Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Ј. [ Portal RTCG ]

28. 09. 2023. 17:16 >> 17:54
8

JAVNA OSUDA NA UCG

Drekalović: Andrijaševiću ukinuti zvanje; Andrijašević: Politički obračun

Senat Univerziteta Crne Gore mogao bi pokrenuti proceduru za oduzimanje zvanja redovnog profesora Živku Andrijaševiću, profesoru Filozofskog fakulteta, nakon što mu je prošle sedmice, na sjednici tog tijela izrečena javna osuda. To je uslijedilo nakon što je utvrđeno da je u zvanje redovnog profesora izabran na osnovu već korišćenog autorskog materijala prevedenog na ruski jezik.

Ovo je Portalu RTCG kazao profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Drekalović koji je podnio prijavu protiv Andrijaševića, na osnovu čega je Etički odbor ranije presudio da je odgovoran za kršenje akademske etike.

Sporna knjiga predata na konkursu

Drekalović podsjeća da je Andrijaševiću mjera “Javna osuda sa objavljivanjem na sjednici senata Univerziteta” izrečena jer je na konkurs za izbor u akademsko zvanje na Univerzitetu Crne Gore, od 21 juna 2014. godine, kao dio konkursnog materijala predao i iskoristio, za izbor u zvanje redovnog profesora, knjigu Černogorskaя cerkovь 1852-1918 (izdatu 2011. godine), prevod knjige Crnogorska crkva 1852-1918 (izdate 2008. godine) koju je već iskoristio za izbor u prethodno zvanje vanrednog profesora.

Andrijašević, sa druge strane, za Portal RTCG tvrdi da je sve utemeljeno na ličnim i političkim razlozima, kako bi ga diskreditovali. Ističe da prijedlog da mu treba oduzeti zvanje redovnog profesora ne čudi, jer dolazi od Drekalovića.

“Stav Etičkog odbora da sam prekršio Etički kodeks i počinio prevaru, utemeljena je isključivo na ličnim i političkim razlozima, sa ciljem da se diskredituje moj naučni rad i da se sankcioniše moje političko opredjeljenje, odnosno, moja tobožnja uloga “ideologa DPS-a”, poručio je Andrijašević.

Drekalović to odbacuje i kaže da je u pitanju “akademska crnogorska prevara, kakva do sada nije identifikovana u okruženju”.

“Da li će Crna Gora imati kapacitete da napravi prve korake u borbi protiv prevarnog ponašanja u akademskoj sferi stručna i laička javnost će imati priliku da vidi već na ovom slučaju. Uvidom u pravila UCG kojim se regulišu postupci izbora u zvanja postaje jasno da pravni okvir za konkretne akcije u ovom slučaju nedvosmisleno postoji. Ovo je dobra prilika da se najširoj akademskoj, ali i međunarodnoj zajednici pokaže da je Crna Gora rješila da se svojim institucijama bori protiv prevara u akademskoj sferi i da će ih bezrezervno sankcionisati. Da li će je Univerzitet Crne Gore i država iskoristiti ubrzo ćemo vidjeti”, poručuje Drekalović.

Andrijašević u odgovoru navodi da je Drekalović “jedan od najbližih saradnika bivše ministarke Vesne Bratić te da je sve drugo suvišno”.

Drekalovićeve tvrdnje obrazlaže time da u pitanju lični obračun.

“Dokazi za tvrdnju o ličnim i političkim razlozima nalaze se upravo u sadržaju presude, koju je donijelo tročlano vijeće Etičkog odbora, u sastavu: Božidar Popović, Zoran Jovović i Sekule Raičević. A sada konkretno. U presudi se ne navodi koji sam član Pravilnika o izboru u akademska zvanja prekršio, kada sam navodno počinio prevaru. A znate li zašto? Zato što Etički odbor takav član nije mogao da nađe, jer ni jedan član ovog Pravilnika nijesam prekršio”, uvjeren je Andrijašević.

Naučni odbor dao pozitivno mišljenje, Etički negativno 

Ističe kako bi oni naveli član koji je prekršio, te tvrdi da Etički odbor nije naveo ni član Etičkog kodeksa koji je povrijeđen u ovom slučaju.

“Opet zato što nijesu mogli da nađu koji sam član prekršio. Objavili su faksimil presude, pa svako ko ne vjeruje neka provjeri. Oni govore o neregularnosti mojeg izbora u zvanje, a da li sam podnio regularnu dokumentaciju za izbor u zvanje, o tome na Univerzitetu odlučuje Naučni odbor. A Naučni odbor je na moju dokumentaciju dao pozitivno mišljenje, a to znači da u dva izbora u zvanje nijesam konkurisao sa istom knjigom. I to je kraj priče”, poručuje Andrijašević.

Drekalović uvjerava da je u pitanju Andrijaševićev namjerni prestup, jer je pomenutu knjigu “već ranije iskoristio na konkursu 2009. godine za izbor u prethodno zvanje vanrednog profesora, čime je identičan sadržaj, tekst podijeljen u šest glava sa zaključkom, napisan na dva različita jezika, predao i iskoristio za izbor u dva različita akademska zvanja, vanrednog i redovnog profesora UCG”.

“On je identičan rezultat, napisan na dva različita jezika, predao dva puta na dva različita konkursa kao dio konkursne dokumentacije kako bi ga iskoristio za sticanje dva različita akademska zvanja. U vrijeme pomenutog akademskog izbora Andrijašević je bio dio menadžmenta UCG i obavljao je funkciju prorektora Univerziteta što predmetnom djelu i presudi daje posebnu težinu. Andrijašević je bio i predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, tijela koje imenuje Vlada i koje je određivalo kriterijume za izbore u akademska zvanja. Takođe, bio je i savjetnik predsjednika Crne Gore”, naveo je Drekalović.

Andrijašević navodi da ga je podržalo oko sto profesora, te da Etički odbor sad pokušava da preuzme nadležnost Naučnog odbora i revidira odluku Naučnog odbora i Senata, što je, poručuje, nezabilježena praksa na bilo kojem univerzitetu.

“Članovi komisije insinuiraju da sam kao tadašnji prorektor Univerziteta izvršio uticaj na one koji su me birali u zvanje, odnosno, doveo ih u zabludu, iako takve moje radnje nijesu utvrdili nekim dokazom ili iskazom. Moj izbor je tada jednoglasno podržalo Vijeće Filozofskog fakulteta, Naučni odbor, Društveno vijeće Senata, i na kraju Senat. Sve u svemu, najmanje stotinjak profesora Univerziteta. Etički odbor insinuira da su svi oni bili neznaveni, prevareni, korumpirani, uplašeni...”, ispričao je Andrijašević.

Dokumenti objavljeni na sajtu UCG 

Kaže da se u ovom vremenu svaki dokument o nečijem izboru u zvanje objavljuje na sajtu Univerziteta, te da nije bilo moguće izvršiti bilo kakvu prevaru.

“Zar mislite da takva prevara ne bi bila otkrivena još 2015. godine, kada sam izabran u zvanje redovnog profesora? A što se tiče prijedloga da mi treba oduzeti zvanje redovnog profesora, smatram da je takav prijedlog očekivan, imajući u vidu ličnost predlagača. Njegova je želja (i namjera) da ne budem ni na Univerzitetu, pa i još dalje od toga. A predlagač je redovni profesor za koga zasigurno ni jedan vaš čitalac ne zna kojom se naukom bavi ili koju je knjigu napisao. Jedino će ga na Guglu pronaći kada neko ukuca moje ime. Na kraju, budući da sam pravedno stradao zbog knjige objavljene u inostranstvu, moram da se pohvalim da sam profesor Univerziteta sa najvećim brojem objavljenih knjiga u inostranstvu (kao samostalni autor) i da na osnovu svog ukupnog rada i te kako zaslužujem zvanje koje imam na Univerzitetu”, zaključuje Andrijašević.

Drekalović, s druge strane, kaže da je Andrijašević, kao visoki funkcioner Univerziteta, koji je rukovodio radom vijeća Senata, bio dužan da se pojačano stara o dostojanstvu i ugledu Univerziteta Crne Gore, "koji bi se narušavao ako bi se u akademska zvanja birali ljudi na osnovu djela upitnog naučno-istraživačkog doprinosa".

“Jedno od osnovnih pitanja koje se veže za standarde pristupanja EU, a odnosi se na akademsku sferu jeste pitanje akademskog integriteta, plagijarizma i akadesmkih prevara”, zaključuje Drekalović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније