Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

18. 02. 2024. 07:10 >> 12:33
1
Čitaj mi:

NAPADI NA NOVINARA  

Istraga zatvorena, Softića niko nije zvao osam godina

Novinar Tufik Softić ogorčen je povodom izostanka rezultata u istragama koje su vođene povodom dva brutalna napada na njega.  

Tufika Softića su 1. novembra 2007. godine dvojica muškaraca pretukla palicama ispred njegove kuće u Beranama. Softić je tada pretrpio teške tjelesne povrede. Napad iz 2007. nije jedini na novinara Softića. U avgustu 2013, u dvorištu njegove kuće u Beranama eksplodirala je bomba, a počinioci, nalogodavci i motiv tog napada nisu poznati.

Vlada je u platformi za sjednicu Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU 21. februata u Podgorici, potvrdila da nema novih informacija koje bi ukazale na nalagodavce i počinioce.

"U odnosu na predmet napada na novinara Tufika Softića, tokom izvještajnog perioda nije se došlo do novih podataka ni saznanja na osnovu kojih bi rasvijetlili navedeni slučaj", navedeno je u dokumentu Vlade.

Podsjećajući na slučaj  iz 2007. koji je kvalifikovan kao pokušaj ubistva, Softić u izjavi za Portal RTCG navodi da je istraga otvorena tek u ljeto 2014. i u VDT Bijelo Polje zatvorena bez podizanja optužnice u novembru 2015. godine.

"Mene od tada niko nije zvao da me, što bi se kazalo, pita za zdravlje, a ne nešto više. Apsolutno nikakve aktivnosti nije bilo u cilju sprovođenja djelotvorne istrage, što su sudovi po mojoj privatnoj tužbi naložili državi da uradi, od Osnovnog do Ustavnog suda”, razočaran je Softić.

Napad eksplozivom 2013. kvalifikovan je kao izazivanje opšte opasnost, sa čime naš sagovornik nije saglasan.

“Kao i svi drugi napadi i podmetanja eksploziva treba da budu tretirani kao teroristički akti. Taj predmet je u ODT Berane i mislim da odavno samo kupi prašinu. Volio bih da me neko obraduje i da mi kaže da ima nekih pomaka u jednom ili drugom slučaju, posebno onom iz 2007. godine, ali ja ne vidim na koji način sada može da se obezbijedi neki materijalni dokaz, osim da se pojavi neki svjedok”, kazao je Softioć.

Navodi da je u godinama kada mu ne znači lažno ulivanje nade, te ističe da je toga u ovih 16 godina bilo dosta.

“Tri godine sam bio pod policijskom pratnjom, i sada mi je veoma žao što sam na to pristao i izgubio tri godine mirnog i normalnog porodičnog i profesionalnog života. Ne bih želio da govorim defetistički, ali ne bih ni da mi bilo ko ulivanjem eventualne lažne nade remeti mir koji trenutno imam”, zaključio je Softić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније