Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

06. 09. 2023. 12:02 >> 12:07

SASTANAK U BUDVI

Alarmantan procenat pušača, neophodne mjere za kontrolu duvana

U Crnoj Gori stopa rasprostranjenosti pušenja je oko 35 odsto. Ovaj podatak upozorenje je i alarm, kako za zdravstveni sistem, tako i za cjelokupno društvo, da je neophodno sprovesti mjere kontrole duvana, kako bi se uspješno eliminisali štetni efekti upotrebe i spriječile eventualne komplikacije, poručio je ministar zdravlja u tehničkom mandatu, Dragoslav Šćekić na godišnjem sastanku okvirne Konvencije o kontroli duvana.

Sastanak traje od 4. do 7. septembra u Budvi.

Kako je saopšteno iz resora kojim rukovodi Šćekić, on je kazao da su mladi naročito izloženi negativnim uticajima duvanskog dima, a pri tome evidentan je i trend povećanja korisnika duvanskih proizvoda među ovom, posebno osjetljivom populacionom grupom.

“Kako i elektronske cigarete postaju dostupnije i popularnije, naš zadatak je da efikasno regulišemo upotrebu ovih proizvoda, koji izazivaju zavisnost i držimo ih dalje od svih, a naročito od mladih ljudi“, poručio je Šćekić.

Ministarstvo zdravlja je, prema njegovim riječima, iniciralo izmjene i dopune postojećeg Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda, kako bi se i normativno regulisala ova oblast.

“Najznačajnije odredbe ovog zakona odnose se na mjere za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda, koje obuhvataju reklamiranje, proizvodnju, promet i obilježavanje duvanskih proizvoda, zabranu pušenja u javnom i radnom prostoru i izlaganje sekundarnom duvanskom dimu, sprečavanje uticaja na maloljetna lica”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. 

Šefica Sekretarijata Okvirne konvencije SZO o kontroli duvana dr Adriana Blanco Marquizo,na sastanku je istakla napredak koji su ostvarile države učesnice u projektu FCTC 2030.

“Intenzivna podrška koju smo ponudili državama učesnicama u projektu FCTC 2030 predstavlja dodatnu podršku, uz onu uobičajenu koju pruža Sekretarijat konvencije, gdje se obezbjeđuje tehnička pomoć, omogućavaju kontakti sa drugim državama koje rade na implementaciji i mogu pomoći, i nudi se angažovanje na političkom nivou. U svim državama učesnicama u projektu FCTC 2030 vidimo raznovrsne aktivnosti koje su usmjerene na kontrolu duvana”, pojasnila je ona.

Kako je rekla, u središtu projekta FCTC 2030 je promjena politike pa podstiču države da rade na postizanju svojih prioritetnih ciljeva u kontroli duvana, naročito u oblasti zakonodavstva.

Šefica Kancelarije SZO za Crnu Goru dr Mina Brajović izrazila je za zabrinutost zbog negativnog uticaja duvana na javno zdravlje.

“Duvan je izuzetno težak višedimenzionalni problem. Treba da imamo na umu da se smrtni ishodi i oboljenja koja su uzrokovana duvanom mogu u potpunosti spriječiti. Iako ne možemo umanjiti pogubne posljedice duvana na korisnike i njiihove porodice, važno je razmotriti i šire ekonomske uticaje. Jedan od najvećih izazova je kako spriječiti da djeca počnu da koriste duvan da bismo spriječili njihovu zavisnost od duvana u odraslom dobu koja traje čitav život. U Crnoj Gori su gotovo 10 odsto mladih ljudi starosti od 13-15 godina pušači'' navela je Brajović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније