Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nenad Krajcer (Berlin)  [ DW ]

26. 04. 2024. 08:34

Njemački političari srpskoj opozicijii: Izađite na izbore

Opštinski i izbori u Beogradu zakazani su za 2. jun

Predstavnici njemačkih parlamentarnih stranaka koji s kojima je DW razgovarao u principu slažu oko toga da vlada u Beogradu nije učinila ono što se od nje tražilo kako bi izbori 2. juna zaista bili fer, ali istovremeno pozivaju na to da se na izbore ipak izađe jer bi bojkot, smatraju, predstavljao veću štetu po demokratiju u Srbiji.

Grupa opozicionih političara iz Srbije sredinom aprila boravila je u Bundestagu i pred Odborom za pitanja Evropske unije direktno predstavila svoje probleme u vezi s predstojećim izborima.

Vučić kao tobožnji garant stabilnosti

Na upit DW, Tomas Haker, koji za vladajuću Liberalno-demokratsku stranku (FDP) prati događaje na Zapadnom Balkanu i koji je prisustvovao sastanku sa srpskim opozicionarima u Bundestagu, poručuje da opozicija u svakom slučaju mora da iskoristi ovu šansu.

Tomas Haker (FDP): Ne verujem da je bojkot u interesu građana

„Srpska opozicija treba da iskoristi priliku za izlazak na izbore 2. juna. Priliku treba iskoristiti i ne ispuštati je tako olako“, kaže Haker. On smatra da bi bojkot izbora bio samo „voda na mlin“ vladajućih. „Ne vjerujem da je bojkot u interesu građana. Zato bi i opozicione stranke trebalo da daju priliku svojim biračima da daju svoj glas. U suprotnom bi jedini profiter bio tobožnji garant stabilnosti Aleksandar Vučić i njegova stranka SNS“, zaključuje liberalni političar.

Njegov kolega iz poslaničke grupe opozicionih Demohrišćana (CDU/CSU) u Bundestagu Gunter Krihbaum takođe je ukazao na odgovornost koju opozicioni političari u Srbiji imaju prema svojim biračima. „Ljudi koji su na posljednjim izborima glasali za ujedinjenu opoziciju to su povezali s jasnim mandatom, a to je – kontrolisati vlast u skupštini i ponuditi alternativu vladinoj politici sopstvenim sadržajima. Ali, to je moguće samo u parlamentu, a ne na ulici“, smatra Krihbaum.

Odgovornost prema sopstvenim vlastitih biračima

On smatra da bi bojkotom izbora opozicija praktično dobrovoljno ukinula svoj parlamentarni rad, a to je, kaže, i u suprotnosti s postulatima Evropske unije. „Bojkot nije u skladu s procesom integracija u EU, koji zahtijeva demokratsku interakciju između opozicije i vlasti“, kaže za DW političar CDU.

Gunter Krihbaum (CDU): Bojkot nije u skladu s procesom integracija u EU

Na razilaženje opozicionih snaga u Srbiji Krihbaum gleda kritički, jer smatra da opozicija mora da djeluje ujedinjeno kako bi mogla da stvori demokratsku protivtežu vladajućima. On istovremeno naglašava da većina mora „pravedno da se odnosi“ prema opoziciji.

Političarima Bundestaga koji opoziciji Srbije preporučuju izlazak na izbore, kako kaže, uprkos neispunjenim zahtjevima, pridružuje se i poslanik Zelenih Boris Mijatović. „Ne bih preporučio opoziciji da bojkotuje izbore 2. juna. Svim ljudima koji su prošle godine izašli na ulice Beograda protestujući protiv atmosfere nasilja u društvu, mora se ponuditi politički dom“, kaže Mijatović za DW.

Političar Zelenih, koji je na izborima u decembru u Srbiji učestvovao kao posmatrač, kaže da je svjestan da zahtjevi ODIHR-a nisu ispunjeni, ali, naglašava i da izbori nemaju alternativu. „Opozicija je Srbiji hitno potrebna, iako potpuno razumijem da uslovi za nove izbore nisu optimalni“, zaključio je Mijatović.

Boris Mijatović (Zeleni): Opozicija je Srbiji hitno potrebna

Opravdani bijes opozicije

Od političara s kojima je DW razgovarao o predstojećima izborima u Srbiji, socijaldemokratski poslanik i stručnjak SPD za Zapadni Balkan, Josip Juratović, ima najviše razumijevanja za one opozicione političare koji pozivaju na bojkot. On smatra da je zapravo vlada Srbije ta koja bojkotuje izbore svojim ponašanjem.

„Ja ne vidim šta se tu promijenilo. Nijedna tačka koju je naveo ODIHR nije ispunjena. Birački spiskovi nisu ispravljeni, ni pročišćeni, RTS je i dalje zatvoren za opoziciju s Vučićem koji 94 odsto vremena u medijima popunjava narativom o Srebrenici i Kosovu, potiskujući tako teme koje se tiču lokalnih izbora“, kaže Juratović.

On smatra da se i u Beogradu kalkuliše s tim da su uskoro i izbori za Evropski parlament nakon kojeg će EU biti potrebno neko vrijeme da se konsoliduje, te da će se nakon toga „ionako sve zaboraviti šta se događa u Srbiji“. „Ovi navodni ustupci su samo pokušaj bacanja pijeska u oči“, kaže socijaldemokratski političar.

Josip Juratović (SPD): Moramo da se zapitamo da li bismo mi izašli na izbore pod takvim uslovima

Juratović istovremeno ima razumijevanja i za one predstavnike opozicije u Srbiji koji žele da izađu na lokalne izbore, jer u protivnom gube lokalne strukture. On smatra i da je problematičan rok za predaju izbornih lista, a pomalo je kritičan i prema njemačkim kolegama koje kritikuju bojkot. „Moramo da se zapitamo da li bismo mi izašli na izbore pod takvim uslovima“, zaključio je Juratović.

Opozicija mora da ostane jedinstvena

Marina Vulović, analitičarka Fondacije nauka i politika (SWP), trusta mozgova koji savjetuje i njemačku vladu, istog je mišljenja kao i Juratović. „Prije svega mislim da nije u interesu građanki i građana Srbije da se lokalni izbori održe pod ovim uslovima. Birački spiskovi i dalje nisu pročešljani i nisu sve preporuke ODIHR-a preuzete. Iako je dobro što će i ostali lokalni izbori da budu održani u isto vrijeme kad i beogradski, nema dovoljno vremena do juna da se implementiraju sve bitne reforme“, kaže Vulović za DW.

Ona misli da zato nije ni u interesu EU, a samim tim ni Njemačke, da se od izbora pravi farsa u zemlji-kandidatkinji za članstvo u Uniji.

Dr Marina Vulović (SWP): Mislim da nije u interesu građanki i građana Srbije da se lokalni izbori održe pod ovim uslovima

Percepcija je da je Njemačka Srbiju, nakon smjene vlasti i odlaskom Angele Merkel, počela da gleda drugačije, a to se intenziviralo nakon prošlogodišnjih izbora. Tome je, smatra Vulović, doprinijelo i ujedinjavanje opozicije, koja je sada, kako kaže, na žalost razjedinjena oko pitanja izlaska na izbore.

„Koalicija ’Srbija protiv nasilja’ se de fakto raspala odlukom nekih stranaka da izađu na predstojeće izbore u junu, a nekih da bojkotuju izbore. Lično mislim da je to bila pogrešna taktika, da je trebalo da ostanu zajedno, šta god odlučili – kolektivni bojkot ili kolektivni izlazak na lokalne izbore. Došlo je do fragmentacije koja može da šteti opoziciji i to ne samo u Srbiji, već i da im smanji političku težinu i u inostranstvu, pa tako i u Njemačkoj“, zaključuje Marina Vulović.

Na izbore će, kako je najavljeno, izaći Zeleno-lijevi fronta, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i desna koalicija NADA najavile da neće učestvovati, jer nema vremena da se do 2. juna poboljšaju izborni uslovi.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније