Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG [ I. P. ]

07. 01. 2022. 09:46   >>  09:47

NAUČNICI UTVRDILI

Himalaji se zabrinjavajuće brzo tope

Himalaji su se milionima godina uvećavali, a posljednja istraživanja ukazuju na to da se zabrinjavajuće smanjuju, te da se tope mnogo većom brzinom od ostalih glečera na svijetu.

Na Himalajima se nalazi devet od deset najviših vrhova svijeta, u njihovom podnožju izvire najduža azijska rijeka Jangce i oni predstavljaju treće najveće naslage leda i snijega, nakon Antarktika i Arktika.

Istraživači sa engleskog Univerziteta u Lidsu u novoj studiji objavljenoj prije nekoliko dana u časopisu “Scientific Reports”, primijetili su da su glečeri izgubili otprilike 40 odsto svoje površine, smanjivši se od 28 hiljada na oko 19,600 kvadratnih kilometara.

Ovo su zaključili koristeći satelitske snimke i digitalne modele nadmorske visine da rekonstruišu veličinu i ledene površine skoro 15 hiljada glečera, kakvi su postojali tokom posljednje velike ekspanzije glečera prije 400 do 700 godina, u periodu poznatom kao Malo ledeno doba.

Od tada su, kako navode, glečeri izgubili između 390 i 586 kubnih kilometara leda, što je ekvivalentno cijelom ledu koji trenutno postoji u centralnoevropskim Alpima, Kavkazu i Skandinaviji. Tako otopljen, kako zaključuju, taj led je odgovoran za do 1,38 milimetara globalnog porasta nivoa mora.

Naučnici tvrde da su ovi nalazi sami po sebi alarmantni, ali da je crvena lampica upaljena tek kad shvatimo koliko se brzo taj proces odigrava. Pojašnjavaju da su se himalajski ledeni pokrivači smanjili čak 10 puta brže u posljednje četiri decenije nego tokom prethodnih sedam vjekova.

Naučnici upozoravaju da je ovo briga cijelog svijeta. Iako bi Himalaji ljudima na Zapadu mogli zvučati daleko, njihovi glečeri su od velike važnosti za milione ljudi koji žive u Južnoj Aziji, te bi nestanak glečera mogao da ugrozi poljoprivredu, vodu za piće i proizvodnju energije u zemljama kao što su Avganistan, Pakistan, Indija, Nepal, Kina, Butan, Bangladeš i Mjanmar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније