Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

B.Č.J.

29. 12. 2021. 13:10 >> 13:17

MINISTARSTVO EKOLOGIJE

Park prirode Stari Ulcinj treće zaštićeno morsko područje

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici proglasila treće zaštićeno morsko područje - Park prirode Stari Ulcinj. Time su, kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije prostornog planiranaj i urbanizma postignuti važni nacionalni i međunarodni ciljevi u oblasti zaštite prirode.

"Kao i u slučajevima parkova prirode 'Platamuni' i 'Katič', Park prirode Stari Ulcinj je predložen za stavljanje pod zaštitu zbog vrijednosti njegovog biodiverziteta, a posebno onih vrsta i staništa koje su značajne za zaštitu, u prvom redu vrste zaštićene nacionalnim zakonodavstvom, kao i vrste u kategorijama ugroženosti definisanim od strane Evropske unije i međunarodnim konvencijama", navodi se u saopštenju.

Proglašenjem i ovog zaštićenog područja u moru, površina zaštićenih područja u Crnoj Gori se u 2021. godini uvećala za 4.764,7 ha.

"Posebnu zahvalnost dugujemo Institutu za biologiju mora iz Kotora, Agenciji za zaštitu životne sredine, JP Morsko dobro, NVO i civilnom sektoru, kao i UNEP-ovom projektnom timu GEF-ovog projekta 'Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore', i svim stručnjacima koji su učestvovali u izradi Studije zaštite. U pretprazničkom duhu, u 2022. godini želimo da zajedničkim snagama čuvamo još više našu prirodu, a mi ćemo nastaviti da predano radimo na uspostavljanju zaštite biodiverziteta, svjesniji dragocjenosti svakog lista i svake kapi", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније