Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

31. 05. 2023. 15:00   >>  15:01 1

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ

Sport doprinosi izgradnji društva po evropskim vrijednostima

Bavljenje sportom pomaže da crnogorsko društvo gradimo po evropskim vrijednostima i približavamo ga evropskoj porodici čiji član želimo da postanemo i na čemu aktivno radimo, kazala je ministarka Ana Novaković Đurović na događaju „U zdravom tijelu – zdrav duh“.

„Posebno zadovoljstvo je biti u društvu naših vrhunskih sportista i sportiskinja koji su nas toliko puta obradovali i učinili ponosnim. Bez dileme oni ostaju naši nabolji ambasadori u svijetu koji su bolje od svih političara i odluka, popravili i izgradili jedan izuzetan imidž naše države u svijetu. Zato bih voljela i vjerujem da će baš oni biti vaši uzori u odrastanju i da će bavljenje sportom, rekreativno ili profesionalno biti vaš izbor“, kazala je Novaković Đurović.

Ona je, zajedno sa državnom sekretarkom Ministarstva sporta i mladih Nedom Ojdanić i generalnim direktorom za sport Zoranom Jojićem danas razgovarala sa podgoričkim osnovcima o važnosti zaštite životne sredine. U razgovoru sa učenicima su učestvovali i proslavljeni crnogorski sportisti i sportistkinje: rukometašica Milena Raičević, odbojkašica Nikoleta Perović, rukometaš Vuk Latković, vaterpolista Stefan Vidović i bokser Viktor Mihailović.

Događaj je organizovao Generalni sekretarijat Vlade, uz podršku Ministarstva prosvjete, a u okviru obilježavanja Mjeseca Evrope. Na događaju su učestvovali učenici osnovnih škola „Sutjeska“, „Savo Pejanović“ i „Milorad Musa Burzan“.

Novaković Đurović je kazala da bavljenje sportom pomaže da crnogorsko društvo gradimo po evropskim vrijednostima i približavamo ga evropskoj porodici čiji član želimo da postanemo i na čemu aktivno radimo.

„Vjerujem da će nam sportisti pomoći da što više promovišemo prave uzore i suzbijamo negativne pojave u društvu, poput nasilja i zajedno gradimo jedno tolerantnije društvo koje će u narednim godinama biti dio EU“, kazala je ministarka.

Državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih Neda Ojdanić je kazala da je sport platforma za rast, prilika za učenje i druženje, važna životna škola. Usađuje mladima životne vještine poput odlučnosti, istrajnosti, uči ih disciplini i radnim navikama, timskom duhu.

Istakla je da Ministarstvo sporta i mladih prepoznaje moć sporta i njegov potencijal da unapredi živote mladih ljudi, te da je taj resor posvećen stvaranju ambijenta koji doprinosi rastu i razvoju mladih sportista, kao i unapređenju i obogaćivanju sportskog ambijenta.

„Podsjećam da sport ne podrazumijeva samo takmičenje; to je prilika za druženje, za pomirenje. Sport je odraz onoga što smo kao društvo. Dok slavimo Mjesec Evrope, iskoristimo moć sporta da prevaziđemo podjele i zajedno koračamo ka Evropskoj budućnosti“, poručila je Ojdanić.

Generani direktor za sport Zoran Jojić je kazao da je zahvaljujući sportu postigao da svuda u svijetu ima prijatelje.

"Bavljenje sportom će vam omogućiti da obiđete mnoge zemlje, upoznate nove kulture i ljude. Ti ljudi će vam biti pravi prijatelji, ne samo na terenu. Sa njima dijelite i teške i radosne trenutke. Uvijek dajte najbolje od sebe, uvijek budete bolji nego juče, a sjutra bolji nego danas. Svjedoci smo da u današnje vrijeme ima mnogo vršnjačkog nasilja, a sport su prave vrijednosti na kojim treba da gradimo našu budućnost. Da bi to dostigli, slušajte vaše profesore jer znam da imate od koga šta da naučite", kazao je Jojić.

Rukometašica Milena Raičević je kazala da u današnjem društvu djeca imaju pogrešne uzore i da sportisti treba da daju doprinos da se djeca vrate na pravi put. Osnovcima je poručila da nikad ne odustaju i da se bore za ono što žele, ali da im obrazovanje uvijek bude prioritet.

Rukometaš Vuk Latković je kazao da su danas mnogo bolji uslovi za bavljenje sportom nego u vrijeme kada je on počinjao da trenira. Pozvao je djecu da uče i bave se sportom jer se kroz sport uče disciplini, radu, redu i da napravivši taj izbor ne mogu pogriješiti.

Odbojkašica Nikoleta Perović je kazala da joj je sport dao mnogo, da je postala bolja osoba, zrelija, tolerantnija, upornija, dobila prijatelje za cio život.

Vaterpolista Stefan Vidović je kazao da je jako ponosan što je reprezentativac Crne Gore.

„Djeca se ugledaju na nas, mi svi ovdje treba da se trudimo da vam budemo pravi primjer i da vam pomognemo da shvatite šta je važno. Sport je nešto što vas oblikuje, uz šta sazrijevate i postajete bolji i tolerantniji ljudi“, kazao je Vidović.

Bokser Viktor Mihailović je poručio djeci da se bave sportom, da zavole zdrave stilove života i da vjeruju u sebe.

Osnovci su bili jako zainteresovani za razgovor sa sportistima, pa su imali niz pitanja o tome kako i kada su sportisti odlučili da se profesionalno bave sportom, koji su im bili najteži, a koji najljepši momenti u karijeri, koji je sport najbolji za razvoj tijela, ko su im bili uzori u djetinjstvu, ali su željeli da pokažu i svoje vještine i dobiju autogram od svojih omiljenih sportista i sportistkinja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније