Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. Јанковић [ Portal RTCG ]

12. 05. 2023. 17:03 >> 17:01
1

IJZCG ZA PORTAL RTCG

Vakcina protiv HPV-a dostupna i za vikend, epidemiolozi uvjeravaju u djelotvornost i zaštitu

Epidemilozi u našoj zemlji zadovoljni su kako protiče program vakcinacije djevojčica protiv HPV virusa i za Portal RTCG ističu da je jedan o ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije da do 2030. godine bude vakcinisano 90 odsto djevojčica do 15 godina. Razlog za to je, kažu iz Instituta za javno zdravlje, što je ova vakcina djelotvorna ne samo protiv raka grlića materice, već i protiv raka vagine, vulve, anusa, grla i genitalnih bradavica - kondiloma. Zbog toga se tokom vikenda u Podgorici organizuje vakcinacija od 9-17 sati u Domu zdravlja Stara Varoš odnosno Pobrežje, dok će se u većini ostalih opština imunizacija sprovoditi u lokalnim domovima zdravlja u intervalu od 9-14 sati.

„Unazad godinu uloženi su značajni napori da se podigne svijest o opasnosti koju nosi rak grlića materice i HPV vakcinaciji kao mjeri prevencije. Rezultata ima, ali treba još dosta da se radi i da se unaprijeđuje i znanje i prihvatanje vakcinacije. Pozivamo roditelje da povedu svoje kćerke i zaštite ih, dodatna prilika za to je i vakcinacija vikendom“, navode iz Instituta.

Roditelji djevojčica od devet do 14 godina ovih dana dobijali su SMS poruke od Fonda za zdravstveno osiguranje da dovedu djecu na vakcinaciju.

Zadovoljni dodadašnjim odzivom

Iz Instituta konkretizuju da su ove sedmice poruke poslate roditeljima djevojčica koje su rođene 2013., 2012. i 2011. godine (IV, V i VI razred osnovne škole).

„Iz razloga što značajan dio roditelja još uvijek nije pozvan tj. nije obavješten o mogućnosti vakcinacije svojih kćerki, jer timovi izabranih pedijatara uslijed velikog obima posla mnoge od njih nijesu stigli sve da pozovu, organizovali smo i slanje SMS poruka za HPV vakcinaciju. Dodatni razlog je što mnogi roditelji zbog obaveza radnim danom nijesu u mogućnosti da povedu svoju djecu na vakcinaciju, pa ćemo pokušati kroz vakcinaciju vikendima da pružimo priliku mnogima od njih“, pojasnili su iz Instituta.

Kažu da će vakcinaciju organizovati od 9-17 sati u Domu zdravlja Stara Varoš odnosno Pobrežje, za osiguranike koji žive u Podgorici.

U većini ostalih opština sprovodiće se vakcinacija u lokalnim domovima zdravlja u intervalu od 9-14 sati.

„Molimo roditelje djevojčica koji žive u manjim opštinama da se direktno interesuju kod osoblja domova zdravlja oko preciznih termina za vakcinaciju“, navode iz Instituta.

Do sada je u Crnoj Gori vakcinisano oko 3.000 djevojčica uzrasta 9-14 godina. Najveći broj vakcinisanih djevojčica je uzrasta 9-10 godina. Razlog za to je, pojašnjavaju iz Instituta, što se sa vakcinacijom počelo od te kategorije, a sada raste broj vakcinisanih i u uzrastima 11-14 godina.

„Od 1. marta promoviše se vakcinacija svih djevojčica uzrasta 9-14 godina, a do tada je vakcinacija bila moguća samo u uzrastu od devet godina. Ohrabruje broj roditelja koji su odlučili da vakcinišu i tako zaštite svoje kćerke i čini se da sve veći broj roditelja shvata značaj zaštite ovom vakcinom“, navode iz Instituta.

Potrebno veće zalaganje dijela zdravstvenih radnika

Međutim, dodaju, iako je ovo ohrabrujući početak, ipak potrebno je uložiti još više truda i težiti ka tome da se do 2030. godine približimo cilju da do petnaestog rođendana 90 odsto djevojčica bude vakcinisano, što je jedan od ciljeva SZO.

Govoreći o faktorima koji otežavaju da se proces odvija još bolje, navode opterećenje timova izabranih doktora za djecu u pojedinima opštinama, u kojima je deficit pedijatara poput Tivta, Kotora, Danilovgrada, Nikšića, Podgorice...

„Drugi razlog je što pojedinici među zdravstvenim radnicima nijesu shvatili svoju ulogu kada je u pitanju preporučena imunizacija kakva je imunizacija HPV vakcinom, pa imamo nekoliko timova izabranih doktora za djecu na nivou Crne Gore koji postižu rezultate ispod prosjeka. Treći razlog je što ima i pojedinaca među zdravstvenim radnicima koji svojim neoprezno iznesenim dilemama i pogrešnim stavovima znaju pokolebati dio roditelja. Tu je i zamor stanovništva i pad entuzijazma za prihvatanjem vakcinacije uslijed iscrpljujeće pandemije COVID-19“, kažu iz Instituta.

Sa druge strane, pohvalili su većinu pedijatara i medicinskih sestara, koji i u ovim okolnostima, postižu dobre, a neki i izuzetne rezultate.

„Zahvaljujući entuzijastima kojih ima u svakoj opštini i zahvaljujući tradicionalnim medijima u Crnoj Gori, postižemo pristojne rezultate za samo sedam i po mjeseci od početka ovog programa. Važno je napomenuti da HPV vakcina nije samo vakcina protiv raka grlića materice, već i protiv raka vagine, vulve, anusa i grla. Takođe, to je vakcina i protiv genitalnih bradavica - kondiloma. HPV vakcina je bezbjedna, HPV vakcina je djelotvorna, HPV vakcina pruža dugu zaštitu“, uvjeravaju iz Instituta.

Govoreći o bojaznima od vakcinacije, koje sa ljekarima dijele roditelji, iz Instituta kažu da je potrebno vrijeme da se roditelji i djevojčice/djevojke upoznaju sa mogućnostima i dobrobitima koje ova vakcina pruža.

„I da ih osnažimo da kroz zajedničku porodičnu odluku, vakcinacijom smanje brige i rizik od obolijevanja od nekoliko teških bolesti. Za sada kod roditelja preovladava oprez, pitaju o bezbjednosti, djelotvornosti, dužini zaštite koju pruža vakcina i slično tome. To su sve očekivana pitanja i nedoumice, kojih će vremenom biti sve manje. A kako raste broj vakcinisanih, roditelji sa sve više samopuzdanja dovode djecu na vakcinaciju“, zaključuju iz Instituta.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније