Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marko Terzić, TVCG ]

03. 04. 2024. 08:29 >> 08:29
Čitaj mi:

Situacija alarmantna

Nedostaje 56 sudija, veliki izazov specijalno odjeljenje Višeg suda

Pred crnogorskim sudovima je gotovo 70.000 neriješenih predmeta, pokazao je godišnji izvještaj Sudskog savjeta za 2023. Na dan 31. decembra prošle godine, najviše neriješenih predmeta bilo je pred osnovnim sudovima i njihovim kolegama iz Upravnog. Crnogorski sudovi toliko su zatrpani slučajevima da je situacija više nego alarmantna. 2023. godinu, završili su sa više od 67 i po hiljada neriješenih predmeta.

Advokat Siniša Gazivoda ističe da postoji jako veliki problem s Upravnim sudom.

"Sudije rade i preko norme, ali je broj predmeta toliki da se vidi da je taj sud recimo riješio oko 7.000 predmeta tokom prošle godine da je primio 17.000, odnosno da je primio 10.000 više predmeta nego što uspijeva da riješi za godinu dana", objašnjava Gazivoda.

Predmetima su itekako nagomilani i osnovni sudovi, a brojni su izazovi i pred njihovim kolegama iz drugih instanci.

"Veliki izazovi i možda najveći kad je u pitanju crnogorsko sudstvo je Specijalno odjeljenje Višeg suda. Tu smatram da je neophodna hitna intervencija u smislu povećanja broja sudija. Znam da se razmatra i uvođenje novog specijalnog suda", ističe predsjednik Udruženja sudija Crne Gore Miodrag Pešić.

Gazivoda dodaje da su problem osnovni sudovi, gdje se vidi jedan trend sve manjeg interesovanja mladih pravnika da se bave sudijskom profesijom, isto je tako i sa tužilačkom.

A još jedna okolnost može biti gora od trenutne.

"Treba imati u vidu da ćemo mi u toku ove godine ostati takođe bez određenog broja sudija. Trenutno nedostaje 56 i na broj sudija u Crnoj Gori oko 200 i nešto, vidite da je to ogroman nedostatak", naveo je Pešić.

"Vjerovatno će ako se nešto hitno ne bude rješavalo izvještaj za ovu godinu kad ga budemo analizirali sljedeće godine biti po brojnim aspektima još i gori", kaže Gazivoda.

A već zabrinjavajuće stanje se, samo od sebe, neće riješiti.

"Specijalno odjeljenje mora se izdvojiti u neku posebnu zgradu, način rješavanja upravnih sporova mora se riješiti ili na način što će da ih sude sudije pojedinci, a uz to ne mogu ni svi ovi akti koji u ovom momentu dolaze na Upravni sud, a dolaze ubuduće nego im se nadležnost mora smanjiti i moraju se preduzeti mjere da sudijski poziv postane ponovo poželjno zanimanje", kaže Gazivoda.

Pešić naglašava da ukoliko bi to bila neka sveobuhvatna reforma da bismo mogli imali dobre rezultate. Ne odmah, preko noći.

Jer preko noći, nijesu došli ni problemi.

"Dugogodišnja je nebriga o pravosuđu i očigledno je da pravosuđe nije bilo prioritet reformi prethodnih vlada. Mora ovoj da bude i onom kome treba adresirati odgovornost je prije svega Ministarstvo pravde", kaže Gazivoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније