Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tufik Softić

19. 04. 2024. 07:14 >> 07:22
1
Čitaj mi:

AKTIVISTI U RožajAMA

Hitno pošumiti područja koja su stradala u požarima prije četiri godine

Ekološki aktivisti i građani Rožaja izrazili su očekivanje da Uprava za gazdovanje šumama i lovištima u ovoj godini, u skladu sa programom, za ovu sjevernu opštinu opredijeli najveći dio planiranih sredstava na uzgoju šuma, prema kojem je obnova šuma predviđena na 256,29 hektara.

Oni su podsjetili da je stravičnim požarima od prije četiri godine, kada je zahvaćeno tri trećine teritorije ove sjeverne opštine, stradalo oko 160 hektara šuma, i to prema vrlo gruboj računici.

"Prema našim saznanjima, do sada nije ništa urađeno na pošumljavanju te teritorije, na kojoj su još vidljivi tragovi. To je rejon, Crnja Ibarac – Kula. Poznato nam je samo da se do sada sjeklo drvo koje je moglo da se iskoristi, a da javnost pri tome nije imala nikakav uvid u to ko je sjekao, gdje je išlo to drvo, kome je dodjeljivano", kazao je jedan od aktivista.

On je dodao da je potrebno hitno pristupiti pošumljavanju tog područnja koje je ostalo, kako kaže, avetinjski opustošeno.

Prema Planu uzgoja šuma u ovoj godini Uprava za gazdovanje šumama i lovištima planirala je projektovani obim radova na ukupnoj površini od 365,48 hektara. Od toga je za njegu šuma planirano 77,74 hektra, podizanje novih šuma 31,45 hektara, a čak 256,29 hektara za obnovu šuma.

Ukupna sredstva koja su po ovom osnovu potrebna iznose 339.263 eura.

"Pozitivni pomaci u Planu šumsko-uzgojnih radova u 2024. godini odnose se na obezbjeđivanje značajnih sredstava kako za pošumljavanje požarišta i sredstava za druge uzgojne mjere", navodi se u tom dokumentu koji je dostupan javnosti.

Pri tome je navedeno, između ostalog, da će se 460.000 hiljada sadnica obezbijedi iz rasadnika Županica u Rožajama.

"Apelujemo upravo zbog toga da se što više sadnica opredijeli za opožarena područja na teritoriji naše opštine. Imamo rasadnik, imamo sadnice, samo neko treba konačno da pristupi tom poslu, što do sada nije činjeno", tvrde ekološki aktivisti.

Veliki požari u Rožajama od prije četiri godine, za koje se vjeruje da su bili podmetnuti, kao da se nisu ni dogodili, a višemilionska šteta koja je pri tome pričinjena polako, ali sigurno pada u zaborav.

Požari u Rožajama su se dogodili polovinom maja 2020. godine i prema računicama koje je tada iznijela Uprava za šume, izgorjelo je 160,37 hektara šuma.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u ovom gradu samo saopšteno da je formiran predmet po nepoznatim (NN) počiniocima, ali da počionioci požara, za koje se vjeruje da su podmetnuti, nijesu otkriveni i da niko nije procesuiran.

U vrijeme kada su se požari dogodili, direktor Uprave za šume je bio Nusret Kalač, i on je tada saopštio da je ukupna šteta od požara 1.262.050 eura.

Dobro upućeni i obaviješteni sagovornik Portala RTCG još tada je sračunao da je šteta koja je nastala usljed požara na teritoriji opštine Rožaje višemilionska i mnogo veća od zvanične i preliminarne koju je tada saopštio Kalač.

Preliminarni rezultati Uprave za šume govore da je u požarima ukupno opožareno 160,37 hektara šume raznih kategorija, od privatnih, preko privrednih, takozvanih šumskih kultura od 6 do 10 godina starosti, pa do zaštitnih.

Sagovornik Portala RTCG sračunao je da kada se ta šuma pretvori u oblovinu, koja je obično išla u izvoz po cijeni od sto eura, šteta izgorjele iznosi šesti i po miliona, ili precizno 6.414.800, i to uzimajući minimalan broj kubika po hektaru koji je bio opožaren.

Tada su već prvi nalazi ukazivalida se radi o takozvanom ljudskom faktoru, a toga maja 2020. godine, prije političkih promjena na državnom nivou, takvu formulaciju je imao Koordinacioni tim Vlade za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu , uz obećanje da će se raditi na rasvjetljavanju slučaja.

Tadašnjeg direktora Uprave za šume Nusreta Kalača (DPS), više niko ne pominje, niti zna gdje se sada nalazi. Posljednji put je u javnosti bio kada je poslije smjene sa mjesta direktora Uprave za šume naplatio devet hiljada eura za godišnje odmore koje sam sebi nije napisao. Od tada ni glasa o njemu u medijima.

Naravno, kažu sagovornici Portala RTCG, da ne bi bilo ni dobro etiketeirati ljude samo zbog toga što su u to vrijeme pokrivali značajne funkcije u šumarstvu, ali smatraju da je baš zbog tih visokih funkcija postojala makar nekakva moralna odgovornost, koja, takođe, nikada nije pomenuta.

Još tada je napravljen izvjesni sanacioni plan za tri trećine teritorije opštine Rožaje koja je opožarena, ali od tog plana nikom nije poznato da je nešto realizovano.

Upravo zbog toga ekološki aktivisti sada od novog rukovodstva Uprave za gazdovanje šumama i lovištima očekuje promjenu i veću posvećenost svemu što se dešavalo u ovom sjevernom gradu u proteklim decenijama i godinama, a posebno kada se radi o opožarenim teritorijama.

Oni, takođe, traže da im se stavi na uvid koliko je šume posječeno iz tog opožarenog područja, ko je doznačivao i gdje je to drvo odlazilo.

“Prioritet je obnova i pošumljavanje, ali je građani imaju pravo da znaju kako se u protekle četiri godine gazdovalo na toj teritoriji, sa preciznim podacima, a ne paušalno”, poručili su ekolološki aktivisti iz Rožaja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније