Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

RTHN/M.L.B.

15. 04. 2024. 23:00 >> 23:00
Čitaj mi:

PREDSJEDNIK OPŠTINE HN

Spor sa Nortstarom trajaće dugo, država da zaštiti svoje interese

Konzorcijum koji čine kompanije Nortstar („Northstar“), Ikvest Kapital Limited („Eqyest Capital Limited“) i kuvajtska vladajuća familija odustali su od projekta Montrose zbog izvještaja Studije uticaja na istorijsko naslijeđe u kojem je zahtjevano smanjenje gabarita planiranog turističkog naselja.

Izmjenama zakona o eksproprijaciji stekli su se uslovi za nastavak realizacije projekta izgradnje puta Montrose.

Zbog raskida ugovora konzorcijum je pred sudom za međunarodnu arbitražu u Londonu tužio Vladu Crne Gore.

Kako za RTHN priča predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, urbanističko tehnički uslovi izdati su 2019. godine, ali zbog kašnjenja sa dokumentacijom, konzorcijum je raskinuo ugovor.

“Prema našim informacijama, oni su odustali jer je došlo do značajnog smanjena kapaciteta u odnosu na ono što je bilo dogovoreno, tražeći kroz tu HiA stidiju (Studija uticaja na istorijsko naslijeđe) i kroz uslove, koje su tada dobili od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, preko Ministarstva kulture, kako to može da izgleda, jer su dobili ograničenja”, navodi on.

Zadatak države u ovom postupku, za koji Katić smatra da će trajati jako dugo, je da nađe način da zaštiti svoje interese. Država je za to formirala komisiju u koju su uključeni predstavnici ministarstva finansija, kulture i ekonomskog razvoja, Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa, Agencija za investicije, Opštine Tivat i Herceg Novi i Uprava za zaštitu kulturnih dobara..

“Ukoliko Studija uticaja na istorijsko naslijeđe bude problem, oni neće imati elemenata da dobiju državu u tom postupku, ako se iza toga ne bude krilo nešto drugo. Oni su imali obavezu da urade Studiju, shodno UT uslovima i rješenju Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koji sastavni dio tih UT uslova iz 2019. godine”, objašnjava Katić.

Izgradnja puta za Montrose pauzirana je prošle godine zbog problema sa rješavanjem pitanja eksproprijacije, što je prevaziđeno izmjenama zakona, podsjeća Katić.

“Očekujemo da tokom ove sedmice na snagu stupe te izmjene i da se isplati svim privatnim vlasnicima sve što je do sada završeno kroz eksproprijaciju, kako bi moglo da se krene u realizaciju projekta izgradnje tog puta Montrose, gdje su započeti pripremni radovi tokom prethodne godine. Sada bi trebalo da krene prijava gradnje”, kaže on.

Izvođač radova izabran je još prije dvije godine, pa je, kako navodi Katić, za očekivati da realizacija ovog 10 miliona eura vrijednog projekta počne u narednih mjesec, a kako je lokacija na visočijoj koti, radovi neće uticati na odvijanje ljetnje turističke sezone.

Katić je zadovoljan i dinamikom realizacije drugog kapitalnog infrastrukturnog projekta na Luštici – izgradnjom vodovodne mreže, uz šta će i glavni put kroz sela biti proširen, bez čega turistička valorizacija poluostrva nije moguća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније