Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Ј. [ rtcg.me ]

01. 06. 2023. 16:44 >> 22:42
4

SAVJET ODLUČIO

Boris Raonić izabran za generalnog direktora RTCG

Članovi Savjeta RTCG izabrali su većinom glasova Borisa Raonića za generalnog direktora Javnog servisa.

Nakon višesatne sjednice Savjeta i mišljenja koje su članovi ovog kontrolnog tijela dobili od pravne službe RTCG, odlučeno je da se razmatra između kandidata koji su se u junu 2021. godine prijavili na konkurs za ovu važnu funkciju: Srđana Čovića, Milutina Stijepovića, Nikole Markovića i Borisa Raonića. 

Glasanje je bilo tajno, a nakon prebrojavanja listića, situacija je takva da je jedan bio nevažeći jer je predat prazan, četiri člana Savjeta su glasala za Raonića, a Milica Špajak i Marijana Camović Veličković su odlučile da ne glasaju.

Pojašnjeno je da će Raonić nastaviti svoj mandat koji je počeo u avgustu 2021. godine i traje četiri godine. 

Špajak je tokom sjednice predložila da se otvori novi konkurs, a Camović Veličković je bila kategorično protiv toga da se Raonić nađe na listi jer je prethodno Viši sud u Podgorici potvdio prvostepenu presudu podgoričkog Osnovnog suda kojim je proglasio nezakonitom odluku o njegovom imenovnju za čelnika Javnog servisa. 

Član Savjeta Bojan Baća dao je ostavku na tu funkciju prije ove sjednice, a Predrag Marsenić nije bio na sjednici, jer je na putu. 

Drljević: Nije uputno koristiti medije da se nama šalju upozorenja

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević istakao je da su mediji pravili razne pritiske jer su navodili da će ljudi u Savjetu biti krivično odgovorni ako glasaju za Raonića. 

"Svako je pred sobom odgovoran. I nije uputno koristiti medije da se nama šalju upozorenja. Moramo poštovati sebe i ove ljude", naveo je Drljević.

Član Savjeta RTCG Filip Lazović kazao je da "nije nikome dužan i donosi odluke kako smatra da treba".

"Dajte vodite računa kako se ophodite jer smo svi u stanju da uvažimo advokate i argumente, i javnosti i medija i da donesemo svoj sud", kazao je Lazović.

Tome je prethodila rasprava u kojoj je Camović Veličković kazala pravnom timu da nijesu nadležni da ih „relaksiraju krivične odgovornosti“.

"Raonić nije generalni direktor i po tom konkursu ne može da bude zakonito izabran. Ne može se zakonito to uraditi. Bio je u konfliktu interesa i moramo da glasamo kada je bio prijavljen na konkursu. Odluku o ponovnom imenovanju ne možete da donesete na zakonit način", kazala je ona o dodala „ako ste nekome dužni, odužili ste se na ovaj način“.

Advokatica Zorica Đukanović rekla je da se "sadašnji trenutak ne može isključiti".

"Presuda se ne može ovako tumačiti, kao što rade kroz medije. Ona se cjelovito tumači. Imaćemo i odluku Vrhovnog suda po reviziji, ja sam ubijeđena da će biti u korist klijenta Raonića. Ako se poništi odluka Višeg suda, šta će biti onda. Ako presuda Vrhovnog suda bude u njegovu korist, imaće pravo na naknadu štete", rekla je Đukanović.

Pravnik Željko Mićović je kazao da Raonić ima pravo da bude kandidat, kao i da nema krivično-pravne odgovornosti za članove Savjeta u vezi sa glasanjem za generalnog direktora.

Mićović je ocijenio da "jasno piše u presudi da svi kandidati mogu da budu na listi".

Đukanović se saglasila sa tim, rekavši da da predmet tužbe nije poništaj konkursa.

„Komisija je konstatovala da četiri kandidata ispunjavaju uslove, među njima je i Raonić kao punopravan član. Kakvu odluku donosite to je vaše", kazala je ona.

Član Savjeta Naod Zorić pitao je "da li smatrate da je zakonski ispravno odabrati Raonića"“, na što mu je Mićović kazao: "Savjet smo relaksirali krivične odgovornosti, vi je nemate jer ste odluku o imenovanju stavili van snage. Za koga ćete da glasate je vaša stvar“, zaključio je on.  

Đukanović je rekla da je Raonić po njenom mišljenju postupao zakonito. 

"Čovjek je tražio mišljenje ASK i oni su rekli da nije u konfliktu interesa. Nikola Marković je sada javni funkcioner. Šta ako njega izaberete, kako ćete danas da ga izaberete? Presuda je izvršna a krivično-pravne odgovornosti članova Savjeta nema bez obzira na pisanje medija", kazala je Đukanović.  

Nije prihvaćen predlog da sjednica bude zatvorena za javnost

Članica Savjeta Amina Murić na početku sjednice zatražila je da bude zatvorena za medije da bi se izbjeglo manipulisanje činjenicama.

Njen kolega iz Savjeta, Predrag Miranović istakao je da će na jednak način da govori bez obzira da li je sjednica otvorena ili zatvorena za javnost.

Camović Veličković se usprotivila tome da se sjednica zatvori jer "Boris Raonić nije više direktor od juče i u ovom momentu Javni servis više nema direktora". 

"Ovo je najvažnije pitanje o kome je Savjet raspravljao za svog mandata. Želim da ljudima bude neprijatno kad se budu o Raoniću izjašnjavali uprkos sudskoj presudi ovakvoj kakva je. Imate nedvosmislenu sudsku presudu i ne treba da ga stavite na listu", istakla je Camović.

Drljević je kazao da ne vidi razlog zašto bi se osjećao neprijatno.

"Ne znam što bih se ja osjećao neprijatno zbog svog glasanja, malo ste požurili sve da su tvrdnje i tačne. Molim vas da ne budete sigurni toliko u to što pričate i da se ogradite jer ništa iz ovog Savjeta nije skrivano", kazao je Drljević.

Camović Veličković je ocijenila kako je Savjet Raonića podržavao u "zakonitim i u nezakonitim radnjama".

"Raspišimo novi konkurs pa ako ga izaberete neka mu je srećno. Uprkos sudskoj presudi ako ga stavite na listu javnost će to znati i to je moj doprinos javnosti", kazala je Camović.

Član Savjeta Filip Lazović odgovorio joj je da je i ona učestvovala u tom radu i da s obzirom na to smatra da je njeno izlaganje bilo grubo.

"Što se tiče mog odnosa meni je svejedno da li su novinari tu jer stojim iza svojih riječi. Dozvolite da primijetim da je situacija atipična i pritisak je određeni na članove Savjeta i to je jasno, lično ne da mi ne smetaju mediji nego je cilj da se čuje šta se ovdje priča ali pritiska ima na nas", istakao je Lazović.

Četiri člana su bila za to da se sjednica zatvori, a neophodno je bilo šest članova da je zatvore, tako da je održana u prisustvu velikog broja medija. 

Mićović: Presuda je takva kakva je, moramo je poštovati

Mićović iz pravne službe RTCG naveo je da Savjet danas na osnovu dispozitiva presude treba da donese odluku kojim poništava odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora.

"Presuda je takva moramo je poštovati i ne želimo da članove Savjeta dovedemo u eventualnu krivičnu odgovornost ako ne poštuju tu presudu, presuda je međutim nejasna. Nijesu tražili da se raspiše novi konkurs i dosta je nejasno napisana i za javnost i za pravnike, jer nijesu bili decidni u traženju službenog zahtjeva. Ja smatram da je Savjet na osnovu konkursa i ponuda izabrao četiri kandidata koji su ispunjavali uslove i nakon toga su izabrali Raonića na osnovu intervjua, na osnovu svog diskrecionog prava koji imate kao članovi Savjeta. Shodno tom zapisniku danas bi trebalo da imenujete generalnig direktora da sva četiri kandidata uzmete u ozbir. Ne treba Raonića da isključite ali mora biti u kraćem mandatu jer je već godinu i po bio na funkciji, pa da popuni mandat od četiri godine", kazao je Mićović.

Saša Vukotić advokatica RTCG kazala je da će zbog integriteta da ostane pri svom stavu, a to je da kandidati koji su pokrenuli postupke protiv Raonića bili za preispitivanje u pogledu uslova.

Kazala je da legitiman rok za ostavku i Savjetu AEM Raonić dao i to se nije smjelo zanemariti.

"Inspektori su kontrolisali proces konkursa generalnog direktora i zaključeno je da na Savjet niko nije uticao. Donijeli su odluku za koju su smatrali da treba da se donese", poručila je Vukotić.

Vrhovni sud, kako je rekla, daće svoj sud.

"Odluka o imenovanju direktora je poništena, a vi sad treba da donesete ono što smatrate da je ispravno. Kako god da odlučite, koga da izaberete, oni će da podnesu tužbu. Ne slažem se sa stavom da su ispravne prijave svih kandidata bile, ali je sud rekao da jesu i tu nema priče. Sad Vrhovni sud može da odluči. Moramo da donesemo novu odluku i to je na vama. Ne slažem se sa mnogo toga što je u presudi Višeg suda izrečeno. Konflikt ne može da nastane kad je Raonić prije dozvoljenog roka podnio ostavku. On nije bio u konfliktu interesa nikako", poručuje Vukotić.

Zorica Đukanović advokatica RTCG kazala je da će se kroz reviziju pokazati sve nezakonitosti koje su izrečene u presudi.

"Imam iste stavove kao koleginica Vukotić. Sve će se pokazati revizijom", istakla je Đukanović.

"Poništaj konkursa nije tražen u presudi"

Mićović je kazao da poništaj konkursa nije tražen u presudi i da je to važno reći.

"Raoniću je dozvoljen rok da podnese ostavku na mjesto člana Savjeta AEM-a, on je to uradio. Sud je uzeo samo u obzor zakon o RTCG. A ne i zakon o ASK-u i zbog toga ga danas morate razriješiti. Ne možete da ga izuzmete kad budete sagledavali ostale kandidate jer se vraćate na zapisnik i intervju koji ste radili sa svima njima", kazao je Mićović.

Članica Savjeta Milica Špajak je kazala da je najbolje rješenje da se poništi konkurs i organizuje ponovni.

"Konfuzna je presuda i u takvoj situaciji, vjerujem da je ispravno imenovati v.d. i ponoviti konkurs", istakla je Špajak.

Preporučuje da se onda sad svi koji žele ponovo prijave.

"Izuzimam svoje mišljenje ako danas dođe do izbora generalnog direktora, ja u tome neću učestvovati", kazala je Špajak.

Savjet je nakon te rasprave prihvatio poništenje odluke o imenovanju Raonića za generalnog direktora RTCG, kako im je to Viši sud i naložio. 

Podsjetimo, Viši sud u Podgorici potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Podgorici, čime je proglasio nezakonitom odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније