Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

15. 08. 2023. 15:32 >> 15:56

LITURGIJA NA TOPLOJ

Saborno obilježena slava osnivača Herceg Novog

Arhijerejskom liturgijom u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj danas je obilježena slava osnivača Herceg Novog, Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana. Liturgiju je služio mitropolit Joanikije uz sasluženje vladike Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, igumana Savinskog Makarija i hercegnovskog, kotorskog i tivatskog sveštenstva.

Uz veliki broj vjernika, službi su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, potpredsjednici Mirko Mustur i Miloš Konjević, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović, generalna konzulka Crne Gore u Republici Srbiji Nevenka Ćirović i predsjednik Skupštine opštine Tivat Miljan Marković, kao i brojni sekretari i predstavnici lokalne samouprave.

Mitropolit Joanikije je u besjedi poručio da je ovo veliki dan za Herceg Novi i podsjetio da je po predanju kralj Tvrtko I Kotromanić posvetio naš grad Svetom Stefanu.

„Danas proslavljamo javljanje svetih moštiju Svetog arhiđakona Stefana u vrijeme cara Konstantina i kasniji prenos njegovih svetih moštiju u Carigrad- Konstantinopolj, radi osvećenja svih onih koji su mogli u to vrijeme, a i u naše vrijeme, da im se poklone i da preko njih dobiju božiju blagodat koja se izliva njegovim molitvama i preko njegovih svetih moštiju daje mnoga iscjeljenja. O njegovom životu znamo samo ono što je veliko i uzvišeno, znamo samo o njegovom izboru za đakona među sedmoricom ostalih đakona. Očigledno bio je prvi, jer je zapisano da bješe pun blagodati presvetog duha i da je odmah poslije postavljenja na svoju svetu službu počeo da propovijeda jevanđelje božije, da ide stopama Hristovim i da čini velika čudesa“, kazao je mitropolit u toku besjede.

On je takođe pohvalio rukovodstvo Opštine Herceg Novi na nastojanju da ovogodišnji Trg od ćirilice počne upravo na slavu osnivača grada, te posebno zahvalio predsjedniku Opštine Stevanu Katiću na više puta iskazanoj podršci sveštenstvu, crkvama i njihovoj obnovi, a naročito za podršku u organizaciji kulturnih aktivnosti u saradnji sa crkvenom opštinom.

Program Trga od ćirilice počinje u 21:00 sat u porti crkve Svetog Spasa na Toploj, a obratiće se Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, jedan od osnivača i predsjednik UO Trga od ćirilice, protojerej stavrofor Radomir Nikčević i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније