Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2014. 11:12 >> 11:16
1

MJESEČNA POTROŠNJA

Više popušimo no što pročitamo

Domaćinstva u Crnoj Gori mjesečno su u 2013-oj godini raspolagala sa 619 eura, što je za 12 eura više u odnosu na godinu ranije (2012.). Posmatrano po područjima, najveći prosjek po domaćinstvima bio je u Podgorici (690 eura). Sa druge strane, u urbanom dijelu Crne Gore domaćinstvo je mjesečno raspolagalo sa 652, a u ruralnom sa 555 eura.

 

 

Naime, ovi podaci proističu iz  ankete  Monstata o potrošnji domaćinstava u 2013. godini, kojom je bilo obuhvaćeno 1.199 domaćinstava u Crnoj Gori sa u prosjeku 3,3 člana.

Najviše se prihoduje od zarada i nadnica

Kad je riječ o ukupnim raspoloživim sredstvima, iz rezultata ankete proizilazi da su domaćinstva u Crnoj Gori najviše prihodovala od zarada i nadnica (370 eura), dok je taj iznos na nivou Podgorice znatno veći (493 eura). Nakon zarada i dnevnica, slijede prihodi po osnovu penzijskog osiguranja. 

Posmatrano po članu domaćinstva, najveći prosjek je na nivou Podgorice (204 eura), dok je na nivou Crne Gore 189 eura. Kad je riječ o potrošnji po članu domaćinstva, Crnogorci su najviše trošili na hranu i bezalkoholna pića (54 eura), dok je na stanovanje, vodu i struju mjesečno trošeno 25 eura. 

Sa druge strane, na rekreaciju i kulturu na nivou države mjesečno je svaki član domaćinstva trošio pet, odnosno šest eura u Podgorici. Na obrazovanje je svaki član domaćinstva potrošio tri eura. Za potrebe transporta mjesečno je, po članu domaćinstva, trošeno oko 20 eura.

Kad je riječ o ličnoj potrošnji po grupama proizvoda, mjesečno je u 2013. godini najviše izdvajano za jaja (47 eura), električnu energiju (46 eura), dok je na mlijeko, sir i jaja trošeno 43 eura. Crnogorci su hljeba i žitaraca mjesečno u 2013-oj godini pojeli za 33 eura, dok je na povrće "otišlo" 20 eura. 

Za knjigu svega četiri eura mjesečno

Građani Crne Gore su za kupovinu voća mjesečno trošili 12 eura, dok je na ribu utrošeno šest eura. Zanimljiv je podatak da su Crnogorci za duvan mjesečno trošili 15 eura, dok je na kulturne usluge izdvajan svega jedan euro. 

Sudeći po rezultatima ankete, Crnogorci i ne vole pretjerano da čitaju, jer su mjesečno u 2013-oj domaćinstva izdvajala svega četiri eura za kupovinu knjiga. Isto toliko, naši građani trošili su na novine i magazine. Tri puta više nego na kupovinu knjiga, Crnogorci su mjesečno trošili na restorane i kafiće - u prosjeku 13 eura.

Na kozmetičarske, fizerske i druge usluge Crnogorci su mjesečno izdvajali osam eura, dok je na medicinske proizvode, uređaje i opremu trošeno 18 eura. Lična potrošnja za odjevne predmete iznosila je 30 eura, dok se na cipele i ostalu obuću mjesečno trošio 21 euro. Istovremeno, Crnogorci ni centa nijesu izdvajali za opravku obuće.

Mobilni bitniji od zamrzivača

Rezultati ankete pokazali su i da svako četvrto domaćinstvo u Crnoj Gori ima mašinu za pranje sudova, dok klima uređaj ima 47,4 odsto domaćinstava. Tako klimu ima 51,4 odsto domaćinstava u urbanom, odnosno 31,5 odsto u ruralnom dijelu Crne Gore, dok je taj prosjek znatno veći na nivou Podgorice (68,5%).

Televizor i frižider ima gotovo svako domaćinstvo u Crnoj Gori (98%), dok foto aparat posjeduje svega 17,3 odsto porodica u Crnoj Gori.

Kad je riječ o internetu, konekciju ima 33,8 odsto domaćinstava, dok personalni računar ima njih 43,5 odsto. Putnički automobil ima svako drugo domaćinstvo u zemlji. Sudeći po rezultatima ankete, Crnogorci bolje mogu bez zamrzivača, nego li bez mobilnih telefona. Naime, zamrzivač ima 74,2 odsto domaćinstava, dok mobilni ima njih 95,4 odsto.

Fiksni telefon, prema rezultatima ankete, ima 45.2 odsto domaćinstava u Crnoj Gori.

I. Pejović

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније