Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

09. 05. 2024. 14:48 >> 14:48
Čitaj mi:

Radojević

"Neka je vječna slava palim borcima za slobodu naše zemlje"

Radojica Radojević je u ime SOBNOR-a Crne Gore i u svoje ime, čestitao 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope svim građanima Podgorice i Crne Gore, sa željom da se vječno pamte ovi svijetli datumi iz naše istorijske prošlosti.

Danas su SOBNOR-a Crne Gore i OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica svečano obelježili 9.maj - Dan pobjede i Dan Evrope.

Na Spomenik Partizanu – borcu na Gorici vijence su položili delegacija SOBNOR Crne Gore, OBNOR-a 1941 – 1945 Glavni Grad Podgorica, Danilovgrada, Zete i Tuzi a u povodu 9. maja dana pobjede nad fašizmom i dana Evrope ovom slobodarskom skupu prisustvovale su delegacije političkih partija Crne Gore i Podgorice, prisutni poslanici u Skupštini Crne Gore i odbornici u skupštini Glavnog Grada, delegacije Ambasada, delegacija Udruženja ratova 90/91, SKOJ-a Crne Gore.

Nakon polaganja Vijenaca, Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević je u ime SOBNOR-a Crne Gore i OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica, istakao je da praznik 9. maj dan pobjede nad fašizmom i dan Evrope, koji slave svi slobodoljubivi ljudi i narodi svijeta.

Radojević je istakao da obelježavanje ovog datuma organizujemo u znak sjećanja na stotine hiljada civila i vojnika stradalih u borbama za oslobođenje Evrope, Crne Gore i grada.

“Ovaj datum nas podsjeća na veličanstvenu pobjedu antihitlerovske koalicije nad najvećim zlom u istoriji čovječanstva – fašizmom. Njima u nezaborav ovdje na ovom časnom i ponositom mjestu na današnji dan položili smo cvijeće i odali počast. Deveti maj je simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svijet od fašizma i dan kada se sa posebnim pijetetom sjećamo svih onih koji su za odbranu čovječanstva i elementarnih civilizacijskih vrijednosti dali svoje živote”, naveo je Radojević.

Obilježavanje ovog datuma organizuje se u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine kada su stradali na stotine hiljada civila i vojnika u borbama za oslobođenje Evrope, Crne Gore i grada, kada je u Berlinu nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine, potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke. Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno.

Deveti maj prihvaćen je i kao Dan Evrope, jer je baš 9. maja 1950. ministar spoljnih poslova Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka kojim bi se sukobljavanje između evropskih zemalja, učinilo ne samo nezamislivim, nego i nemogućim.

“U borbi protiv fašizma crnogorski narod za slobodu je dao ogromne žrtve. Posleratni popis utvrdio je ukupno 18.573 poginula borca, žrtava fašističkog terora i civilnih žrtava iz Crne Gore. Mi danas sa ponosom i pietetom se prisjećamo boraca podgoričkog sreza, koji su predvođeni sa 52. narodna heroja iz ovog grada bili primjer hrabrosti i junaštva na bojnim poljima. Na oltaru slobode dalo je živote 1500 boraca, toliko je i ostavilo živote u koncetracione logore. Oko 5000 boraca je učestvovalo u NOP. U tom frontu hrabrih, časnih i odlučnih bili su i naš narod i naša zemlja, i da se zbog toga i danas sa ponosom sećamo uloge Crne Gore u antifašističkoj koaliciji i našeg doprinosa velikoj pobjedi čovečanstva nad nacizmom”, istakao je Radojević.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније