Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ljilja Brnović, TVCG ]

25. 11. 2023. 08:15 >> 11:10

TOMANOVIĆ ZA TVCG

Zemljotres ne možemo predvidjeti, padavine mogu izazvati proces

Jedna od prirodnih katastrofa protiv koje čovjek uvijek gubi je zemljotres. Posljednje dvije sedmice Island doživljava tako snažne potrese da je jedan cijeli grad evakuisan zbog pucanja tla. Šta uzrokuje ovu pojavu i koliko je područje Balkana trusno, ekipa TVCG pitala je u Zavodu za seizmologiju Crne Gore.

Zemljotresi mogu da budu toliko razorni, da je teško i zamisliti da ih ima na hiljade svakog dana širom svijeta, obično u obliku slabih podrhtavanja. Većina je toliko slaba da ljudi ne mogu ni da ih osjete.

Od Milene Tomanović se iz Seizmološkog zavoda saznajemo da nema pravila, ne postoje određeni djelovi godine, ni dana, kada dolazi do podrhtavanja, a to potvrđuju katastrofalni zemljotresi prethodnih godina.

"Imali smo Albaniju koja je bila u novembru, pa imali smo Zagreb koji je bio u martu, u februaru je bila Turska. Jednostavno dođe do generisanja, odnosno sakupljanja određene količine energije u određenim žarištima, i kada ta energija dostigne svoj maksimum dolazi do oslobađanja, to jest dolazi do zemljotresa", ističe Tomanović.

Velika količina padavina ipak može da izazove jedan proces u zemljinoj kori koji završava podrhtavanjem tla. Evo o čemu se radi.

"U područjima gdje postoje velike akumulaciona jezera, a sam teren je seizmotektonski predisponiran, tako da kada dođe do nagloga otpuštanja vode iz tih velikih akumulacija, može da dođe do pokretanja dubinske seizmotektoničnosti, kod nas je to slučaj u Pivi", kaže Tomanović.

Kada se desi serija potresa od Albanije, Crne Gore, preko Hrvatske do Slovenije, u relativno kratkom vremenu, to najbolje govori i dokazuje da je cijela regija seizmički aktivna, samim tim i seizmički ugrožena. Na ovim prostorima zemljotresi se dešavaju oduvijek i biće ih i dalje.

"Crna Gora, koja je dio Balkana, Mediterana, je prostorno uslovljena da bude seizmički aktivna. Zašto prostorno? Zato što globalno gledajući imamo kontakt, mi se nalazimo na evroazijskoj tektonskoj ploči, i imamo kontakt između evroazijske i afričke tektonske ploče, to jest, afrička podilazi pod evroazijsku, dok u Mediteranu imamo subdukciju jadranske mikroploče pod Dinaride i Apenine, tako da imamo jednu kompleksnu tektonsku sliku koja uslovljava da se zemljotresi pojavljuju. Kada se nalaze u kontaktu tektonskih ploča, velikih ili mikro, imaju najveći seizmogeni potencijal", pojašnjava Tomanović. 

Oko 80% svih zemljotresa na planeti dešava se duž oboda Tihog okeana, koji se naziva i vatreni prsten ili vatreni pojas, zbog aktivacije vulkana u blizini. U prosjeku se zemljotres jačine 8 stepeni Rihterove skale desi jednom godišnje.

Najjači zemljotres ikada zabilježen bio je magnitude 9,5 Rihtera, koji je pogodio Južni Čile 1960. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније