Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

18. 04. 2024. 10:55 >> 10:55
Čitaj mi:

ODRŽAN FORUM

Neophodno sprovesti nacionalnu kampanju protiv mizoginog govora

Potrebno je sprovesti nacionalnu kampanju protiv mizoginog govora, poručeno je sa foruma koji su organizovale nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar.

Forum je formalno konstituisan sa predstavnicama i predstavnicima Skupštine Crne Gore, medija i organizacija civilnog društva, a zamišljen je kao platforma za diskusiju koja će aktuelizovati i afirmisati pitanja poput duboko ukorijenjenog mizoginog govora mržnje u crnogorskom javnom prostoru, kao i druge negativne fenomene u našem društvu.

"Forum će se fokusirati na jačanje nacionalnog javnog diskursa sa donosiocima odluka u ovom domenu, jačanju uloge medija i nevladinih organizacija u procesima smanjenja mizoginog govora mržnje, ali i strateškom radu na jačanju zakonskog odgovora na ovu pojavu u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.


Konstitutivnom sastanku foruma su prisustvovale poslanica Aleksandra Vuković Kuč, glavna savjetnica Ombudsmana Dina Knežević, novinarke Jelena Jovanović (Vijesti), Jelena Martinović (Pobjeda) i Katarina Janković (RTCG), novinar Nemanja Lacman (Gradska TV), kao i Aleksandra Vukčević iz Građanske alijanse, zajedno sa predstavnicama i predstavnicima LGBT Forum Progresa i LGBTIQ Socijalnog Centra.

U budućem periodu, Forum će proširiti svoj rad i uključiti dodatne predstavnice i predstavnike Skupštine, medija i organizacija civilnog društva.

"Tokom prvog sastanka Foruma, predstavljena je ideja samog foruma kao platforme koja okuplja različite aktere iz javnog života i mogućnosti budućeg zajedničkog djelovanja. Učesnice i učesnici su diskutovali o postojećem zakonodavnom okviru u dijelu govora mržnje i ukupne zaštite žena od mizoginije i nasilja. Takođe, razmatrani su mehanizmi zajedničkog djelovanja različitih aktera i načina ostvarivanja zajedničkog cilja, upravo kroz rad samog Foruma", piše u saopštenju.

Poslanica Aleksandra Vuković Kuč istakla je da se mizoginija često ogleda u jednostavnim stvarima, poput jezika i dala primjer čestitki koje državne institucije šalju povodom važnijih datuma, a koje često sadrže elemente mizoginije, odnosno konstrukcije poput „ljepšeg pola“, „nježnijeg pola“, „slabijeg pola“ i sl.

Glavna savjetnica Ombudsmana Dina Knežević istakla je neophodnost intenziviranja obuka i edukacija zaposlenih u svim institucijama, uključujući i pravosudne institucije.

"Ove obuke već postoje, a najčešće obuhvataju kandidate za nosioce/teljke pravosudnih funkcija. Jedna od preporuka Zaštitnika je sprovođenje sistemskih i redovnih obuka u oblasti rodne ravnopravnosti svih nosilaca/teljki pravosudnih funkcija, uključujući savjetnike/ce i pripravnike/ce, kako bi se dodatno osnažili u primjeni međunarodnih standarda", piše u saopštenju.

Novinarka Jelena Jovanović se osvrnula na poteškoće istražnih procesa, pogotovo kada su u pitanju društvene mreže poput TikTok-a, gdje proces identifikacije počinilaca nije jednostavan i gdje se često vide problemi u praksi. Pozvala je učesnice i učesnike Foruma da svojim radom obuhvate i mlade, kroz književne klubove i kampove.

Novinarka Jelena Martinović je stavila poseban fokus na individualne mehanizme odbrane onih koji su iskusili mizogini govor mržnje i ukazala na to da je važno uzeti u obzir i to da sve osobe individualno doživljavaju mizogini govor mržnje, te koliki je značaj solidarnosti među različitim medijima kao odgovor na ove negativne pojave.

Učesnice i učesnici Foruma složili su se o neophodnosti sprovođenja nacionalne kampanje u kontekstu korišćenja rodno senzitivnog jezika, suzbijanja mizoginog govora mržnje, pa je tako posljednji dio rada Foruma bio posvećen upravo razvoju ideje za dalje djelovanje.

Naglasili su da je neophodno da svi prepoznaju svoju ulogu u procesu emancipacije svog okruženja u kontekstu razvijanja svijesti o ljudskim pravima, borbi protiv mizoginog govora mrzne i rodno zasnovanog nasilja.

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta „Ujedinjeno protiv mizoginog govora mržnje u crnogorskom javnom prostoru“ koji realizuju nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTI Socijalni Centar uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније