Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

29. 05. 2023. 14:20 >> 14:20
2

MINISTARSTVO PROSVJETE

Cijena boravka u vrtićima od septembra najvjerovatnije 50 eura

Boravak u vrtićima od spetembra biće skuplje i najvjerovatnije koštati 50, umjesto dosadašnjih 40 eura. Kako napominju u Ministarstvu prosvjete, rukovodstva više javnih predškolskih ustanova tržilo je korigovanje cijena, što i oni smatraju opravdanim, s obzirom na porast inflacije i cijena namirnica.

Ministarstvo prosvjete je dobilo inicijativu rukovodstava više javnih predškolskih ustanova koji su tražili korigovanje troškova boravka i ishrane djece.

"Cijena boravka djece u vrtićima nije mijenjana više od decenije, a ne treba posebno napominjati koliko su se cijene hrane višestruko uvećale, posebno posljednjih nekoliko godina. Stopa inflacije je u novembru i decembru prošle godine bila 17 odsto tako da je upitno da li predškolske ustanove sa iznosom koji roditelji sada uplaćuju za troškove boravka i ishrane djece u vrtiću mogu da obezbijede zdravu i kvalitetnu ishranu, jer Ministarstvo insistira na potrebi da se u predškolskim ustanovama poštuju standardi kvalitetne ishrane djece, a to, uz dosadašnje cijene, teško može da se obezbijedi. Ministarstvo prosvjete smatra da troškove boravka i ishrane u javnoj ustanovi ne treba drastično povećavati, jer bi to bio udar za kućne budžete porodica sa nižim primanjima", navode u saopštenju.

Smatraju da bi povećanje sa sadašnjih 40 eura na 50 eura za cjelodnevni boravak djeteta bilo cjelishodno. Upravni odbori javnih predškolskih ustanova će utvrditi cijenu boravka djeteta u svakom vrtiću posebno.

"Napominjemo da bi povećanje cijene uslijedilo od početka septembra ove godine, nakon potpisivanja novih ugovora sa roditeljima i završetka ovogodišnjeg upisa djece u javnim predškolskim ustanovama. Troškovi boravka i ishrane djeteta u javnim predškolskim ustanovama nisu korigovani u prethodnom periodu iz više navedenih razloga, a jedan od osnovnih je bio da to ne utiče na obuhvat djece u vrtićima", navode u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније