Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

15. 05. 2023. 07:10 >> 15:39

BORBA PROTIV MELANOMA

Poznate zdravstvene ustanove u kojima će pregledi kože biti besplatni

Dermatolozi u Crnoj Gori u okviru Euromelanoma kampanje 25. maja organizuju besplatne, preventivne preglede u 11 opština u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama. To je rekla dr sc.med Ana Popović, dermatovenerolog-onkolog, nacionalna koordinatorka te kampanje, uz poruku da će to pomoći otkrivanju melanoma u ranoj, potencijalno izlječivoj fazi.

Pregledi će se obavljati u Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Cetinju, Budvi, Kotoru, Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima.

Slogan ovogodišnje kampanje je "Da li se štitite od sunca?” kako bi se skrenula pažnja da korišćenjem odgovarajućih preventivnih mjera, smanjujemo rizik od nastanka fotooštećenja i raka kože.

“Poražavajuća statistika pokazuje da se u našoj zemlji svake godine od melanoma registruje oko 60 novooboljelih, a oko 70 odsto oboljelih javi se dermatologu u kasnoj fazi bolesti, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe. Važno je osloboditi se straha od ove bolesti, jer ako na vrijeme otkrijemo maligne ćelije u površnom sloju kože, jednostavnom hirurškom intervencijom u lokalnoj anesteziji završavamo liječenje. Jedino što preostaje je da se kasnije čuvamo od sunca i odlazimo na redovne preglede”, kazala je Popović.

Pacijenti, kako kaže, treba da se jave na pregled ako primjete da je nastala neka nova promjena ili da je došlo do promjene na već postojećem mladežu, u smislu različitosti boje, neravnomjernosti ivica, rasta mladeža ili promjene u horizontalno vertikalnom pravcu, ako neka promjena krvari ili raste.

Upozorila je da osjetljivoj grupi pripadaju osobe svijetle puti, kose i očiju, osobe čiji su srodnici već oboljeli od melanoma i oni sa velikim brojem mladeža.

“Stopa obolijevanja od melanoma je u stalnom porastu, a poslednjih nekoliko godina zabilježen je u sve većoj mjeri i kod mlađe populacije. Ovogodišnja kampanja je usmjerena na poboljšanje zaštite od UV zračenja i među adolescentima. Prema istraživanjima rizik za nastanak melanoma povećan je za 18% među pacijentima koji su imali opekotine od sunca prije 18 godine života”, navodi Popović.

Spisak ustanova i ljekara koji učestvuju u akciji:

PZU”Sine Morbo,” Podgorica (069/753 409) dr Jovana Boljević;
Specijalna bolnica Dr MedTim, Podgorica (069/130130) dr Svetlana Vučeković;
Opšta bolnica Nikšić (16-18 h) Prof. dr Milena Đurović, dr sc.med Ana Popović, dr Marija Perović Bijelović, dr Vladan Bošković;
Opšta bolnica :”Blažo Orlandić,” Bar (11-13 h) dr Biljana Raičević;
Opšta bolnica Bijelo Polje (12-14 h) dr Senada Spahić;
Kliničko bolnički centar Berane (12-14 h) dr Vera Babić;
Opšta bolnica Pljevlja (10-14 h) dr Branko Stanić;
PZU”Reichel,” Kotor (kontakt tel 032/334675) dr Tijana Reichel;
Dom zdravlja Budva (11-14 h) dr Marija Mališić Korać;
Medical Centar Budva (068/331 333) dr Vanja Banićević;
Opšta bonica :”Danilo Prvi”, Cetinje (8-12h) dr Sanja Vujanović;
Dom zdravlja Herceg Novi 27.maj (12-15h) dr Tijana Reichel, dr Milica Đurović Bojović, dr sc.med Ana Popović;
Dom zdravlja Ulcinj 26.maj ( 17-19h) dr Biljana Raičević, dr Vladan Bošković, dr sc.med Ana Popović.

U dermatološkoj ambulanti KCCG u Podgorici, preventivni pregledi građana su dostupni četiri puta tokom mjeseca maja (5, 12, 19 i 26.maja) dr sc.med Mirjana Bakić, dr Nataša Vukotić Đuričanin, dr Snežana Vukadinović i dr sc.med Ana Popović.

Promotivni spot nastao pod pokroviteljstvom RTCG

Organizatori Euromelanom kampanje su Evropska akademija za dermatoonkologiju, Evropska akademija za dermatovenerologiju, Ministarstvo zdravlja Crne Gore i članovi Udruženja dermatovenerologa Crne Gore.

Radio Televizija Crne Gore podržala je Euromelanoma kampanju reklamnim spotom, u kom plesni par kroz edukativni performans ukazuje na značaj samopregleda kože.

Postavljeni su bilbordi sa sloganom ovogodišnje kampanje:” Da li se štite od sunca”? u Podgorici, Herceg Novom, Budvi, Cetinju i Nikšiću.

Građanima je dostupan preveden website www.euromelanoma.eu/cnr-me gdje mogu naći informacije kako o prevenciji tako i kako prepoznati, ali i liječiti rak kože.

Na društvenim mrežama (Euromelanom Crna Gora 2023), svakodnevno se dijele savjeti o pravilnom ponašanju prilikom boravka u spoljnjoj sredini, značaju samopregleda kože i kako prepoznati rak kože.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније