Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

03. 06. 2023. 12:18 >> 12:18

GI ZAŠTITIMO BIJEDIĆE

Sjutra blokada magistralnog puta Bijelo Polje-Prijepolje

Mjestani Bijedića, Podbreza, Voljavca, Pećarske, Oluja, Gubavča i ostalih mjesta Bistrice kod Bijelog Polja, najavili su da će sjutra, od 10 sati, na pola sata blokirati glavni magistralni put Bijelo Polje-Prijepolje, kod mosta u Konatarima.

Kako je saopšteno iz Građanske inicijative "Zaštitimo Bijediće", sjutrašnji protest je nastavak onog koji je započeo u mjestu Bijediće zbog davanja koncesije za izgradnju kamenoloma područja koje je prepoznato kao arheolosko nalaziste i koje se nalazi u srcu mjesta.

"Zbog interesa pojedinaca, naše mjesto Bijedice, koje smo dobili od predaka da čuvamo i da brinemo o njemu, dato je u koncesiju koja bi potpuno devastirala vodu, vazduh, arheološko nalazište, kuće, imanja i život u njemu i svim okolnim mjestima" naveli su u svom obraćanju.

Iz GI "Zaštitimo Bijediće" navode da su se obraćali svim institucijama koje su učestvovale u davanju koncesija.

"Odgovore smo dobili od Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, koja je stopirala radove i Ministarstva kapitalnih investicija koje nas je obavijestilo da je sve bilo transparentno i da se radovi zaustavljaju do završetka arheoloških istraživanja", navodi se u saopštenju.

Poručuju Vladi Crne Gore, Ministarstvu kapitalnih investicija i koncesionaru da nećemo odustati od svojih zahtjeva za raskidanjem ugovora, da su odlučni da sačuvaju prirodu, svoja imanja i život na tom prostoru.

"Pozivamo mještane, novinare i ekološke aktiviste da nam se pridruže na sutrašnjem protestu i u borbi da zaštitimo Bijediće, okolna mjesta i čitav Bistrički kraj", navode iz GI.

O protestnom skupu i blokadi magistrale, kako dodaju, uredno su obavijestili MUP CG, Upravu policije Bijelo Polje, u skladu sa zakonom o mirnom okupljanju građana.

Iz GI su uputili izvinjenje svim svojim sugrađanima koji će trpjeti zbog blokade, ali kako su kazali, nemaju drugi izbor.

"Danas su došli na naša vrata, možda će sjutra pokucati i na vaša vrata. Zaštitimo Bijediće, našu Bistricu i život u ovim krajevima", kazali su iz Građanske inicijative "Zaštitimo Bijediće" koje je potpisao Krsto Tvrdišić predstavnik inicijative.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније