Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mira Rovčanin, Radio CG

18. 04. 2024. 20:09 >> 20:18
1
Čitaj mi:

PROTEST ISPRED NIKŠIĆKOG POZORIŠTA

Iz NVO Bunt scena traže ostavku ili smjenu Janka Jelića

NVO "Bunte scena" protestovala je, sa grupom građana, ispred Nikšićkog pozorišta, zahtjevajući ostavku ili smjenu umjetničkog direktora te kulturne ustanove Janka Jelića zbog stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava "Izložene" ne uvrstiti u repertoar Nikšićkog pozorišta.

Za razrješenje Jelića pokrenuta je i peticija koju je od sada potpisalo preko 1. 400 građana.

Režiserka predstave Sandra Vujović kaže da je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta na adresu NVO "Bunt scena" uputio, u svoje lično ime, skandalozan odgovor.

"Taj odgovor nas je sve zabrinuo, jer doveo je u centar našeg interesovanja i propitivanja temu rodne ravnopravnosti, nasilja nad ženama i natjerao nas da razmišljamo o tome koliko su ženska prava u Crnoj Gori u ovom trenutku ugrožena. Tražimo javno izvinjenje od gospodina Janka Jelića u ime svih žena koje je uvrijedio, u ime svih žrtava nasilja koje je dodatno povrijedio svojim nesmotrenim izjavama. S obzirom da nam je omogućio u svom mejlu da ga pozovemo na odgovornost mi ga ovim putem pozivamo. Gospodine Jeliću gdje je odgovornost, gdje je ostavka", pitala je Vujović.

Jovan Bojović u ime NVO Juventas i platforme "U pravo vrijeme" kazao je da neće dozvoliti da nasilje nad ženama ostane nevidljivo, da se femicid nasilje i diskriminacija nad ženama negiraju, a da se umjetnost guši zbog nečijeg ličnog nepoštovana i neznanja.

"Mi smo ovdje da podržimo umjetnost koja hrabro istražuje, provocira i inspiriše promjene i da pružimo podršku svim ženama koje su bile, ili jesu žrtve nasilja. Osim javnog izvinjenja Janka Jelića tražimo i njegovu smjenu, kako bi u Nikšićkom pozorištu ponovo oživjela umjetnost i kako bi se poštovala ljudska prava", rekao je Bojović.

Glumica Nikšićkog pozorišta Gordana Mićunović pozvala je Jelića da podnese ostavku zbog izjave da je tema diskriminacije nad ženama dosadna i izlizana.

"Upravi Nikšićkog pozorišta, koji podržavaju izjavu umjetničkog direktora, želim da poručim da Nikšićko pozorište nije vaša privatna svojina već kulturna institucija sa čije bi adrese trebalo da se šalju umjetničke i stvaralačke poruke, a ne mizoginija. Imali ste šansu da pokažete sve suprotno od prethodne uprave koja je Nikšićko pozorište već dovoljno skrenula sa profesionalnog i umjetničkog puta", kazala je Mićunović.

Nakon odgovora Jelića koji je šokirao domaću i regionalnu javnost očekivala se hitna i konkretna reakcija Opštine Nikšić, Ministarstva i Vlade, kazala je glumica u predstavi "Izložene" Anđela Radović.

"Koja bi bila jasna poruka da za ovakve stavove nema mjesta u bilo kojoj instituciji u našoj zemlji. Umjesto toga dobili smo štura saopštenja kojim se osuđuje ovakav mizogeni govor, ali kojima se isto tako peru ruke od odgovornosti i izbjegavanje suočavanja sa problemom koji je i te kako prisutan u Crnoj Gori", kazala je Radović.

Glumica u predstavi Izložene Anđelija Rondović uvjerena je da se ništa neće promijeniti, kada, kako kaže, „ halabuka“ oko ovako „male“ stvari nestane.

"Koliko sjutra vjerujem da ćete nastaviti da uživate u istoj direktorskoj fotelji i nadam se ne jedan, nego dva, a boga mi i tri mandata. Nadam se da će vaš repertoar ispuniti predstave koje se tiču vaše bake, mame, kume, brata i da će pričati priče o temama ne izlizanim dostojnim jednog komšiluka i uže familije", kazala je Rondović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније