Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nenad Krajcer (iz Berlina)  [ DW ]

08. 05. 2024. 07:20

Olaf Šolc: „Mir na Balkanu nije nešto što se podrazumijeva“

Denis Bećirović i Olaf Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu 7. maja 2024.

Posljednji put je predsjedavajući Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Denis Bećirović bio u Berlinu u decembru 2023. kada je na poziv Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) posjetio stranačku konvenciju te vladajuće partije. Tom prilikom se susreo i s kancelarom Olafom Šolcom i ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, obojicom iz SPD-a.

Aktuelna posjeta bila je na višem nivou – nastupna posjeta s najvišim vojnim počastima kojima je Bećirović u ponedjeljak primljen u dvorcu Belvi, sjedištu njemačkog predsjednika Frank-Valtera Štajnmajera (takođe socijaldemokrata, kao i Bećirović).

Počasni prijem u Berlinu: Štajnmajer i Bećirović ispred dvorca Belvi 6. maja 2024.

Ali, glavni dio posjete dogodio se u utorak poslijepodne u kabinetu kancelara. Konferenciju za novinare, nakon sastanka Bećirovića i Šolca koji je trajao oko 45 minuta, njemački kancelar je započeo gotovo istim riječima kao i obraćanje novinarima prošle nedjelje kada u je u gostima bio premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Mali podsticaj reformama

„Njemačka se intenzivno zalaže za prijem zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, jer je to članstvo odavno obećano“, rekao je Šolc. Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, ona nije toliko daleko odmakla kao Crna Gora, ali je Šolc podsjetio da je u martu, „zajedno s kolegama iz Saveta EU“, dao zeleno svijetlo za početak pregovora s BiH o punopravnom članstvu.

„To je bio važan korak na kojem smo radili veoma dugo, ali se nadam da je probudio novu nadu u BiH u Evropu i da je to bar mali podsticaj da se i dalje nastavi s reformama“, rekao je Šolc i dodao da se radi o „malom signalu reformski orijentisanim snagama“.

Njemački kancelar je zatim podsjetio da članstvo u Evropskoj uniji prije svega zavisi od uslova koje zemlja-kandidatkinja mora da ispuni. Možda je to bio i mali odgovor svima onima na Zapadnom Balkanu koji su se osjetili zaobiđenim nakon što je krajem prošle godine Ukrajini i Moldaviji po skraćenom postupku otvoren put za pregovore. Sada je Šolc još jednom dao do znanja da je taj put dug za neke i veoma, veoma dugačak.

Crnu Goru neki već mogu veoma brzo da zamisle u Evropskoj uniji, kako je to prošle nedjelje nakon posjete Spajića Berlinu rekao političar vladajuće stranke Zeleni i predsjednik Odbora Bundestaga za pitanja EU Anton Hofrajter.

Stisak ruke u Berlinu: Bećirović i Šolc

Pred Bosnom i Hercegovinom je put malo duži. „Znam da su napori veliki, ali se oni na kraju isplate i to ne samo ekonomski“, rekao je Šolc.

Njemački kancelar u sklopu Berlinskog procesa želi da nastavi s jačanjem regionalne saradnje, jer ona, prema njegovom mišljenju, doprinosi miru što je posebno važno u aktuelnim geopolitičkim okolnostima.

„Napad Rusije na Ukrajinu pokazao nam je koliko je saradnja važna, a pokazao je i koliko je važan mir“, rekao je Šolc koji je pozdravio to što je BiH pokazala solidarnost s Ukrajinom i priključila se sankcijama Rusiji.

Još uvijek krhki mir

Njemački kancelar se osvrnuo i na bezbjednosnu situaciju u regionu i rekao da mir na Zapadnom Balkanu „nije nešto što se podrazumijeva“.

„Bosna i Hercegovina tu igra značajnu ulogu i mi ćemo se oduprijeti svakom pokušaju ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH“, rekao je Šolc i naglasio da će zbog toga Njemačka nastaviti da učestvuje u vojnoj misiji Eufor Altea.

Predsjedavajući Predsjedništvu BiH Denis Bećirović je zahvalio se „u ime ogromne većine građana BiH“ na podršci koju, kako je rekao, Njemačka već decenijama pruža njegovoj zemlji. „BiH je zemlja s dugom istorijom i ima dobro pamćenje, i kao takva ne zaboravlja svoje prijatelje. A Njemačka je veliki prijatelj“, rekao je Bećirović istovremeno ukazujući i na sve bolje ekonomske odnose BiH i Njemačke.

„Između 75 i 80 odsto stanovnika BiH želi da naša zemlja bude što prije punopravna članica EU i NATO. To su naši glavni strateški ciljevi koji su definisani jednoglasno u državnom vrhu i naša je obaveza da na tome i radimo. Nažalost, i o tome sam informisao kancelara Šolca, u BiH imamo jednu prorusku manjinu koja ugrožava temelje Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka BiH“, rekao je Bećirović dodajući da bi trebalo biti spreman da se odgovori na „izazove“ oko tog pitanja u narednom periodu.

Predsjedavajući Predsjedništvu BiH je isto tako zahvalio Njemačkoj i na njenoj ulozi oko rezolucije UN o „održavanju istine o genocidu u Srebrenici“.

Kancelar Šolc je na pitanje DW o odnosu Njemačke prema onima koji se protive rezoluciji manje-više izbjegao direktan odgovor i rekao da Njemačka „predvodi grupu prijatelja“ koji se zalažu za donošenje rezolucije kako „sjećanje ne bi izblijedjelo, kako bi ostalo upozorenje za budućnost“.

Berlinski proces

I ova posjeta jednog visokorangiranog političara sa Zapadnog Balkana pokazala je da ne posustaju njemački napori da se zemlje tog regiona približe Evropskoj uniji. Ponovo se aktiviralo ono što je vlada Olafa Šolca započela odmah nakon preuzimanja vlasti imenovanjem Manuela Zaracina sa specijalnog povjerenika njemačke vlade za Zapadni Balkan i intenzivnom diplomatskom aktivnošću.

Ove godine samit u sklopu Berlinskog procesa, na desetu godišnjicu, biće održan u oktobru u Berlinu, a Njemačka se još uvijek smatra najjačom snagom kada je u pitanju zadržavanje Zapadnog Balkana na spisku prioriteta Evropske unije. I dosadašnje uspjehe u sklopu tog procesa – tj. jačanja regionalne saradnje, poput sporazuma o međusobnom priznavanju diploma – Njemačka doživljava kao uspjeh berlinske diplomatije.

Bez Njemačke ni Bosna i Hercegovina u martu vjerovatno ne bi dobila zeleno svijetlo za početak pregovora. „Ponosan sam na to što smo razvili novi tempo u procesu približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Sada je Evropska komisija predložila otvaranje pregovora za Bosnu i Hercegovinu i to je jasan signal da se EU prilagođava novonastaloj situaciji. Mirovni projekat Evrope će biti snažan u svijetu koji se mijenja“, rekao je Šolc još u martu, uoči samita EU u Briselu.

Nastavak Berlinskog procesa: novi samit na jesen (učesnici samita u Tirani u oktobru 2023.)

Nepovredivost granica BiH

Tokom susreta Šolca i Bećirovića, ispred zgrade Kabineta kancelara su se, kao i juče ispred dvorca Belvi, gdje se predsjedavajući Predsjedništvu BiH susreo s njemačkim predsjednikom Štajnmajerom, okupili pripadnici Društva za ugrožene narode. Oni su nedvosmislenim transparentima tražili nedodirljivost granica BiH i sankcionisanje onih koji negiraju genocid u Srebrenici. „Tražimo da se svi oni koji negiraju genocid adekvatno sankcionišu“, rekla je Jasna Čaušević iz Društva za ugrožene narode.

U svom saopštenju povodom posjete Bećirovića Berlinu, to udruženje za ljudska prava zatražilo je i veću podršku Visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, kao i smjenjivanje Milorada Dodika.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније