Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mira Rovčanin [ RCG ]

23. 04. 2024. 07:20 >> 07:29
Čitaj mi:

NEMAŠTINA I NEUSLOVNE BARAKE

Romi iz naselja Brlja žive u leglu zaraze i okruženi zmijama

Mještani romskog naselja Brlja u Nikšiću ogorčeni su na lokalnu upravu koja ništa ne preduzima povodom nehigijenskih uslova u kojima žive. U ovom naselju živi oko 70 Roma praktočno na izvoru zaraze, bez osnovnih uslova i traže od Opštine preseljenje.

Romi od Opštine traže preseljenje, a u lokalnoj samoupravi kažu da rade na rješavanju problema.

Divlja deponija, neuslovne barake, bolest, zmije i nemaština problemi su mještana romskog naselja Brlja.

Ranijih godina u više navrata uklanjano je smetlište, a povodom Dana planete zemlje, po nalogu lokalne samouprave, u Brlju ponovo je sišla opštinska mehanizacija.

 

"Evo četiri godine živim pod mukom, pod ovim smećem, pod ovim teretom. Deset molbi sam slao predsjedniku Opštine, svaku je odbio. Zamolio sam da dođu da maknu ovo smeće, ne zbog mene, nego zbog ove naše djece. Šahte se pune, izliju, to smrdi, ne može da se diše, a niko ne dolazi da nas gleda, da nas obilazi“, rekao je jedan od mještana Džavid Beriša.

Mještani kažu da čišćnje deponije koristi, za šta su, tvrdi Beriša, zahvalni Međunarodnoj humanitarno organizaciji Help, čiji predstavnici su obišli naselje.

Uklanjanje smetlišta, nije trajno rješnje. Mještani preseljenje i bolje uslove za život.

Sadrija Beganaj u Brlji živi od 1988. godine.

„Sve su nam govorili rušiće se, nešto ćemo viđeti, maći ćemo vas odavde, danas, sjutra, ništa od toga. Evo da vidimo ovo novo obećanje. Ako može nešto da se riješi. Da nas maknu odavde, ili da nam daju neke placeve. Ovdje se više ne može živjeti. Zmije ulaze u kuće, djeca tuda prolaze“, rekao je Beganaj.


Smetlište je posljedica nemarnog odnosa mještana, ali i ostalih građana Nikšića koji, tvrde stanovnici Brlje, u večernjim satima istovaraju gomile otpada.

Miljaim Delija iz opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, malade i socijalno staranje nada se da će akcijom čišćenja koliko toliko ublažili probleme.

„Mi ćemo se potruditi u što kraćem roku da se postave dva velika kontejnera. Bez kontejnera se ovdje, kao što vidite, ne može živjeti“, istako je Delija.

U Opštini kažu da rade i na trajnom rješavanju problema mještana Brlje.

„Mi ćemo se potruditi da prije svega, ovoj zajednici renoviramo barake. Ako ne dođe do toga najvjerovatnije će ovi stanovnici odavde odseliti. Pokušaćemo da im nađemo neki drugi smještaj. Nadam se da ćemo do kraja godine nešto uspjeti da uradimo po tom pitanju“, poručio je Delija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније