Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Priredila: Anđela Jovanović

21. 04. 2024. 07:45 >> 12:12
1
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Milan Radović

Programski direktor NVO Građanska alijansa Milan Radović komentariše burnu sedmicu za nama.

Ponedjeljak 15. april

Početak ove sedmice su obilježila prvostepena presuda na 40 godina robije za teško ubistvo bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije koje se dogodilo 2021. godine, na koju je osuđen Ilir Đokaj koji je priznao djelo. Ukoliko bude potvrđena prvostepena presuda, to će biti jasan signal da će ovakvi zločini biti najstrožije kažnjeni. Međutim, na ovaj način se institucije bave samo posljedicama, ali konkretne akcije koje bi prevenirale ovakve postupke još uvijek nismo vidjeli. Bitno je raditi na prevencji, kao i na zaštiti žrtava porodičnog i svakog drugog nasilja, ali mnogo ranije kako bi se u budućem periodu izbjegle fatalne posljedice. Pozivam institucije i cjelokupnu izvršnu vlast da urade sve što je neophodno da se sistemski pristupi rješavanju problema.

Utorak 16. april

Hapšenja bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića je glavna tema u nedjelji za nama, te da im je određen pritvor od 30 dana. Ova akcija predstavlja nastavak postupanja SDT-a prema ranijim najvišim predstavnicima pravosudnih institucija i sektora bezbjednosti. Podsjećam da su ranije već hapšeni i protiv njih podignute optužnice i to protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, bivšeg predsjednika Privrednog suda Crne Gore, kao i protiv jednog Specijalnog državnog tužioca i dva bivša direktora Uprave policije. Uz svo poštovanje prezumpcije nevinosti, ukoliko se u postupcima pred nadležnim sudovima dokaže krivica optuženih, to će govoriti u prilog mnogim tvrdnjama iz prethodnog perioda da su naše institucije bile zarobljene. Sva navedena hapšenja i navodi o povezanosti najviših funkcionera sa organizovanim kriminalom moraju biti ono što je za zabrinutost i ukazuju u na velike slabosti sistema u kojem smo funkcionisali. Zato oni čija se odgovornost dokaže u postupcima pred nadležnim sudovima moraju biti najstrožije kažnjeni, kako bi se poslala svima jasna poruka da nema privilegovanih, te da će svi odgovarati za počinjena krivična djela bez obzira na kojim pozicijama se nalaze. Zbog velikog značaja svih ovih slučajeva koji će, bez obzira na ishod, biti istorijski za Crnu Goru, mora se postupati po najvišim standardima uz potpunu transparentnost cijelog postupka. Od suštinskog je značaja da svi ovi slučajevi dobiju sudski epilog, te će to biti pravi primjer da li sudovi, kao i ostale institucije, mogu biti na visini zadatka i potpuno profesionalno i nepristrasno odraditi svoj posao.

Srijeda, 17. april

Srijeda je donijela nove akcije Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva, ovoga puta u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK). Kada je riječ o hapšenju direktorice ASK Jelene Perović, ova činjenica će već u ovom trenutku napraviti problem u funkcionisanju institucije. Podsjećamo da već duže od sedam mjeseci nemamo Savjet Agencije za sprečavanje korupcije koji bi jedini mogao reagovati ukoliko se slučaj protiv gospođe Perović bude razvijao na način da ona neće biti u mogućnosti da obavlja svoju funkciju. Pitanje izbora članova Savjeta ASK-a je nešto što je odavno trebalo biti riješeno kako ne bi došli u ovakvu situaciju da userd izbornog procesa na lokalnim izborima u Budvi, Crna Gora nema funkcionalnu instituciju koja je ujedno i nadležna da prati izbornu kampanju političkih subjekata u okviru svojih nadležnosti. Skupštinska Komisija koja treba da bira članove Savjeta Ask-a će u narednom periodu biti pod budnim okom javnosti, s obzirom na to da od njihove aktivnosti i odlučivanja zavisi deblokada institucije. Međutim, članovi Komisije sada moraju nepristrasno i profesionalno odabrati najkompetentnije i najkredibilnije kandidate bez obzira na eventualne spoljne uticaje ili pritiske. Treba voditi računa o suštini i ne nužno izabrati svih pet kandidata za članove Savjeta ASK-a ukoliko se smatra da među kandidatima nema pet osoba koje svojim kompetencijama i kredibilitetom ne zaslužuju da budu u Savjetu ASK-a.

Najava Vlada Crne Gore da će uvesti novu multidisciplinarnu uslugu pod nazivom Barnahus (dječja kuća), kako bi djeci žrtvama i svjedocima nasilja, zlostavljanja i seksualnog iskorišćavanja pružala podršku po mjeri djeteta, jeste svakako ono što moram spomenuti kao odličnu vijest. Ovakva mjera nije samo važna za pružanje podrške djeci koja su žrtve nasilja i zlostavljanja, već i za stvaranje svijesti o ovim pitanjima u društvu, te pružanje potrebnih resursa i podrške kako bi se djeci omogućilo da se oporave i nastave sa životom. Zato je važno da na ovaj način država štiti svoje najmlađe članove i osigurava im sigurnu sredinu za rast i razvoj.

Ono što takođe ocjenjujem kao pozitivno jeste da je skandal na utakmici Mladost Lob-bet – Dečić dobio epilog, gdje je defanzivac tima iz Donje Gorice suspendovan na 18 mjeseci. Ovo je značajno iz razloga što je pokazana inicijativa da se borimo protiv korupcije u sportu, o čemu postoje različiti navodi, a čemu ne smijemo dozvoliti da nađe svoje mjesto u ovoj plemenitoj oblasti naših života.

Konačno, nakon perioda sunčanih dana i natprosječno visokih temperatura u regionu, stiglo je osjetno zahlađenje s kišom , pa i snijegom, što me jako raduje i vjerujem da će svim građanima donijeti neophodno osvježenje nakon pretoplih dana u prethodnom periodu.

Četvrtak 18. april

Na ovaj dan obilježeno je 25 godina od ratnog zločina Kaluđerski laz u kojem su pripadnici Vojske Jugoslavije ubili najmanje 15 albanskih civila koji su, bježeći od rata na Kosovu, spas pokušali pronaći u Crnoj Gori, te stradali na ovakav način. Ono što je poražavajuće jeste da ni nakon četvrt vijeka nijesu utvrđene odgovornosti i nije donijeta niti jedna osuđujuća presuda za ovaj ratni zločin. Svi optuženi oslobođeni su odgovornosti nakon prvostepene presude u suđenju za zločin u Kaluđerskom lazu pred Višim sudom u Bijelom Polju. Na ovu presudu Apelacionom sudu su upućene žalbe od strane tužilaštva, ali i žalba advokata oštećenih, koji je godinu dana kasnije donio presudu kojom je žalbe odbio kao neosnovane i potvrdio oslobađajuću presudu Višeg suda. Zato naša organizacija u kontinuitetu organizuje komemoraciju ovog i drugih ratnih zločina, podsjećajući na važnost suočavanja sa prošlošću i utvrđivanja odgovornosti za mnoge ratne zločine počinjene tokom 90-ih. Što je još važnije, na ovaj dan Građanska alijansa formirala je Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori, među kojima su prepoznati aktivisti za ljudska prava i tranzicionu pravdu, kao i članovi porodica žrtava ratnih zločina. Oni su se kroz Memorandum obavezali da će kroz zajedničku saradnju, ali i kroz pojedinačno djelovanje ulagati maksimalne napore za ostvarivanje tranzicione pravde i graditi budućnost oslobođeno tereta prošlosti.

Petak, 19. april

Pored naše već svakodnevnice informacija iz miljea kriminaliteta, izdvojio bih vijest koja je potresla region, a to je smrt djevojčice Danke iz Srbije. Zgranuti ovim slučajem, ovog dana smo pročitali i informaciju da je brat osumnjičenog, dok se nalazio u prostorijama policije, stradao nasilnom smrću, a ne prirodnom kako je policija prvobitno saopštila. Dakle, poražavajuće je da je na nasilje opet odgovoreno nasiljem, što jasno ukazuje na neophodnost unapređenja kompletnog sistema koji mora da ima jasno razvijene strategije i procedure kojima će se ne samo adekvatno reagovati na ovako zastrašujuće slučajeve, već i raditi na njihovom sprečavanju. Ono što je takođe aktuelno jeste velika napetost između Irana i Izraela, gdje su čak krenuli međusobni vatreni napadi, te sigurno raduje informacija da su napadi prestali, a posebno u kontekstu ogromnog broja žrtava u Palestini. Imajući u vidu stradanja ljudi, žena, djece na dnevnom nivou, demokratija na svjetskom nivou je na testu, te se nadam da će se ova ratna dešavanja konačno okončati, kao i patnje ogromnog broja naroda.

Na kraju, želim da istaknem da je generalno pa i ove nedjelje previše negativnih vijesti i informacija. Dominiraju vijesti o kriminalu. Sa druge strane malo je ili idu u drugi plan informacije iz kulture, nauke i obrazovanja, kao i za mlade i djecu. Primijetih jednu najavu pa da iskoristim priliku i da je pomenem a odnosi se na predstavu „Pod oba Sunca“, u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” sa Cetinja, prema romanu Ognjena Spahića, u dramatizaciji Stele Mišković i režiji Borisa Liješevića koja je izvedena u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније