Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

25. 03. 2024. 10:07 >> 10:35
1

NIŠIĆ NA ODBORU

U planu otvaranje kriznog centra za žrtve seksualnog nasilja

Odbor za rodnu ravnopravnost održava kontrolno saslušanje ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, na temu “Zaštita i podrška ženama žrtvama nasilja i nasilja u porodici”.

Odbor je jednoglasno odlučio da odgovore iz nadležnosti Ministarstva pravde, umjesto ministra Andreja Milovića, da Aleksandar Bakrač.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da se nasilje u porodici i naslje nad ženama tretira kroz desetak zakona.

"MUP prioritetno tretira ovu oblast na način što i službenici tretiraju ovu oblast prolaze korz konstantne edukacije, i čini se da se dobrobit žrtve stavi u fokus djelovanja, i da se kroz represivno djelovanje prema počiniocima pošalje jasna poruka da podrška institucija usmjerena na žrtve", rekao je minstar na sjednici Odbora. 

U organizacionom smislu, ocijenio je da u Upravi policije nije zadovoljavajuće stanje, ali da je u toku izrada nove sistematizacije. 

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da njen resor svakodnevno sprovodi aktivnosti, te da je svakodnevno posvećeno zaštiti žrtava nasilja i nasilja u porodici. 

Nacionalnim planom, kako je kazala, planirano je otvaranje kriznog centra za žrtve seksualnog nasilja, u skladu sa preporukama Istanbulske konvencije.

"Takođe, planirano je otvranje skloništa za žrtve dječjeg ugovorenog braka", dodala je ministarka.

Istakla je da su za realizaciju Nacionalnog plana potrebna sredstva od pet miliona, uz naglasak da to može varirati. 

"Sve ovo je jedan dugotrajan i ozbiljan proces, ali spremni smo da svi zajendo radimo na tome. Za početak, važno je da imamo jedan krizni centar na nivou države, ali po planu je da imamo tri", kazale je ona. 

Država je donijela odluku da finansira jednu SOS liniju, na crnogorskom i albanskom jeziku. 

Predsjednica Odbora Jelenka Andrić ranije je podsjetila na veliki broj slučajeva nasilja u Crnoj Gori i na presudu Višeg suda u Podgorici, kojom je na 12 godina zatvora prvostepeno osuđen Dalibor Nikolić, jer je 2022. godine trudnu suprugu Zimritu Nerdu satima brutalno tukao palicom i šakama nakon čega je preminula.

Iako je tužilaštvo zahtijevalo maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo, ovaj sud je procijenio da je riječ o nasilju u porodici i da Nikolić "nije namjeravao" da ubije svoju suprugu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније