Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

16. 01. 2022. 20:02 >> 20:09
2

NASTAVAK AKCIJE

Posadili skoro 1.000 žireva u Donjem Zagarču

U sklopu inicijative “100 hiljada stabala”, članovi Organizacije KOD i Saveza izviđača Crne Gore danas su u danilovgradskom selu Donji Zagarač posadili skoro 1.000 žireva, koje su sakupljali tokom novembra prošle godine.

“Jedan jako lijep i sunčan dan je iskorišćen zajedno sa djecom u prirodi. Sa nama su bili članovi iz Izviđačkih odreda "Skitač" i Izviđačke čete "Tibor" iz Nikšića kao i Izviđačkog kluba "Eho" iz Podgorice. Svi su danas naučili neke nove lekcije i dobili odgovore na pitanja: zašto su značajne šume za čovjeka i životinje, na koji način možemo dobiti sadnicu pomoću žira ili kako pravilno usaditi žir od kojeg ćemo dobiti sadnicu hrasta”, saopštio je za Portal RTCG Darko Zarubica iz Organizacije KOD.

On je pojasnio da su žireve od novembra čuvali u većim posudama, prekrivene sitnim pijeskom i čekali da proklijaju, te je najavio slične akcije u narednim sedmicama.

Zarubica očekuje da žirevi već ove godine u martu probiju zemlju, te da će do jeseni, uz redovno zalivanje, narasti 20- tak centimetara, kao i da će za nešto više od decenije već činiti mladu hrastovu šumu.

Inicijativa “100 hijada stabala” pokrenuta je na ljeto 2018. godine, a već sredinom septembra posađena su prva stabla ispred ulaza Vojvode Stanka Radonjića u Podgorici. Tada je najavljeno da je plan KOD- a da u naredne dvije godine posadi 100.000 stabala, koja bi zajedno činila površinu od oko 5 kilometara kvadratnih prostora, koliko iznosi nepošumljeni dio Veljeg brda ili park šume Dajbabska gora i Malo brdo.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније