Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

02. 06. 2023. 13:56 >> 14:39
1

PREMIJER O SVEMIRSKOM PROGRAMU

Abazović: Neka "Luča" zasija u svemiru

Neka Luča zasija u svemiru i otvori nove horizonte naučnicima i našim mladim talentima, poručio je premijer Dritan Abazović, nakon predstavljanja svemirskog programa Luča danas u Univerzitskom centru, u Podgorici.

 "Danas nešto sasvim drugačije: predstavljen je projekat prvog crnogorskog satelita kojeg ćemo 2024. lansirati u svemir. Ponosan sam na naše Ninu, Filipa i Nikolu, nosioce projekta koji je Vlada Crne Gore bezrezervno podržala i koji će biti dio Crnogorskog svemirskog programa. Neka Luča zasija u svemiru i otvori nove horizonte naučnicima i našim mladim talentima", poručio je Abazović. 


Predstavnici organizacije Montenegro Space Research Filip Jovićević, Nina Drakulić i Nikola Perović govorili su o projektu, njegovim specifičnostima, planovima kao i aktivnostima ove organizacije na edukaciji mladih u oblasti robotike i svemirske tehnologije.

„Prvi crnogorski satelit u svemiru biće istorijski trenutak za sve nas. „Luča“ je svjetlost koja će obasjati put svim novim projektima iz oblasti istraživanja svemira u Crnoj Gori“ kazao je mladi inovator Filip Jovićević i istakao da očekuju da „Luča“ bude poslata u svemir sredinom narede godine.

Predstavljajući tehničke specifikacije satelita i rakete kojom će biti lansiran u svemir, inovator i preduzetnik Nikola Perović kazao je da „Luča“ pripada kategoriji malih satelita koji će biti lansiran na visinu od 500-600 km, a koji će u svemiru provesti 2-3 godine.

„Nevjerovatan je osjećaj biti dio projekta koji postaje dijelom istorije. Posebno smo ponosni što će srce „Luče“ biti sastavljeno u našoj laboratoriji“, kazao je Perović.

O značaju edukacije mladih na planu robotike i svemirskih tehnologija govorila je Nina Drakulić, koja je prisutne informisala o nedavno održanom takmičenju iz robotike i planovima o saradnji sa zemljama regiona kako bi unaprijedili konkurentnost mladih u budućnosti.

Prisutnima se obratila i ministarka nauke i tehnološkog razvoja  Biljana Šćepanović koja je istakla značaj projekta i kazala da su mladi inovatori poput predstavnika Montenegro Space Research organizacije dokaz da Crna Gora ima kapaciteta za velike projekte koji povezuju države.

„Naš zadatak je da ovakve mlade ljude osnažimo i podržimo“ , kazala je Šćepanović.

Predsjednik Vlade  Dritan Abazović koji je istakao značaj projekta „Luča“ za dalje umrežavanje Crne Gore na međunarodnom planu i ponovio opredjeljenost Vlade da podrži ovaj i slične projekte. On je ohrabrio mlade inovatore da rade na novim otkrićima i projektima.

"Predrasude i nedostatak samopouzdanja ne smiju biti prepreke razvoju. „Luča“ je dokaz da su ovakvi projekti ostvarivi i svojevrstan podsticaj mladim ljudima da slijede vaš put“, kazao je premijer.

Predstavnici organizacije Montenegro Space Research zahvalili su premijeru i ministarki na, kako su kazali, "podršci koja je beskonačna kao i sam svemir“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније