Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Lucija Šulten  [ DW ]

02. 05. 2024. 07:12

MSP odbio hitni zahtjev protiv njemačke pomoći Izraelu

Međunarodni sud pravde odbio je hitni zahtev Nikaragve protiv Nemačke

U njemačkoj delegaciji se osjetilo olakšanje nakon objave odluke Međunarodnog suda pravde (MSP). Taj najviši sud Ujedinjenih nacija odbio je hitni zahtjev Nikaragve protiv Njemačke. Sudije u Hagu ocijenile su da „na osnovu činjeničnih podataka i pravnih argumenata“ nema osnova za nametanje hitnih mjera koje je Nikaragva tražila protiv Njemačke. Ova odluka suda, između ostalog, znači da Njemačka ne mora da obustavi izvoz oružja u Izrael.

„Radujemo se što su naši argumenti mogli da uvjere sud“, rekla je šefica njemačke delegacije Tanja fon Uslar-Glajhen nakon objavljivanja presude.

Nikaragva je u martu podnijela tužbu tvrdeći da isporukama oružja Izraelu i zadržavanjem sredstava za pomoć Palestinskom uredu UNRWA, Njemačka krši Konvenciju o genocidu i druge norme međunarodnog humanitarnog prava. To, navodno, predstavlja „pomoć u izvršenju genocida“.

Nikaragva je takođe podnijela hitan zahtjev da MSP sprovede pet hitnih mjera prije kraja mogućeg dugotrajnog postupka, uključujući i zaustavljanje isporuke oružja Izraelu i ponovno pokretanje pomoći UNRWA.

Šefica nemačke delegacije Tanja fon Uslar-Glajhen

Njemačka će ponovo da finansira pomoć Palestincima

Njemačka je u januaru obustavila svoje uplate UNRWA. Razlog su bile, između ostalog, izraelske optužbe da su službenici te organizacije bili uključeni u masakr militantno-islamističke palestinske organizacije Hamas 7. oktobra 2023. Osim toga, izraelske vlasti tvrde da se Hamas, koji je označen kao teroristička organizacija od strane Izraela, Njemačke, Evropske unije, SAD i nekih arapskih država, infiltrirao u strukture te humanitarne organizacije.

Njemačka vlada je najavila da će nastaviti saradnju s UNRWA nakon što su u izvještaju UN odbačene izraelske optužbe i formulisani predlozi za poboljšanje funkcionisanja te organizacije za pomoć Palestincima.

Njemačka se uz SAD smatra jednim od najbližih saveznika Izraela i obećala je podršku toj zemlji nakon terorističkog napada Hamasa. Tada su teroristi ubili više od 1.100 ljudi i oteli više od 250 kao taoce. Prema podacima palestinske zdravstvene službe kojom upravlja Hamas, u izraelskim vojnim akcijama u Pojasu Gaze koje su potom uslijedile poginulo je više od 34.000 ljudi. Te podatke nije moguće nezavisno provjeriti. Izrael opravdava svoje vojne akcije pravom na samoodbranu.

MSP: Nema potrebe za hitnim mjerama protiv Njemačke

Njemačka je na saslušanjima pred Međunarodnim sudom pravde tvrdila da strogo kontrolisane procedure obezbjeđuju da se prilikom isporuka oružja Izraelu poštuju sve međunarodne obaveze.

Osim toga, od svih njemačkih isporuka Izraelu nakon 7. oktobra, samo dva odsto je bilo oružje, dok je 98 procenata bio drugi vojni materijal. Uz to je ukupna vrijednost vojne opreme koja je od terorističkog napada Hamasa odobrena za izvoz u Izrael smanjena s ranijih 200 miliona eura, na milion eura u martu ove godine.

Odluka MSP da ne nametne hitne mjere protiv Njemačke bila je očekivana, ocijenio je za DW stručnjak za međunarodno prave Štefan Talmon sa Univerziteta u Bonu.

Nikaragvanski predstavnik Karlos Hoze Aguelo Gomez naglasio je da će njegova zemlja pažljivo da prati ponašanje Nemačke

Ipak, Nikaragva ne misli da odustane od svoje namjere. Nakon objavljivanja presude, nikaragvanski predstavnik Karlos Hoze Aguelo Gomez naglasio je da će njegova zemlja pažljivo da prati ponašanje Njemačke i da će, ako je potrebno, ponovno obratiti sudu. Osim toga, postupak je tek počeo. U kasnijoj fazi, Nikaragva će navodno da iznese sve činjenice koje ima.

Postupak MSP protiv Njemačke još nije gotov

Neizvjesno je, međutim, da li će uopšte da dođe do glavnog postupka. To nije isključeno, jer MSP nije udovoljio zahtjevu Njemačke da potpuno odbaci tužbu Nikaragve. To bi bilo moguće samo da je sud ustanovio da za to pitanje nije nadležan, što tu nije slučaj, glasi obrazloženje.

Pravnik Talmon očekuje da će Njemačka u sledećem koraku postupka uložiti prigovore na nadležnost i dopuštenost tužbe. On ne očekuje da će doći do suđenja o suštini. Takav glavni postupak mogao bi da potraje godinama.

Šta odluka MSP znači za Njemačku?

Njemačka vlada pozdravila je odluku Međunarodnog suda pravde. Na platformi IksX (ranije Tviter) Ministarstvo spoljnih poslova je objavilo: „Niko nije iznad prava. To načelo je vodilja našeg djelovanja.“

Prema mišljenju profesora prava Talmona, odluka MSP čak potvrđuje dosadašnje postupke njemačke vlade. „Njemačka sada može da kaže da sud nije vidio razloge za privremene mjere protiv bilo kakvih povreda međunarodnog prava.“ Nastavak isporuka oružja je, recimo, i dalje moguć, ukoliko se vodi računa o poštovanju međunarodnih normi, ističe Talmon.

Međunarodni sud pravde je u svojoj trenutnoj odluci još jednom podsjetio sve države na njihove međunarodne obaveze prilikom isporuke oružja stranama u oružanim sukobima, a uz to je izrazio i „duboku zabrinutost zbog katastrofalnih uslova života“ Palestinaca u Pojasu Gaze.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na njemačkom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније