Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

19. 03. 2023. 21:25

Crna Gora: Đukanović i Milatović u drugom krugu

Izlaznost oko 63 odsto

Crnogorski građani će u drugom krugu 2. aprila birati između najdugovječnijeg vladara Evrope i mladog izazivača koji je u trku uletio sa klupe za rezerve.

Nakon glasanja ove nedjelje (19. mart), poredak kandidata isti je prema uzorcima Centra za monitoring i istraživanje, kao i Centra za demokratsku tranziciju.

Prvi je Đukanović koji je kao lider Demokratske partije Socijalista osvojio 35-37 odsto glasova. Milatović, kojeg je kandidovao njegov centristički pokret „Evropa sad“, došao je do 27-29 odsto.

Iz trke su otpali Andrija Mandić (Demokratski front) sa 19 odsto, Aleksa Bečić (Demokrate) sa 11, Draginja Vuksanović (SDP) sa 3, Goran Danilović (Ujedinjena CG) sa 1,5 odsto, te i živopisni influenser Jovan Radulović Jodžir sa manje od jednog procenta glasova.

Trka je tako spala na dva slova, onako kako su predviđale ankete i kladionice.

Milo Đukanović

Očekuje se da „svi“ podrže Milatovića

Đukanović, koji je u vladajuću garnituru ušao kao mladi komunista 1989. i nikad iz nje nije otišao, u kampanji je najviše govorio o poljuljanom evropskom kursu Crne Gore, kritikujući šarenoliku ekipu političkih protivnika koja je smijenila njegovu DPS na izborima 2020. godine.

Milatović, jedan od ministara u tadašnjoj novoj Vladi, u trku je upao kao zamjena za stranačkog kolegu Milojka Spajića koji je imao i srpsko državljanstvo, iako je dvojno državljanstvo zabranjeno crnogorskim zakonima. Taj skandal je u prvi plan gurnuo Milatovića, koji je već bio viđen da postane gradonačelnik Podgorice.

Mladi političar, koji nosi imidž reformatora i ekonomiste od međunarodnog ugleda, u kampanji se mahom fokusirao na obećanja o boljem životu.

„Podrška Milatoviću posljedica je očekivanja građana da će njihove plate i penzije i dalje rasti, što su prepoznali kao zaslugu Evrope sad“, kaže Mila Radulović, urednica političke rubrike lista Vijesti.

Jakov Milatović

Prema ranijim anketama, Milatović sada postaje blagi favorit za mjesto predsjednika.

Očekuje se da svi protivnici politike Mila Đukanovića i DPS sada podrže Milatovića. „Koliko god im to teško palo“, kaže Mila Radulović za DW. „Suprotno bi značilo da nisu za konačno razvlašćivanje posljednjeg bastiona DPS.“

Zamajac i za parlamentarne izbore – ako ih bude

U prvom krugu je, prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, glasalo 63,3 odsto od oko 550.000 ljudi sa pravom glasa u najmanjoj balkanskoj državi. To je slična izlaznost kao prije pet godina, ali bitno manja nego na parlamentarnim izborima 2020. godine (76,6 odsto).

Kroz dve sedmice se može očekivati nešto veće interesovanje za izbore koji će odrediti šefa države u narednih pet godina.

To glasanje se vidi i kao vjetar u leđa za pobjednika pred vanredne parlamentarne izbore koje je sadašnji predsjednik Đukanović raspisao za 11. jun. Doduše, sadašnja vladajuća većina u Skupštini pokušava da pred Ustavnim sudom ospori raspisivanje tih izbora.

nr (dw, vijesti, rtr)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније