Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ртцг.ме

30. 05. 2023. 13:42 >> 13:45
2

POKRENUĆE POSTUPAK

ASK provjerava ko je Đukanoviću poklonio dva „audija”

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenuće postupak provjere ko je, kada i po kom osnovu bivšem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću poklonio dva automobila marke "audi A8" za potrebe institucije predsjednika Crne Gore. Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona.

Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura.

Ako javni funkcioner u toku jedne godine primi više prigodnih poklona od istog poklonodavca, ukupna vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 50 eura, a ako u tom vremenu primi prigodne poklone od više poklonodavaca, vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 100 eura. Inače, svaki poklon vredniji od 50 eura postaje vlasništvo države.

"Agencija za sprečavanje korupcije će provjeriti medijske navode i u slučaju utvrđivanja osnova pokrenuti postupak kojim će ustanoviti da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije" kazali su iz ASK za "Dan".

Kazne do 2.000 eura

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je i da javni funkcioner kože biti kažnjen novčanom kaznom od 500 eura do 2.000 eura ukoliko ASK ne prijavi poklone.

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primiti novac, hartije od vrijednosti ili dragocjeni metal, bez obzira na njihovu vrijednost. Ipak, u dosadašnjim izvještajima za mnoge funkcionere je prijavljivano da su dobijali plemenite metale ili poklone koji su pozlaćeni ili posrebljeni, ali za sve njih je naglašeno da su postali vlasništvo države.

Iz kabineta bivšeg šefa države Mila Đukanovića "Danu" je prekjuče saopšteno da automobil "mercedes majbah" nije oduzet doskorašnjem predsjedniku države, već je njegova služba sama vratila vozilo na raspolaganje Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB). Naglasili su da je Đukanović Predsjedništvu ostavio na raspolaganje dva "audija A8" koja su mu poklonili dugogodišnji prijatelji iz inostranstva.

"Službi predsjednika ostavljena su na upotrebu i dva automobila "audi A8" istog stepena bezbjednosti, poklon službi predsjednika od dugogodišnjih prijatelja iz inostranstva bivšeg predsjednika" naveli su iz Đukanovićevog kabineta.

Prema zakonu, javni funkcioner kome je ponuđen poklon koji ne smije da primi dužan je da ponudu odbije, odnosno da saopšti poklonodavcu da poklon ne može da primi. Takođe, javni funkcioner je dužan da u roku od osam dana od učinjene ponude sačini pisani izvještaj o učinjenoj ponudi i dostavi ga organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju.

 "Ako javni funkcioner nije mogao da odbije poklon, niti da poklon vrati poklonodavcu, dužan je da organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju preda poklon, koji od dana predaje postaje državna imovina, odnosno imovina opštine", precizirano je zakonom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније