Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

09. 05. 2024. 16:00 >> 16:00
4
Čitaj mi:

9. MAJ

Čestitke i poruke povodom Dana Evrope

Dan pobjede nad fašizmom slavi se danas u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Njemačke okončan Drugi svjetski rat u Evropi. Dan Evrope čestitali su brojni političari i organizacije u Crnoj Gori.

 

Raičević: Dani koji podsjećaju na hrabrost i odlučnost u borbi za mir 

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević čestitao je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope kazavši da su ovo dani od neprocjenjive važnosti koji nas podsjećaju na hrabrost, žrtvu i odlučnost naših predaka u borbi za slobodu i mir, ali i opredjeljenost naših građana da živi u društvu razvijenih demokratija – Evropskoj uniji.

"Njihova predanost, žrtva i borba ostavili su trajni pečat našoj istoriji i osigurali da sloboda i demokratija prevladaju nad mržnjom i netolerancijom. Bar, naš grad, dao je nemjerljiv doprinos antifašističkoj borbi, čiji se duh i danas osjeća u našim ulicama i među našim ljudima, a na našoj generaciji je da se čvrsto i nepokolebljivo suprotstavi svakom pokušaju relativizacije i omalovažavanja borbe i vrijednosti koje predstavljaju vertikalu savremenog crnogorskog društva. U isto vrijeme, Dan Evrope nas poziva da slavimo vrijednosti jedinstva, saradnje i mira koje su temelj EU. Kroz teška vremena i izazove, Evropa je pokazala svoju sposobnost da izgradi mostove između naroda promovišući prosperitet, raznolikost i solidarnost. Baš kao što je Bar u prošlosti bio simbol otpora protiv tiranije, tako danas čvrsto zagovaramo put ka članstvu u Evropskoj uniji, kao cilj naše zemlje", kazao je Raičević. 

Živković: Moramo zajedno čuvati tekovine 9. maja

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope predstavljaju vrijednosti na kojima je sazdana savremena Crna Gora. Svjesni smo da jedino njegujući ideju antifašizma i evropskog jedinstva možemo postići željeni napredak za sve svoje građane, poručio je Danijel Živković, predsjednik DPS-a.

“Svi građani Crne Gore treba da budu ponosni na činjenicu da je upravo naša država kroz cijelu svoju istoriju branila sve ono što danas slavimo – svoje pravo na slobodu i nezavisnost, njegovanje različitosti i jedinstvo u tim različitostima. To je upravo ono za šta se zalaže i Evropa današnjice – očuvanje ideje mira, suživota, tolerancije i poštovanja drugog i drugačijeg”, naveo je Živković.

Vjeruje da će Crna Gora uskoro ponovo moći s ponosom da kaže da je primjer u regionu.

“Da će naši potomci na nas, baš kao i mi na naše pretke, biti ponosni na snagu kojom smo očuvali svoje istorijske vrijednosti. Moramo zajednički čuvati tekovine 9. maja, jer samo tako ćemo biti dostojni svoje junačke istorije i evropske budućnosti. U lično ime i u ime Demokratske partije socijalista Crne Gore svim građankama i građanima čestitam 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom”, zaključio je Živković.

Vujović: Naš put je put slobode, demokratije, multietničnosti

Ministarka kulture i medija Tamare Vujović povodom 9.maja - Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, poručila je da je Evropska unija naše stremljenje, jedini put i krajnje odredište.

“I pored brojnih izazova danas, više nego ikad, odlučno koračamo ka tom cilju, posvećeni suštinskim rezultatima, progresivnim idejama i vrijednostima, ponosni na naše građansko opredjeljenje i antifašističko nasljeđe. Uskoro će se otvoriti vrata za prvu sljedeću članicu evropske porodice - za Crnu Goru. Na nama je da učinimo da se to što prije dogodi”, poručila je ministarka.

Vjeruje da zajedno, solidarni, različiti, a ujedinjeni aktivno možemo doprinositi razvoju i rješenjima, stavljajući svoj rad, znanje, snagu u zajedničku korist Evrope i budućnosti slobode i prosperiteta.

“Apelujemo da se razum, dijalog, mir, poštovanje ljudskih prava što prije vrate na evropski kontinent i u cijeli svijet. Uvijek smo i uvijek ćemo, pružati otpor agresiji, mržnji, nasilju, stradanju, zločinima, fašizmu i svim devijantnim društvenim i ideološkim pojavama. Naš put je put slobode, demokratije, multietničnosti, nauke, obrazovanja, kulture, umjetnosti, plemenitosti, vladavine prava i pravičnosti, ali i boljeg standarda i kvaliteta života”, navela je Vujović.

Neka naša prošlost, kaže ministarka, bude svjetionik koji nas vodi prema boljoj budućnosti, gdje će poštovanje različitosti biti naša snaga, a saradnja naš put prema napretku.

“Neka naše jedinstvo bude temelj za izgradnju mirnije, pravednije i solidarnije Evrope i svijeta. Srećan Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom”, zaključila je ministarka kulture i medija.

DNP: Ne dozvolimo da nas oni koji su odgovorni za Aušvic, Jasenovac, Veliku, Pivska dola označavaju kao genocidne

Delegacija Demokratske narodne partije na čelu sa presjednikom Milanom Kneževićem, predsjednikom Opštine Zeta Mihailom Asanovićem i predsjednikom Skupštine opštine Zeta Nebojšom Domazetovićem položila je vijenac na spomenik poginulim borcima NOB- a u Anovima, u znak sjećanja na njihovu žrtvu i Dan pobjede nad fašističkom Njemačkom i njenim saveznicima.

“I danas, gotovo osam decenija kasnije, suočavamo se s opasnim pokušajima revizionizma istorije, oživljavanjem nacističkih ideologija i relativizacijom podnesenih žrtava. Zato i u svijetlu najnovijih dešavanja kojima se pokušava genocizirati srpski narod dužni smo da podsjetimo da su Srbi najstradalniji narod na Zapadnom Balkanu u Drugom svjetskom ratu", poručuju iz DNP-a.

Kažu i da s pravom postavljaju pitanje ko je pobijedio 9. maja?

"Sudeći po grlatim revizionistima ispada da je pobijedila Hitlerova Njemačka, a da su dvadeset sedam miliona žrtava ruskog i sovjetskih naroda kako bi se oslobodila pregažena Evropa, u stvari bile izmanipulisane nekom drugom ideologijom. Rušenje sovjetskih spomenika po Istočnoj Evropi, istovremeno veličanje i podizanje spomenika njemačkim kolaboracionistima i ratnim zločincima postalo je opšte prihvaćeni trend koji Evropu i svijet vraća u 1938. i 1939. Naša je dužnost, da se poput naših predaka, ako smo ih dostojni, odupremo ovim monstruoznim naumima i ne dozvolimo da nas oni koji su odgovorni za Aušvic, Jasenovac, Mathauzen, Jadovno, Korićke jamu, Veliku, Pivska dola, označavaju kao genocidne. Zato kao nikad prije moramo uzviknuti: Smrt fašizmu", poručuju iz partije Milana Kneževića.

Ibrahimović: Antifašizam trajna vrijednost Crne Gore

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope trajni je podsjetnik da se kao društvo uvijek moramo boriti protiv svih oblika fašizacije i čuvati društveni mir, poručio je u čestitki povodom 9. maja predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

“Vrijednosti kao što su solidarnost, međusobno poštovanje i uvažavanje posebnosti svih naroda, za antifašističku Crnu Goru uvijek trebaju biti neupitne. Fašizam nije ideja oko koje bi se trebalo raspravljati, već se protiv nje snažno boriti i uporno upirati prstom na svaku njegovu pojavu. Mir na evropskom tlu ne smije imati alternativu, sve države EU i njeni kandidati trebaju stati jedna uz drugu, kako bismo zajedno osigurali mir i prosperitetnu budućnost”, poručio je Ibrahimović.

On je istakao da je antifašizam trajna vrijednost Crne Gore.

“Bošnjačka stranka će se uvijek boriti za antifašističke i civilizacijske vrijednosti, trasirajući na taj način put multietničkoj Crnoj Gori ka punopravnom članstvu u EU i obezbjeđivanje evropskog standarda našim građanima , kazao je Ibrahimović.

Martinović: 9. maj podsjetnik da smo dio šire evropske zajednice

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera odlučno podržava napore ka jačanju saradnje i solidarnosti među evropskim državama, a ovaj važan datum slavi zajedničke vrijednosti, raznolikost kultura i bogatstvo našeg kontinenta, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

"Naša zemlja se ponosi svojim pejzažima, istorijskim spomenicima i autentičnom kulturom koja privlači posjetioce iz cijelog svijeta i Ministarstvo, upravo kroz promociju održivog turizma, radi na očuvanju ovih dragocjenih resursa za buduće generacije.

"U isto vrijeme, posvećeni smo zaštiti životne sredine, borbi protiv klimatskih promjena, kao i ispunjenju mjerila iz Poglavlja 27 i bržem priključenju Crne Gore Evropskoj uniji (EU). U ovim važnim datumima, sjećamo se i hrabrosti i žrtava koje su dovele do konačne pobjede nad fašizmom, istovremeno ističući važnost zajedničkog rada na očuvanju mira, demokratije i ljudskih prava. Neka nam ovi dani posluže kao podsjetnik da je naša obaveza da gradimo bolju budućnost, utemeljenu na poštovanju različitosti i solidarnosti među narodima", saopštio je Martinović.

Dukaj: Crna Gora u evropskoj porodici

Crna Gora u perspektivi, kojoj nepokolebljivo težimo, je demokratska, prosperitetna, poželjna i snažna, u svojoj velikoj evropskoj porodici, gdje i pripada, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

"Danas na Dan Evrope sjećamo se Šumanove deklaracije kao presudnog koraka ka ujedinjenoj, mirnoj i snažnoj Evropi. Evropska unija je dokaz da je čak i nakon dva svjetska rata koja su odnijela milione žrtava moguće zajedničkim interesom i univerzalnim principima i vrijednostima prevladati neprijateljstva i podjele i to na dobrobit svih građana", rekao je Dukaj.

Bogdanović: Crna Gora simbol časti i slobode

Boris Bogdanović, šef Kluba poslanika i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović je, u čestitki građanima povodom Dana pobjede i Dana Evrope, rekao da je 9. maj jedan od najznačajnijh dana u istoriji Evrope, dan pobjede nad fašizmom, "nad zlom i najvećom prijetnjom" po čovječanstvo, ali i dan ujedinjenja naroda Starog kontinenta i osnivanja "novog poretka koji je jednom za uvijek trasirao put zajedništva, mira i dostojanstva."

"Kako tada, u izazovnim vremenima, tako i dan danas, Crna Gora je na pravom putu, ali i perjanica i simbol časti i slobode. Našu borbu za prosperitet, društvo jednakih šansi, ali i slogu i bratstvo smo nastavili i odlučno hitamo ka krajnjem cilju - punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", saopštio je Bogdanović.

"Crna Gora je danas nikada bliže evropskoj porodici naroda, prva sljedeća njena članica, ali i primjer saradnje, solidarnosti i progresa na Zapadnom Balkanu. Svakodnevno, već šest mjeseci, isporučujemo nezamislive rezultate, rezultate kakve prethodne vlade nisu ostvarile za šest godina. Prva sljedeća stanica je IBAR koji ćemo dobiti u julu ove godine. Istorijska šansa je pred nama, a sudbina u našim rukama", poručio je Bogdanović.

Crna Gora je kako kaže, u predvorju Evropske unije i kuca na njena vrata.

"U nadi da ćemo svake sledeće godine biti bliži članstvu u Evropskoj uniji, a 2028. uz zvuke 'Ode radosti', trijumfalno podići njene zastave, svim našim građankama i građanima još jednom želim srećan 9. maj, Dan pobjede i Dan Evrope", zaključio je Bogdanović.

Popović: Žrtva i predanost predaka vječni izvor inspiracije

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović kazala je da žrtva i predanost naših predaka ostaju vječni izvor inspiracije za buduće generacije.

“Devetog maja, sa ponosom obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Ovaj datum je duboko usađen u istoriji Evrope kao simbol hrabrosti i odlučnosti u borbi za slobodu i demokratiju. Antifašistička borba porobljene Evrope koja je započela 13. jula 1941. godine u Crnoj Gori, završena je velikim trijumfom nad fašizmon 9. maja 1945. godine. Žrtva i predanost naših predaka ostaju vječni izvor inspiracije za buduće generacije", saopštila je ona.

"Osim što slavimo Dan pobjede, takođe obilježavamo i Dan Evrope, čiji počeci sežu u 1950. godinu kada je Robert Šuman predstavio svoju viziju organizovane Evrope. Šumanova deklaracija označila je početak današnje Evropske unije, simbola zajedništva, mira i prosperiteta. Danas, dok odajemo počast onima koji su se borili za našu slobodu i slavimo ideale evropskog jedinstva, neka nam antifašizam i evropske vrijednosti budu motivacija da nastavimo gradimo bolju, srećniju, evropsku budućnost", zaključila je Popović.

"Ponosni što smo dio civilizacije Starog kontinenta"

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović uputila je čestitku građanima i građankama Podgorice i Crne Gore povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

"Danas kada proslavljamo Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, želim da uz čestitku poručim svima našim građanima i građankama da treba da budu ponosni na to što svojom kulturom i tradicijom pripadaju civilizaciji Starog kontinenta i prvim redovima antifašističkog fronta. Zadovoljstvo mi je što ove godine konačno možemo konstatovati da smo zahvaljujući svom radu i trudu na pravom putu da postanemo i član Evropske unije kao novovremenog saveza evropskih država čije vrijednosti i ciljeve dijelimo", poručila je Borovinić Bojović.

Kako poručuje još mnogo posla je pred upravama i na državnom i na lokalnom nivou.

"Današnji praznik dobra je prilika da još jednom potvrdimo privrženost evropskim ciljevima i spremnost da ulažemo napor u postizanju standarda koji će nam omogućiti ne samo da budemo član prestižne organizacije kao što je Evropska unija, već i da značajno podignemo kvalitet života naših građana i građanki u svakom smislu", poručila je Borovinić Bojović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније