Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG

01. 05. 2023. 19:36 >> 19:36

1. MAJ

Praznik rada u Institutu bez razloga za slavlje

To što 1. maj radnici Instituta doktor Simo Milošević dočekuju bez četvrte plate, sramota je države i Vlade, koja je mogla da uradi mnogo više kako bi riješila njihove probleme, smatraju u sindikatu te zdravstvene ustanove. Iz Ministarstva rada tvrde da su za situaciju u Institutu krive prethodne Vlade, a da je aktuelna uradila sve što je mogla u okviru zakonskih mogućnosti.

Praznik rada, 1.maj radnici Instituta Dr "Simo Milošević" dočekuju bez mnogo razloga za slavlje. Već četvrti mjesec rade bez plate, pa su ogorčeni na odnos nadležnih prema njihovim problemima.

"Radnici Instituta bez ikakavih sredstava dočekuju svoje praznike, počev od novogodišnjih do prvomajskih zar to nije sramota države. Šta je cilj ove Vlade. Da li je cilj ključ u bravu, mi radnici to nećemo apsolutno podržati", poručio je Nermin Luković iz Sindikata Instituta “Dr Simo Milošević“.

Gašenje Instituta nije opcija već se traži najbolji model za Institut, tvrde u Ministarstvu rada i poručuju da je Vlada iscrpjela sve zakonske mogućnosti pomoći ovoj zdravstvenoj ustanovi. Da je Vlada ipak, mogla učiniti više, smatraju u Radničkoj partiji.


"Makar bi ovi iz Vlade trebalo da urade da pogledaju građanima u oči i da kažu istinu da ne znaju šta če sa Institutom, da pozovu nekog ko zna, da angažuju možda nove eksperte", kazao je Maksim Vučiić.

Darko Stojanović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazala je da misli da je to više pitanje za političke elite koje su u prethodnom periodu upravljale državom i institucijama.

"Najmanje odgovornosti ima 43 Vlada. Formirana je radna grupa, međusektorska i traži se najbolji način da se spasi Institut", saopštio je Stojanović.

Do tada, u Uniji slobodnih sindikata smatraju da je neophodno spriječiti odlazak radnika iz Instituta koji s početkom sezone očekuje prve goste.


"Dosta je bilo sastanaka,obilaženja i priče mora konkretno pružiti pomoć kao što smo vidjeli da će se pružiti finansijska pomoć radnicima Plužina u FEP-u", .

U emisiji Naglas aktuelizovano je i pitanje najavljenog ukidanja radne nedjelje u trgovini. Iako je cilj bio da se izađe u susret privredi tokom ljetnje sezone sagovornici su saglasni da treba poslušati glas radnika. No taj glas, kako je poručeno političari ne bi trebalo da zloupotrebljavaju pred predstojeće izbore.

"Tako da bih zamolio populiste da ne obećavaju radnicima nešto što ne mogu ispuniti", kazao je Vučinić.

"Ako su radnici zadovoljni i ako Sindikati smatraju da tako treba da bude mislim da tako treba da bude", kazao je Stojanović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.


"Ja se iskreno nadam da će to tako ostati i u budućem periodu imajući u vidu, da rade pekare, pumpe, restorani. Iako smo izdržali dvije sezone bez rada nedjeljom i da će to biti i sad", kazala je Obradovićeva.

Neradna nedjelja za više od 40 hiljada zaposlenih u trgovinama uvedena je 20. oktobra 2019.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније