnulo potrebu donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, poručuju iz tog resora.

Novim zakonskim rješenjima sistem zdravstvene zaštite biće, kažu, organizovan na način da obezbijedi prvenstveno dostupniju zdravstvenu zaštitu stanovništvu, bolju organizaciju, povezanost i funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite po svim nivoima, kao i njegovu teritorijalnu raspoređenost, te usklađeno djelovanje javnog i privatnog sektora, na način što se u zdravstveni sistem uvodi i mogućnost pružanja usluga zdravstvene zaštite putem privatne prakse.

“Konkretno u oblasti medicine rada, usvajanjem novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, ljekarske preglede radi utvrđivanja radne sposobnosti zaposlenih, obavljaće doktor medicine, specijalista medicine rada i doktor medicine druge specijalnosti, na osnovu kojih će doktor medicine specijalista medicine rada sačinjavati izvještaj o izvršenom zdravstvenom pregledu zaposlenog. Ovaj izvještaj će sadržati nalaz i mišljenje o radnoj sposobnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita i zdravlje na radu”, zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније