Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

04. 05. 2024. 05:40

Njemačka: za sajber napad na SPD optužena Rusija

Sajber napad - simbol

Izvještaji o ruskim sajber napadima u Njemačkoj postaju sve učestaliji. U ovom slučaju radi se o napadu na Socijaldemokratsku partiju Njemačke: SPD je u junu 2023. objavio da su imejl nalozi članova uprave stranke bili meta sajber napada u januaru te godine. Pokrenuta je istraga.

Prema ministarki spoljnih poslova Analeni Berbok, sada su završene istrage savezne vlade pod rukovodstvom ministarstva koje ona vodi, i koje se diplomatskim jezikom nazivaju „procedure pripisivanja".

Analena Berbok u Australiji

„Danas ovaj napad od prošle godine možemo jasno da pripišemo grupi APT28, koju kontroliše ruska tajna služba GRU", odgovorila je političarka Zelenih upitana o tome u petak na konferenciji za novinare sa svojom australijskom koleginicom Peni Vong u Adelaidu. „To je potpuno neprihvatljivo i neće ostati bez posledica", rekla je još Berbok.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu pozvalo je potom ruskog otpravnika poslova na razgovor. On je tom prilikom odbacio „navode o umiješanosti ruskih državnih struktura u slučaju o kojem je bilo riječi", saopštilo je rusko predstavništvo u Njemačkoj na mreži Telegram.

APT28 poznat po napadu na Bundestag

SPD je juna prošle godine rekao da napad bio moguć zbog bezbjednosnog propusta Majkrosofta (outlooka) koji u vrijeme napada nije bio poznat. Ne može se isključiti da su hakeri došli podataka iz pojedinačnih imajl naloga.

Prema sadašnjim informacijama, napad na SPD je bio dio kampanje APT28 u nekoliko evropskih zemalja, koja je usmjerena protiv državnih organa, ali i kompanija koje se bave snabdijevanjem energijom, IT, naoružanjem ili vazduhoplovstvom. Fokus kampanje je očigledno bio da se otkrije kako se vodeći zapadni akteri pozicioniraju prema ruskom agresorskomratu protiv Ukrajine.

Prema podacima njemačke Kancelarije za zaštitu ustava, grupa APT28 je aktivna širom svijeta, prije svega u oblasti sajber špijunaže, najkasnije od 2004. U prošlosti je takođe vodila dezinformacione i propagandne kampanje u sajber prostoru i spada „među najaktivnije i najopasnije sajber aktere na svijetu".

Savezna kancelarija za zaštitu ustava jasno pripisuje APT28 ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU.

Grupa, koja se takođe naziva i „Fancy Bear" okrivljena je za veliki sajber napad na Bundestag 2015. i kasnije u Sjedinjenim Državama za napad na Demokratsku stranku prije predsjedničkih izbora 2017.

Kako se sajber napadi mogu pripisati određenoj grupi?

Prilikom obavljanja digitalne forenzike, istražitelji postupaju na sličan način kao i pri rešavanju drugih krivičnih djela. Tragovi se traže i obezbjeđuju, obrasci se analiziraju i spajaju se različiti djelovi slagalice zločina. To mogu biti riječi sa stranog jezika u izvornom kodu malvera ili podešavanja tastature napadača. Vrijeme napada takođe može omogućiti da se izvuku zaključci o napadačima.

Problem je u tome što tajne službe – na primjer CIA – imaju posebne programe koji čine da njihove akcije izgledaju kao da su ih izvršili drugi počinioci, što otežava jasno pripisivanje.

I dokazi takođe predstavljaju problem: ako bi Ministarstvo spoljnih poslova objavilo šta zna o napadačima, onda bi oni znali bi kako i zašto su razotkriveni. Međutim, sve dok se ne objave nikakvi dokazi, uvjek će postojati sumnje da li dotična (optužena) grupa zaista stoji iza napada.

Roderih Kizeveter

Kizevetar: sankcije, SB UN i Kalinjingard

Roderih Kizeveter, poslanik CDU u Bundestagu i penzionisani pukovnik Bundesvera u intervjuu za ZDF zahtijevao je posledice za Ruse:

Na primjer, treba ciljano poremetiti takozvane „jamming" objekte u Kalinjingradu. Jamming je ciljano ometanje GPS signala. Predstavnici zapadnih vlada vieruju da Rusija u Kalinjingradu ima značajne kapacitete za elektronsko ratovanje. Pored toga, ministar spoljnih poslova Estonije Margus Cahkna optužio je susjednu Rusiju da je odgovorna za dugotrajne poremećaje GPS signala u regionu Baltičkog mora.

Kizeveter na političkom nivou takođe poziva na sazivanje Savjeta bezbjednosti UN Aktivnosti Rusije moraju se tamo naći na dnevnom redu.

On poziva i na pooštravanje sankcija: Trenutno se sankcioniše samo ratno relevantvna roba, dok se druga roba, kao što je nitroceluloza za eksplozive ili glodalice i dalje izvozi u Rusiju.

NATO „krajnje zabrinut"

Sjevernoatlantski savjet, najvažniji organ NATO koji donosi odluke, još u četvrtak je saopštio da je „krajnje zabrinut" zbog sve jačih ruskih sajber napada, ali ne navodeći pojedinosti. U izjavi se govori o „neprijateljskim aktivnostima" koje su usmjerene protiv Njemačke, Estonije, Letonije, Litavanije, Poljske, Češke i Velike Britanije.

Ti slučajevi su dio sve jače kampanje koju Rusija preko svojih proxieja (posrednika) sprovodi u cijelom evro-atlantskom prostoru, uključujući i Njemačku. U te aktivnosti spadaju sabotaže, nasilje, sajber i elektroske smetnje, kampanje dezinformacija i druge hibridne operacije, kaže se u tom saopštenju. Te aktivnosti predstavljaju „prijetnju sigurnosti partnera u Savezu", piše NATO.

dr,aj/ARD,ZDF

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније