Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

26. 01. 2023. 13:01

Koliko smo zavisni od Majkrosofta?

Provided by Deutsche Welle

Šta je bio razlog za smetnje?

Prema navodima Majkrosofta, do problema širom svijeta došlo je zbog jedne greške koja je nastala prilikom promjene u mrežnoj konfiguraciji Majkrosoftovih sistema. Zbog toga određene usluge više nijesu mogle da komuniciraju sa klaud-infrastrukturom, odnosno nije bila moguća međusobna komunikacija tih servisa.

Nakon što je problematični apdejt „poništen“, tokom dana su ponovno počele da funkcionišu pogođene aplikacije. Majkrosoft nije objelodanio podatak o tome koliko je korisnika bilo pogođeno, ali brojke koje je objavila veb-stranica „Downdetector“, koja analizira razmjere smetnji, pokazuju da se radilo o desetinama hiljada slučajeva na svim kontinentima.

-pročitajte još: Sajber-napadi u vrijeme rata u Ukrajini: Njemačka je sporedna meta

Kakvu je ulogu imao Majkrosoft-klaud?

Razmjere smetnji često se povećavaju zbog činjenice da je infrastruktura za „pogon“ klaud-servisa koncentrisana na nekoliko velikih ponuđača na tržištu, poput Majkrosofta, Amazona ili Gugla. „Smetnje većih razmjera su ipak rijetka pojava. Veliki servisi za te potrebe imaju na raspolaganju i znatne bekap-resurse“, kaže Folker Firšing, partner u konsultantskoj kompaniji „Arthur D. Litl“.

Ipak, trebalo bi uzeti u obzir i činjenicu da su brojni servisi međusobno tijesno isprepleteni, tako da brzo može da dođe i do kompleksnijih problema koji onda pogađaju sve servise, napominje Firšing. Problemi s Guglovim klaud-servisom u jesen 2021. tako su prouzrokovali smetnje i kog muzičkog servisa Spotifaj, foto-platforme Snepčet i čet-servisa Diskord. Dizni+ i Netfliks koriste recimo infrastrukturu klaud-ponuđača Amazon veb servis (AWS). A i kod Majkrosoftovog klaud -servisa „Azur“ ne koriste samo infrastrukturu iz sopstvenog koncerna, već posežu za uslugama brojnih eksternih start-apova ili većih firmi. Majkrosoftova klaud-platforma „Azur“, prema sopstvenim navodima, ima oko 15 miliona poslovnih mušterija, a to, kako pretpostavlja Firšing, znači da eventualne smetnje pogađaju i znatan dio firmi u Njemačkoj.

Koliko je veliki Majkrosoftov klaud?

Klaud je svojevrsna eksterna memorija koja se nalazi na nekom udaljenom serveru, a za njegovo funkcionisanje brinu se servisiraju ga klaud-ponuđači. Preko interneta se u svakom trenutku može pristupiti podacima na tom serveru i to sa različitih uređaja. To je velika prednost klauda. Zato je na lokalnim uređajima potreban manji memorijski kapacitet. Klaud može po potrebi da raste ili da se smanjuje, što je za mnoga preduzeća jedan od glavnih razloga zbog čega se odlučuju za taj servis.

Majkrosoftova platforma za klaud „Azur“, 2022. je po, prema procjenama „Bank of Amerika“ imala tržišni udio od oko 30 odsto, što znači da je bila drugi najveći igrač, odmah iza tržišnog lidera Amazon veb servisa. Na trećem mjestu je bila Guglova klaud-platforma. Klaud je, uprkos najavi talasa otkaza i otpuštanju 10.000 Majkrosoftovih radnika, kao i uprkos neizvjesnim poslovnim perspektivama, zaslužan za znatan dio prihoda. Promet „Azura“ i drugih klaud-servisa Majkrosofta je u proteklom kvartalu porastao za 31 procenat. Danas skoro polovina prometa američkog tehnološkog giganta potiče iz posla sa klaudom.

-pročitajte još: Talas otkaza u SAD: IT-stručnjaci ni na nebu ni na zemlji

Koliko firmi koristi Majkrosoft?

Neki od najpoznatijih onlajn-servisa Majkrosofta su komunikacijska platforma Tims, ali i klasični Ofis-proizvodi poput Vorda, Eksela ili Pauerpointa. Broj korisnika Timsa naglo je porastao tokom pandemije korona-virusa. U 2019. Tims je širom svijeta koristilo 20 miliona ljudi, a godinu kasnije već 115 miliona. U 2022 tu platformu mjesečno je koristilo 270 miliona ljudi. Tims je, sudeći po tim podacima, znatno popularniji od konkurentske platforme Slek.

Kritike na račun Majkrosofta stižu iz dva smjera. Na jednoj strani kritikuje se to da je američki div na nepošten način integrisao svoju komunikacijsku aplikaciju Tims u svoj Ofis-paket. Postoje i sumnje oko Majkrosoftovog klaud-poslovanja koje su povezane s pokušajem ostvarivanja dominacije nad konkurencijom na tržištu. Te sumnje se ispituju. Njemački softver-ponuđač NekstKlaud, francuski OVH-klaud i još dvije druge firme prošle godine uložile su žalbu na način poslovanja Majjkrosoft-klauda. Glavni prigovor odnosi se na nepoštenu praksu tržišne utakmice. Projekat „Gaja Iks“, to je evropska klaud-platforma, na duži bi rok trebalo da smanji zavisnost Evrope od velikih klaud-ponuđača iz SAD.

Koliko su firme zavisne od Majkrosofta?

Proizvode iz Ofis-paketa, prema procjenama marketinške kompanije Enlift, koristi više od tri miliona preduzeća. Majkrosoftov Vindouz još uvijek dominira na njemačkom tržištu operativnih sistema s tržišnim udjelom većim od tri četvrtine. Ahmad-Reza Sadegi, profesor informatike na Tehničkom univerzitetu u Darmstadtu, kaže: „Firme su veoma zavisne od Majkrosoftovih servisa.“

Koliko je infrastruktura bezbjedna?

Na to pitanje se ne može paušalno odgovoriti. Sve više preduzeća koristi servise koji se baziraju na klaud-infrastrukturi. Razlog za to je i održavanje sistema, odnosno njihova bezbjednost, što je sve zajedno „postalo jednostavno previše kompleksno“, kaže Sadegi. Velike firme poput Majkrosofta imaju, prema njegovom mišljenju, nedostižne resurse, a osim toga rade i preventivno na poboljšanju stepena bezbjednosti. Širom svijeta samo je za Majkrosoftov Azur zaduženo oko 3.500 stručnjaka za kibernetičku bezbjednost, a investicije u tu oblast, prema navodima Majkrosofta, iznose više od milijardu dolara – godišnje.

Pritom je „ekstremno ograničena“ mogućnost klijenata da djeluju u slučaju problema, Firšing naglašava da se po tom pitanju jednostavno mora osloniti na to da će Majkrosoft da riješi probleme. On dodaje da postoje brojne mogućnosti napada: na mrežnu infrastrukturu, koja obezbjeđuje pristup klaud-servisima, ali i na korisničke račune samih klijenata. Servisi velikih klaud-ponuđača su, napominje Firšing, omiljen cilj napada, ali rijetko budu kompromitovani. U načelu se, kaže, ti servisi mogu označiti kao bezbjedni.

kv/ck/sm (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније