Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

06. 01. 2024. 20:02 >> 20:15
Čitaj mi:

BADNJE VEČE

"Božić obilježio najljepše stranice istorije Crne Gore"

U više gradova u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko primorska organizovala je večeras nalaganje badnjaka, povodom Badnje večeri.

U Podgorici vjernici su se okupili ispred hrama Hristovog Vaskrsenja gdje je organizovano tradiciolano nalaganje badnjaka.

 

Nakon što je blagoslovio badnjake u društvu sveštenstva i vjernog naroda, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije obratio se prisutnima i poželio im da u radosti proslave rođenje Hristovo. Osvrnuo se i na događaje koji su se dogodili u našoj zemlji tokom ovog praznika.

"Božić je obilježio najljepše stranice istorije Crne Gore. Sve narodne litije dogodile su se uoči Božića i to je bio poseban fenomen, ne manje važan od Badnje večeri vladike Danila i Mojkovačke bitke. Litijama smo branili naše svjetinje, vjeru, obraz i narodni identitet. Branili smo pravoslavlje kojim se ponosimo. Čuvajmo našu svetu vjeru i naše divne narodne običaje. Braćo i sestre, treba svi zajedno da slavimo. Za to nam je potrebno da živimo u međusobnoj ljubavi i slozi, da se mirimo“, poručio je mitropolit Joanikije.

 

 

Tradicionalno, upriličen je i kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali Danica Crnogorčević i etno grupa ,,Gorica“, polaznici Škole vjeronauke pri Sabornom hramu, narodni guslar Željko Bugarin i ANIP Đurđevdansko kolo.

Nalaganje badnjaka organizovano je i na Belavisti u Herceg Novom, i ispred crkve Svetog Preobraženja u Igalu.

 

Televizija Crne Gore prenosi da je nalaganje basdnjaka organizovano ii u Nikšiću ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog.

Nalaganju badnjaka prisustvovao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније