Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

01. 02. 2024. 09:10 >> 09:24
4

perović

"Sve inspekcije da dođu u ASK da vide kako treba da se radi"

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović pozvala je sve inspekcije, policiju i tužilaštvo da dođu u ASK i ispitaju rad te institucije, "jer tu samo mogu vidjeti kako treba da se radi”. Ona je kazala da ni jedan segment njenog života ne može biti krivično analiziran, te da nema informaciju da je u tužilaštvu formiran predmet o njoj. U emisiji “Dobri jutro Crna Goro” rekla je da su zviždači prošle godine predali najveći broj prijava ASK-u.

Perovićeva kaže da su ocjene Transparensi internešnalao perceciji korupcije realne, ali da je najvažnije da je Crna Gora počela da se pomjera sa mrtve tačke. 

Smatra da novi VDT može da napravi velike pomake kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije. 

Navela je da je za tri godine ASK došla sa najgore, na najbolje ocijenjenu instituciju u poglavlju 23. 

Ističe da se posljednjih godinu dana samo smjenjuju inspekcije u ASK-u. 

“Ja ih i ovim putem pozivam sve da dođu i da vide kako treba da se radi, kakav je sistem postavljen u ASK-u, šta znači sistem kvaliteta, šta znače procedure i da sve radimo u skladu sa zakonom: Ni jedna inspekcija, ni jedno tužilaštvo nije donijelo ni jednu negativnu ocjenu u odnosu na ASK jer sve radimo po zakonu”, kazala je Perović.

 Tvrdo da nekoliko osoba koje su povezane sa određenim interesnim grupama narušavaju ugled ASK-u. 

“Mislim da to ne odgovara ni Crnoj Gori, ni Agenciji, naročito jer sve radimo po zakonu. Pozivam sve inspekcije da dođu, naša su vrata svima otvorena, od inspekcije rada do policije i tužilaštva, da vide kako treba raditi”, kazala je Perović. 

Agencija za sprečavanje korupcije je pokrenula 727 postupaka protiv bivših funkcionera, 795 protiv aktuelnih, a nosiocima vlasti izrečeno 85.000 eura novčanih kazni zbog nepoštovanja propisa, ali ipak je najveći broj onih koji su prošli s opomenama. 

“Pokrenuli smo toliko veliki broj prekršenih postupaka, ali negdje se stalno zaboravlja da smo mi preventivna agencija. Mi pokrećemo postupke zato što neko nije predao izvještaj ili zato što je predao izvještaj sa netočnim podacima”, kazala je ona. 

Perović kaže da je tužilaštvo nije obavijestilo da je o njenom radu formiran predmet. 

“Po mom mišljenju apsolutno ne postoji jedan segment mog života da može biti u krivičnom postupku analiziran, ali naravno sudovi su tu i tužilaštvo da se to sami procijene”, kazala je ona. 

Naglašava da raste broj građana koji vjeruju u rad  ASK-a i to je najvažnije. 

Istakla je da su zviždači prošle godine predali najveći broj prijava Agenciji za sprječavanje korupcije od nastanka Agencije. 

“To govori zapravo o povjerenju građana u rad Agencije za sprječavanje korupcije”, kazala je ona. 

Ukoliko se utvrde neregularnosti  u vezi sa prihodima i imovinom kod 20 visokorangiranih javnih funkcionera, ona kaže da će biti obaviješteni sud i javnost.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније