Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

07. 12. 2023. 10:55 >> 10:55

MARTINOVIĆ - KALKAVAN

Potencijal za jačanje turističkih i ekoloških veza sa Turskom

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović, sastao se ambasadorom Turske u Crnoj Gori, Barišom Kalkavanom i njegovim saradnicima. Razgovorali su o saradnji Crne Gore i Turske u oblastima turizma i ekologije, privlačenju turskih investitora i stvaranju uslova za što veći dolazak turista.

Ambasador Kalkavan je kazao da su posebno zainteresovani za saradnju u dijelu upravljanja otpadom i podsjetio na uspješnju saradnju Agencije za međunarodnu saradnju i organizacija (TIKA) i Agencije zaštititu životne sredine.

Kako navode u saopštenju, Martinović je rekao da je Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja sjevera otvoreno za saradnju u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, posebno uzimajući u obzir da je pred Crnom Gorom zatvaranje Poglavlja 27 i postizanje boljih rezultata za naredni Izvještaj Evropske Komisije (EK).

Govoreći o turizmu, sagovornici su ocijenili da postoji prostor za napredovanje, jer dvije zemlje mogu turistima da ponude interesantan sadržaj preko cijele godine.

"Pespektiva saradnje Crne Gore i Turske u oblasti turizma je dobra, imajući u vidu činjenicu da obje zemlje odlikuju prirodne ljepote i raznolikost Balkana i Mediterana, te obostarnu opredijeljenost institucija za produbljivanje ekonomske povezanosti i unapređenja bilateralne saradnje u svim oblastima", rekao je Martinović.

Istaknuta su i dosadašnja pozitivna iskustava kada je riječ o ulaganju turskih investitora u Crnu Goru koja vode jačanju ekonomije i zapošljavanjima. Bilo je riječi i o razvoju sjevera koji ima jednak potencijal kao i jug Crne Gore, a gdje su sagovornici ocijenili da postoji prostor za saradnju.

Kalkavan je informisao ministra Martinovića da su, prepoznajući značja i potencijal sjevera, uputili turske investiitore na Žabljak, u Kolašin, Bijelo Polje i Rožaje.

"Ponavljam da su svi investitori, koji žele da posluju u skladu sa zakonom, i više nego dobrodošli u našu zemlju, posebno kada se njihove investicije odnose na djelove Crne Gore u koje je ulaganje neophodno", poručio je Martinović.

Ministar je takođe istakao da je upoznat i da prati rad Turkcham u Crnoj Gori.

U zaključku sastanka, ambasador je zahvalio na prijemu, uz očekivanje da je sastanak samo uvertira za uspješnu saradnju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније